Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaamse “Uitgever van het jaar”?

Vlaamse “Uitgever van het jaar”?

Het Nederlandse magazine ‘Boekblad’ organiseert dit jaar voor de eerste keer de verkiezing “Uitgever van het jaar”. Daarvan werd vorige week de longlist bekend gemaakt. De enige Vlaamse uitgever op de lijst is Marita Vermeulen van uitgeverij Eenhoorn. Zij werd niet verkozen door de jury, maar werd aangedragen door mensen uit het veld.

De wedstrijd is voor uitgeverijen die - voor een groot deel - oorspronkelijk Nederlandstalige boeken uitgeven, dus zowel Belgische als Nederlandse uitgevers komen in aanmerking. De Eenhoorn is echter een kinderboekenuitgeverij. Waarom zijn zij als enige Vlaamse kandidaat naar voren geschoven? “Een aantal boeken van De Eenhoorn heeft ook in Nederland al belangrijke prijzen gewonnen, zoals de Zilveren Griffel. En ons boek “Het geheim van de keel van de nachtegaal” heeft de Woutertje Pieterse prijs gewonnen, een belangrijke Nederlandse jeugdliteratuurprijs,” zegt Marita Vermeulen.

“Maar volgens mij zijn we ook genomineerd omdat we opvallen. Onze boeken zijn bijzonder omdat we investeren in de vormgeving. Daardoor zien ze er speciaal uit, waar kinderboeken vaak mainstream zijn. Bovendien besteden we veel aandacht aan de inhoud van de boeken die we publiceren. Kinderboeken, boeken in het algemeen eigenlijk, moeten van goede kwaliteit zijn, mooi zijn vormgegeven, maar ze moeten ook geloofwaardig zijn. Er moet spanning inzitten, de illustraties moeten de lezer mee in het verhaal zuigen… Een geloofwaardig boek is er eentje waarbij je als het uit is het gevoel hebt dat je alles mee beleefd hebt, dat je mee in de wereld van het verhaal gestapt bent. Dat is zeer belangrijk.”

Praten over prenten

Voor ze bij De Eenhoorn begon als uitgever, was Vermeulen hoofdredacteur van De Leeswelp, een tijdschrift over jeugdliteratuur, en schreef ze recensies over jeugdboeken voor de Standaard der Letteren. Vanwaar die fascinatie voor jeugdliteratuur?

Vermeulen: “Vroeger waren er helemaal niet veel Vlaamse prentenboeken; toen ik begon te werken, kwamen er steeds meer. Ik was hier absoluut door gefascineerd. Uiteindelijk ben ik naar de kunstacademie gegaan; daar heb ik de kleur, vorm en techniek van de beeldtaal beter leren begrijpen. Daarnaast vind ik kinder- en jeugdliteratuur ook heel belangrijk voor de kinderen én volwassenen. Met een goed boek kan je samen veel delen, het is een soort avontuur. Bij uitgeverij De Eenhoorn gaan we ervan uit dat kinderen recht hebben op een gevarieerd leesdieet. Commerciële motieven zijn bij ons nooit doorslaggevend. We geloven dat volwassenen kinderen variatie moeten kunnen aanbieden, goede boeken, muziek, cultuur, … Elk kind is anders en moet de kans krijgen om zijn eigen smaak te ontdekken en te ontwikkelen.”

Een kijkje in de boekenkast

Jeugdboeken zijn duidelijk haar specialiteit, maar wat las ze vroeger zelf? “Het jeugdboek dat vroeger het meeste indruk op me gemaakt heeft is “Brief voor de Koning” van Tonke Dragt. Om terug te komen op die geloofwaardigheid: dit is er een geweldig voorbeeld van. In dit jeugdboek zijn alle personages geweldig uitgewerkt, ze hebben diepte. Ze zijn niet altijd zelfzeker, ze komen niet overal zomaar zonder kleerscheuren door. Ook was ik toen ik jonger was dol op een album van Suske en Wiske, “De duistere diamant”. Daarin verliest Sidonia haar glimlach. Dat was iets wat me als kind enorm aangreep, ik vond het een gruwelijk idee.”

Top 3

Gevraagd naar de top drie van boeken die elke jongere gelezen moet hebben, wordt het even stil. “Als het over jeugdboeken gaat, zeker ‘De zomer van gisteren en pudding’ van Kristien Dieltiens. Verder zijn ‘Ten oosten van Eden’ van John Steinbeck en ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafon volgens mij boeken die je gelezen moet hebben.”
De winnaar van de verkiezing wordt op 7 november bekendgemaakt.
Voor meer informatie: www.eenhoorn.be

© 2009 – De Overname/StampMedia – Noémie Six