Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

MuseumsQuartier Wenen

MuseumsQuartier Wenen

Wat voorafging:

http://derstandard.at/fs/1244460341860/Neue-Hausordnung-MQ-lockert-Verbo...

De hetze rond het alcoholverbod in het MuseumsQuartier in Wenen heeft ook nog een andere reden dan alleen het oppervlakkige protest: Wenen heeft niet zo erg veel grote, centrale plaatsen. De grote pleinen worden ofwel ingenomen door toeristen, bijvoorbeeld de Stephansplatz of door honden, bijvoorbeeld de Heldenplatz ofwel door auto’s. En alle overige pleinen, ja, daar ontbeert het aan gezellige cafés of culturele pleisterplaatsen die het aantrekkelijk maken om er gezellig te hokken, zoals bij de Rathausplatz.

Daarom was het MuseumsQuartier van bij het begin dan ook zo ongelofelijk geliefd bij welke bevolkingsgroep dan ook: men kan er afspreken met anderen en/of cultuur beleven, eten en drinken. Er zijn toiletten in de buurt en kinderen kunnen er onbezorgd spelen. De gehele plek is in één oogopslag te overzien en wanneer dat beangstigend zou gaan werken dan kan men zich steeds in de Zoom- of Architectuurhoekjes terugtrekken.

Daarenboven heeft PPAG (Popelka Poduschka Architects) bijzonder stadsmeubilair ontworpen wat intussen uitgegroeid is tot een soort van ‘Wahrzeichen’ voor de hedendaagse Wener. Het MuseumsQuartier heeft echt alles in huis om de prijs voor ‘de leukste plek in Wenen’ in de wacht te slepen. En zodoende wordt het dus ook door steeds meer mensen bezocht.

Nu is het eenmaal normaal dat men bij grote openbare plaatsen het publiek niet zelf kan bepalen én hoe meer ruimte, hoe meer verscheiden het publiek. Maar aangezien het MuseumsQuartier in feite een privaat terrein is, kan de directie dus makkelijk een private veiligheidsdienst inschakelen die enkel ‘de brave burger’ nog toelaat en zodoende orde afdwingen. Maar dat betekent dan ook weer het einde van de vrijheid aldaar.

Moraal van het verhaal: Wenen heeft dringend nood aan meer grote openbare plekken!

Evelyn

Gepost door Evelyn
17.06.2009

Tags