Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Haïti: Studentenprotest breidt uit, repressie houdt aan

Haïti: Studentenprotest breidt uit, repressie houdt aan

Port-au-Prince - 10 juni 2009 - avec-papiers.be - Het protest dat voor het eerst op 3 juni uit de hand liep tijdens een manifestatie van de studenten geneeskunde heeft zich deze week uitgebreid naar andere faculteiten in de Haïtiaanse hoofdstad. De studenten eisen de publicatie in het staatsblad van de nieuwe wet op het minimumloon die op 6 mei uiteindelijk unaniem door de Senaat werd goedgekeurd. De wet, oorspronkelijk voorgesteld in 2007, verhoogt het minimumloon in diverse sectoren van 70 Gourdes per dag naar 200 Gourdes (minder dan 4€). Volgens de constitutie heeft president Préval tot 17 juni de tijd om zich uit te spreken over de wet.

Verschillende mensen raakten gewond bij de protesten waarbij met stenen werd gegooid zowel door studenten als door de Police Nationale d'Haïti (PNH). De ordediensten, PNH en de buitenlandse soldaten van de VN-missie MINUSTAH schoten in de lucht en er werd op grote schaal traangas gebruikt. Een student werd aan het hoofd geraakt door een rubber kogel. Het personeel en verschillende patiënten van het nabijgelegen Hôpital de l'Université d'État d'Haïti (het grootste hospitaal van het land) werden gisteren tijdelijk geëvacueerd ten gevolge van het traangas dat het hospitaal binnendrong.

Vandaag, woensdag 10 juni, werd zowel de Faculté des Sciences Humaines als de Faculté d'Etnologie omsingeld door PNH en MINUSTAH. Studenten hebben binnen de faculteit Etnologie een 9mm wapen ontdekt met vijftien patronen waarop ze in de eerste plaats de pers en een vredesrechter gecontacteerd hebben om de vaststellingen te doen waarna het wapen door de politie werd opgehaald. Volgens bronnen uit studentenkringen zou het gaan om een provocatie van de ordediensten die op deze manier hun repressieve optreden te kunnen legitimeren. Er zijn belangrijke aanwijzingen dat een gelijkaardige tactiek ook gebruikt werd tijdens de protesten tegen ex-president Aristide om de studentenbeweging in discrediet te brengen.

De protesten hebben plaats enkele weken voor de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen. Fanmi Lavalas, de partij van ex-president Aristide, werd uitgesloten van deelname aan deze verkiezingen. De eerste ronde die op 19 april plaatsvond werd geannuleerd in het Plateau Centrale ten gevolge van verschillende gewelddadige incidenten. De officiële participatiegraad van 11,8% wordt als onrealistisch bestempeld door verschillende observatoren en bronnen uit de civiele maatschappij die in het dichtbevolkte Port-au-Prince nauwelijks kiezers hebben zien opdagen. Er is een manifest wantrouwen in de politieke klasse die er maar niet in slaagt de sociaal-economische situatie van de bevolking te verbeteren. Politici worden ervan beschuldigd de belangen van binnen- en buitenlandse ondernemers en donoren te verdedigen in plaats van deze van de eigen bevolking. Het feit dat de publicatie op het minimumloon op zich laat wachten is niet van de aard om opnieuw vertrouwen te scheppen tussen de politici en de bevolking.

De zwijgzaamheid van de regering en de president blijft inmiddels oorverdovend. Volgens sommigen zou de druk van ondernemers, onder andere onder de vlag van de Association des Industries d'Haïti (ADIH http://www.adih.ht/), de voornaamste reden zijn voor het uitstel van de publicatie van de wet op het minimumloon. In deze versie bevindt president Préval zich tegenover de studenten. Een andere welingelichte academische bron heeft het over de potentiële druk van de "internationale gemeenschap" die in de wet een belemmering ziet voor de uitvoering van haar plannen met Haïti. Ban Ki-Moon gaf bij een recent bezoek in maart nog aan dat Haïti een succesverhaal kan worden voor de internationale gemeenschap. Daarmee citeerde hij haast letterlijk een passage uit het rapport dat Paul Collier over Haïti publiceerde op vraag van de Secretaris Generaal. Dit rapport reduceert Haïti tot een lageloonland dat produceert voor de exportmarkt ten koste van institutionele versterking en nationale voedselproductie. In deze versie van de feiten zou Préval wel degelijk de wet willen publiceren maar nood hebben aan druk vanuit de bevolking. In casu: studentenprotesten.

Meer info op http://www.avec-papiers.be

Joris

Gepost door Joris
11.06.2009