Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hiep hiep hoera voor de pil!

Hiep hiep hoera voor de pil!

Gisteren blies ‘de pil’ negenenveertig kaarsjes uit. Op 18 augustus 1960 kwam de eerste anticonceptiepil op de Amerikaanse markt. Duizenden jaren voor de pil uitgevonden werd, waren de mensen al heel inventief om een zwangerschap tegen te gaan.

de-pil.jpg

Zo was het vroeger!

Je kan het zo gek niet bedenken of het was ooit een anticonceptiemiddel. Drieduizend jaar geleden gebruikten de Egyptenaren en de Indiërs uitwerpselen van krokodillen en olifanten om in de vagina aan te brengen. De zuurtegraad van de uitwerpselen werkte zaaddodend.

Ook in de middeleeuwen hadden ze hun middeltjes om zwangerschap te voorkomen: amuletten met oorsmeer van muilezels, testikels van wezels of een bot van de rechterzijde van een zwarte kat. Hoezeer deze middeltjes effectief werkten valt te betwijfelen.

Impact?

De komst van de pil ging helemaal niet ongemerkt voorbij. Volgens gynaecologe Marleen Temmerman droeg de pil bij tot de emancipatie van de vrouw. De vrouw kon door het nemen van de pil niet alleen haar vruchtbaarheid onder controle houden maar ook het huwelijk uitstellen, langer naar school gaan en haar carrière gemakkelijker uitbouwen. Zo zie je nog steeds in ontwikkelingslanden waar ze niet met anticonceptiva vertrouwd zijn dat dit ook impact heeft op de rechten van de vrouw.

De pil van vandaag

De laatste 30 jaar nemen steeds meer meisjes op een als maar jongere leeftijd de anticonceptiepil. Dit komt onder andere doordat het nemen van anticonceptiva steeds minder als taboe gezien wordt.

”Ik pak de pil al vanaf mijn zestiende omdat mijn vriendje en ik besloten om seks te hebben” vertelde Janis. Dit is de meest voor de hand liggende reden waarom meisjes kiezen voor de pil, maar niet de enige. Jonge meisjes nemen ook de anticonceptiepil om acne te verminderen, bijkomstige pijnen te vermijden, hun bloedverlies onder controle te houden en om meer regelmaat in hun cyclus te brengen. Hiep hiep hoera dus voor de pil!

© 2009 – De Overname/StampMedia – Jill Verlinden