Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Cirque@taque als goedkoop alternatief

Cirque@taque als goedkoop alternatief

Dit weekend kon je in het Park Hof de Bist in Ekeren naar de 11e editie van Cirque@taque, een gratis festival waar muziek, shows en randanimatie centraal staan. Opmerkelijk is dat de jeugd zelf zorgt voor de organisatie van het festival.

3829972362_90247b7cde.jpg

“De belangrijkste reden om af te zakken naar ons festival is omdat de toegang gratis is,” zegt Ben Van Daele, één van de organisatoren van het festival. “Tegenwoordig kan men niets meer doen zonder daar centen voor neer te tellen. Daarom is Cirque@taque er nog als goedkoop alternatief voor alle dure feestjes”.

Jong talent een kans geven

Al jarenlang heeft Cirque@taque dezelfde visie: jong talent een kans geven. “We proberen altijd wel om jonge opkomende bands te betrekken in onze line-up,” zegt Van Daele. “Onze grootste naam vandaag zijn The Galacticos, die toch al iets verder zijn doorgebroken. Verder op de affiche staan ondermeer Waxdolls en Ed & Kim, beiden tevens aanwezig op Pukkelpop. We hebben ook Mala Vita kunnen strikken. Zij brengen opzwepende melodieën uit de Balkan. Er is dus een ruim aanbod van muziekgenres”.

Uitbreiding van het festival

“Dit jaar zijn we ook uitgebreid”, vertelt Van Daele. “De opstelling van het podium is veranderd om een bredere wei te maken. Ook de randanimatie zijn uitgebreid. Daarvoor hebben we de financiële en logistieke steun van het sinds vorig jaar opgestarte cultuurcentrum van Ekeren gekregen”. “We zijn ook met een heel nieuwe ploeg moeten starten voor de organisatie van dit evenement. Jonge mensen aantrekken om mee in de organisatie te komen is dus ook ons streefdoel. Op dit moment draait de organisatie zeer goed en we hopen daarmee nog jaren door te gaan.”

Populair festival

Het festival kan elk jaar weer op heel wat belangstelling rekenen. “We proberen een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken. Voor elke leeftijdscategorie is hier wel iets te vinden. Kinderen kunnen zich uitleven met alle randanimatie, de jeugd kan een feestje bouwen en de iets ouderen kunnen rustig in het gras genieten van de leuke muziek,” zegt Van Daele. “Commercieel willen we zeker niet worden maar we merken toch dat we elk jaar groter worden. Ekeren staat ook vandaag weer in vuur en vlam en dat is toch waarvoor we het doen,” lacht Van Daele.

Milieubewust

“Al enkele jaren hebben wij ook al het systeem van de wisselbekers. Dus over het milieu denken we ook wel na. Onze afwas wordt zelfs gedaan met eco-zeep, vertelt Ben.” Er zijn vandaag ook zo’n 50-tal medewerkers aanwezig om alles in goede banen te leiden. Mede door hen is het festival elk jaar een succes. En zeker ook dit jaar. Er is meer volk dan de vorige jaren en dat kunnen we alleen maar toejuichen,” besluit Van Daele.

© 2009 - StampMedia - Michaël Vanderleyden