Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kleine en grote spelers ruiken kansen in mediacrisis

Kleine en grote spelers ruiken kansen in mediacrisis

Het is niet alles kommer en kwel in de media. Op het moment dat sommige oude media teloorgaan ruiken anderen kansen. Knack lanceert in volle zomerperiode een webkanaal dat volledig gewijd is aan boeken. De site bundelt het boekennieuws uit de bladen van Roularta, maar gaat ook op zoek naar eigen primeurs. Er worden ook artikels uitgewisseld met Vrij Nederland.

Op de site staan ook de feeds van de gerenommeerde boekensites van The Guardian en NRC. Het boekenkanaal wordt gelanceerd in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de provincie Antwerpen.

Ook gloednieuw is het magazine Staalkaart dat vanaf september in de betere krantenwinkel ligt. Het meer dan 120 pagina's tellende magazine is de opvolger van Muziek & Woord. In december vorig jaar verscheen het laatste nummer van dit 'Cultureel Programmablad van Klara'. De klassieke radiozender van de VRT zette de uitgave stop omdat het naar verluidt niet opgewassen was tegen de concurrentie van het wereldwijde web.

Staalkaart, dat net als Muziek & Woord uitgegeven wordt door Decom, zat al langer in de pijplijn, maar ent zich nu nadrukkelijk op de crisis. “In deze tijden, waarin vele cultuurredacties noodgedwongen moeten slinken, wil Staalkaart een waardevol tegengewicht bieden.” Heel wat medewerkers van Staalkaart waren begin dit jaar ook betrokken bij ‘PRESS FOR MORE’, de actie voor een diepgaandere en meer kritische cultuurberichtgeving.

Het magazine verschijnt elke twee maanden. Het eerste nummer wordt op 15.000 exemplaren gedrukt. Muziek & Woord had op het einde een 3000-tal abonnees.

“Crisissen zijn uitdagingen”. Die uitspraak van André Leysen (ex-topman VUM) kennen ze bij Corelio (vroeger VUM) ook nog altijd. In Vlaanderen is er wellicht maar plaats voor één kwaliteitskrant vindt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. En als die krant De Standaard wil heten, moet eerst die vervelende concurrent De Morgen worden uitgeschakeld.

Dat zal wel meevallen. Onder de vakkundige leiding van de Van Thillo-generaals Van Doorne en Van Isacker schakelt De Morgen vooral zichzelf uit. Journalisten die het verschil maken worden aan de deur gezet of weggejaagd. De Standaard heeft die brokstukken maar op te vangen. Zo werkt sportjournalist Hans Vandeweghe (de enige gast die er in slaagde de flatline van het vederlichte Eén-tourprogramma 'Vive le vélo' te doorbreken) vanaf september voor Corelio.

Links:
www.staalkaart.be
knack.be/boekenburen

van DM naar DS

Volgens bronnen op FB (Facebook) heeft nu ook Bert Bultinck, gewezen chef Opinie en in die hoedanigheid de drijvende kracht achter De Gedachte van De Morgen, de overstap gemaakt en gaat binnenkort aan het werk als chef Opinie bij De Standaard.

christophe

Gepost door christophe
19.08.2009

Tags