Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Schud aan die Turtelboom

Schud aan die Turtelboom

Sinds maart 2008 is er een regeerakkoord met de regularisatie bepalingen. Meer dan een jaar later interpreteert minister Turtelboom het zodanig dat de andere regeringspartners er niet mee akkoord kunnen gaan. De problemen en de beloften dateren van lang daarvoor. Al drie jaar vragen de mensen zonder papieren van België een oplossing voor hun moeilijke leefsituatie. Al drie jaar vragen ze – ondersteund door een breed draagvlak van scholen, vakbonden, religieuze en sociale organisaties – een menselijke regularisatie. Volgens duidelijke en weloverwogen criteria.

_IGP6105.jpg

Het viel niet mee een goede foto van de Turtelboom te maken.

_IGP6113.jpg

Het leven van de asielzoekers wordt bevroren. Ze kunnen ze niet aan hun toekomst noch aan die van hun kinderen werken.

Sinds 21 april vinden de asielzoekers een opvang bij verschillende middenveld organisaties en verblijven ze telkens een week op een andere locatie. Deze week zijn ze te gast in de Singel.

_IGP6120.jpg

De asielzoekers reageren onmiddellijk positief op mijn vraag of ik een foto mag nemen. Gedurende de dag hebben ze hier weinig om handen. De grote gesel van die hele problematiek en daar heeft Turtelboom natuurlijk geen boodschap aan is de verveling.

De mensen zonder papieren eten en slapen in de Singel. Daarnaast maken ze ook voorstellingen mee en hebben ze gesprekken met de bezoekers, de studenten en de artiesten. Velen zetten hun handtekening onder hun petitie.

We hebben een gesprek met mevrouw De Clopper van de Singel.

Vrijdag 12 juni start om 20u het programma van '8 to 8' De Singel is dan 36 uur doorlopend open en toont een aantal, hoofdzakelijk artistieke projecten rond migratie. nomadisme en diaspora. Opengetrokken naar Europa met een link naar het lokale.
Normaal programmeert de Singel puur artistieke projecten terwijl dit duidelijk een actie is die puur sociaal politiek is. Maar ik denk dat je op het programma vaak een onmiddellijke link met de maatschappij en allerlei politiek sociale problematiek. Als kunstcampus hebben we toch ook beleidsmatig de beslissing genomen om binnen het programma ook ruimte te maken voor het debat.
Actie van de sans papiers en de performances van de kunstenaars versterken elkaar.
Doordat je het hier toelaat en doordat je de situatie van de sans papiers onder de aandacht brengt, neem je een standpunt in. En creëer je een opening voor het debat.

_IGP6119.jpg

Informatie over het 8 to 8 programma in de singel vindt u op :
http://www.desingel.be/productionDetailView.orb?lng_id=1&pr_id=8396