Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vierde terrorisme-proces tegen Bahar Kimyongür van start

Vierde terrorisme-proces tegen Bahar Kimyongür van start

BRUSSEL – Maandagmorgen begon voor het Hof van Beroep van Brussel opnieuw het omstreden proces tegen zes sympathisanten van de linkse Turkse beweging DHKP-C. Onder hen de Belg Bahar Kimyongür. Federaal procureur Johan Delmulle wil hen veroordeeld zien op basis van de Belgische anti-terrorismewet. Voor wie na twee veroordelingen, een vrijspraak en twee cassaties de draad kwijt is, zetten we de geschiedenis van de zaak nog eens op een rijtje.

baharproces4IMG_8117.JPG

Sympathisanten van Bahar komen de beklaagden een hart onder de riem steken voor het Brusselse justitiepaleis.

Aan de basis van het proces ligt een huiszoeking uit 1999. In Knokke werden toen wapens en valse papieren gevonden. Er werd een onderzoek ingesteld naar drie verdachten: Musa Asoglu, Kaya Saz en Fehriye Erdal. Hier had het verhaal kunnen stoppen.

Maar... de federale procureur Johan Delmulle trekt het dossier open en sleept in totaal elf mensen voor de rechter. Op 6 december 2005 begint hun proces voor de correctionele rechtbank van Brugge. Negen van de elf beklaagden hebben niets met de inbreuken van 1999 te maken maar staan terecht omdat ze op één of andere manier aan de DHKP-C, die wordt bestempeld als een 'terroristische organisatie', gelinkt kunnen worden.

Bahar
Een van hen is Bahar Kimyongür. Zijn misdrijf: op 28 juni 2004 heeft hij op een gezamelijke persconferentie van 25 verschillende Turkse verenigingen in Brussel (naar aanleiding van een NAVO-top in Ankara) een persbericht voorgelezen waarin de DHKP-C zich verontschuldigt voor de dood van vier burgers, omgekomen in Istanbul toen een bom vroegtijdig ontplofte.

Een Turks persbericht verspreiden: onder de nieuwe anti-terrorismewet (aangenomen in 2003) maakt dat volgens het openbaar ministerie van Bahar de “leider van een fanatieke organisatie”.

Veroordeeld
Op 28 februari 2006 valt het vonnis: zware straffen voor zeven van de elf beklaagden. Bahar wordt veroordeeld tot 4 jaar cel.

Bahar en de andere veroordeelden tekenen verzet aan, maar het Hof van Beroep van Gent bevestigt (en verzwaart) op 7 november 2006 de straffen. Bahar krijgt nu 5 jaar effectief. Hij wordt dadelijk opgesloten, onder een speciaal regime: eenzame opsluiting.

De veroordeelden trekken naar Cassatie.

Cassatie
Op 19 april 2007 verbreekt het Hof van Cassatie de vonissen van Brugge en Gent. Reden: een onregelmatigheid in de samenstelling van de kamer in Brugge. Het proces in eerste aanleg werd voorgezeten door rechter Freddy Troch, die om onduidelijke redenen speciaal voor deze zaak werd gedetacheerd uit Dendermonde. Dat werpt volgens Cassatie een verdenking van partijdigheid over de behandeling, een schending van artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Daarmee wordt ook dadelijk de uitspraak van het Hof van Beroep van Gent vernietigd. Er komt een nieuw proces voor het Hof van Beroep van Antwerpen.

Vrijspraak
Op 7 februari 2008 spreekt het Hof van Beroep van Antwerpen de beklaagden vrij. Uit geen enkele van de activiteiten van de leden van de DHKP-C in België blijkt dat zij een criminele, laat staan terroristische organisatie vormen, aldus de Antwerpse rechters. De zeven veroordeelden zijn onschuldig. Bahar is vrij.

Maar de federale procureur Johan Delmulle legt zich hier niet bij neer. Hij trekt op zijn beurt naar het Hof van Cassatie.

Cassatie, tweede keer
Dat verbreekt op 24 juni 2008 de vrijspraak door het Hof van Beroep van Antwerpen. Het vonnis van Antwerpen legde teveel de nadruk op het ontbreken van een link met geweldmisdrijven in België, aldus Cassatie. Dat argument legt de omstreden kern bloot van de antiterrorismewet uit 2003: het feit dat iemand zich niet schuldig maakt aan geweldmisdrijven, volstaat niet om hem vrij te spreken van terrorisme.

Het proces moet dus nog eens worden overgedaan, deze keer voor het Hof van Beroep van Brussel. En zo zijn we aanbeland waar we vandaag zijn: Bahar en de andere beklaagden riskeren opnieuw te worden veroordeeld voor hun mening. Uitspraak op 14 juli.

Symbool
Het DHKP-C-proces staat volgens tal van intellectuelen, activisten en sociale bewegingen symbool voor de gevaren van de Belgische anti-terrorismewet. Volgens hen ondergraaft die wet de vrijheid van meningsuiting en van vereniging, en is het proces tegen Bahar daarvan het bewijs. Ze verenigden zich onder meer in het Platform voor Vrije Meningsuiting.

Alle berichtgeving over het proces Bahar: zie hier.

Tags