Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Les Paul was een genie, een perfectionist!’

'Les Paul was een genie, een perfectionist!’

Vorige donderdag stierf Les Paul. Een meester-gitarist en -gitaarbouwer. Vandaag wordt hij in elke muziekwinkel herinnerd als de vader van de gitaar die volgens velen de perfectie heeft bereikt. Zijn model, dat Gibson groot maakte, was een van de eerste volledig massieve gitaren die er werden uitgebracht. Toch was Les Paul veel meer dan de gitaarbouwer die vandaag herinnerd wordt.

lespaul_500.jpg

Paul was in de eerste plaats een muzikant. Een jazzmuzikant. Hij raakte in contact met de muzikale microbe toen hij 8 jaar was. Gemotiveerd door een arbeider uit Waukesha, het dorpje waar hij woonde, leerde hij mondharmonica spelen. Toen hij de harmonica wat beu werd, ging hij naar de academie om piano te studeren. Daar bleek dat hij een ongelooflijke nietsnut was aan de piano. Tot zover dat avontuur. Hij maakte nog een reis langs de wereld van de banjo om uiteindelijk uit te komen bij zijn échte liefde: de gitaar. Die liefde was zo sterk dat hij na een auto-ongeluk in ’48, toen zijn elleboog verbrijzeld werd, zijn arm liet vastzetten in een driehoekspositie zodat hij toch nog gitaar zou kunnen spelen.

Hij werd gedreven door de ziel van Django Reinhardt, de zigeunergitarist die de wereld verbijsterde met zijn sound. Paul zocht en vond zijn eigen weg binnen de jazzwereld. Later zou de legende George Benson zijn sound toeschrijven aan Les Paul.

Maar Les Paul was ook een pionier in de Popwereld. Hij mengde western- en countryinvloeden en vormde met zijn vrouw Mary Ford een wereldberoemd duo. Hun muziek werd uitgegeven door Capitol Records, een platenlabel waar ook kleppers als The Beatles en Pink Floyd hun muziek lieten uitbrengen.

In een latere periode ging Paul experimenteren met opnametechnieken en gitaarvormen. Hij was de eerste die multitrack opnametechnieken invoerde. Zo kunnen verschillende stemmen en instrumenten onder elkaar worden opgenomen. Zijn eerste gitaarontwerpen waren erg succesvol, hij maakte een model dat haast perfect was. Vandaag vind je zijn “Gibson Les Paul” terug in heel het muzikale landschap. Of je nu over hard-rock, blues of pop spreekt.

Maar Paul keerde toch terug naar zijn eerste liefde, de jazz. Hij trad de jaren voor zijn dood nog wekelijks op in de Iridium Night Club, een New-Yorkse jazzclub. Hij stierf op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. The Wizard of Waukesha is niet meer, maar zijn ziel leeft voort in de muziek die vandaag gebracht wordt.

© 2009 – De Overname/StampMedia – Niels Boutsen