Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Negatief advies fnuikt barbecue hangjongeren Merksem

Negatief advies fnuikt barbecue hangjongeren Merksem

De hangjongeren uit het Merksemse park Wildert blazen noodgedwongen hun barbecue voor volgende week vrijdag af. De lokale politie gaf een negatief advies. De jongeren zitten in zak en as maar willen dit najaar alsnog een evenement organiseren.

De jongeren namen het initiatief voor de barbecue na strubbelingen met buurtbewoners. Ze wilden zo hun maatschappelijk engagement tonen. De jongeren dienden prompt een aanvraag in bij Opsinjoren, de dienst voor buurtinitiatieven. Opsinjoren legde de aanvraag voor aan de lokale politiediensten, maar die gaf een negatief advies. In een park is het verboden vuur te stoken, zegt het politiereglement. Enkel de burgemeester kan een uitzondering toestaan, maar de aanvraag is nooit zo ver geraakt.

Slag in het gezicht

Als alternatief stelde Opsinjoren een picknick voor. Maar door het negatieve advies van de politie hadden de hangjongeren intussen hun motivatie verloren. Sindsdien loopt het contact tussen de jongeren en de dienst voor buurtinitiatieven een beetje troebel.

Filip Balthau, coördinator van het project, vindt het mislukken van de barbecue-avond een slag in het gezicht. “Deze barbecue was belangrijk. Het was een kans om de buurt te tonen dat hangjongeren ook geëngageerd kunnen zijn. Maar nu hebben de jongeren het gevoel dat ze niet serieus worden genomen.”

Alternatief

Ondertussen liggen er wel alternatieve voorstellen op tafel. Maar vrijdag 17 juli nog een buurtfeest organiseren, lijkt onmogelijk. De tafels en stoelen voor de barbecue zijn door de stad al geannuleerd.

Jes vzw, een jongerenwerking die het project mee ondersteunt, gaat maandag met de jongeren samenzitten en ze een hart onder de riem steken. Op dat ogenblik zal de organisatie met de jongeren overleggen over een nieuw evenement na de ramadan die in september plaatsvindt. Veel jongeren zijn immers van Turkse of Marokaanse origine.

© 2009 – StampMedia - Vincent Van Nauw & Kamal Kharmach