Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gent brandt kaarsen voor 74.000 Nagasaki-doden

Gent brandt kaarsen voor 74.000 Nagasaki-doden

GENT -- Gisterenavond zorgden een zeventigtal deelnemers aan de actie voor een wereldwijd verbod op kernwapens samen met het koor voor een innemende sfeer : de afwisseling tussen contemplatieve koorgezangen en inspirerende toespraken was echt de moeite.

17.JPG

Aan de Lievekaai in het centrum van Gent werd ook enthousiast geroepen en geapplaudisseerd voor de woordvoerster van het Europees jongerenuitwisselingsprogramma waarbij 60 jongeren uit 15 Europese landen zullen fietsten van Ieper naar Brussel, waar een Hiroshima herdenking is gepland. De Nagasaki herdenkingsactie in Gent was gekoppeld aan een geweldloze blokkade van de kernwapenbasis van Kleine Brogel in de voormiddag. Die actievoerders kregen vanzelfsprekend ook een volle lading applaus en toejuichingen voor hun durf.

De herdenkingsacties worden aangegrepen om de Belgische regering onder druk te zetten om dringend werk te maken van de resoluties die vorig jaar werden aangenomen in de Belgische Senaat en Kamer. Die resoluties waar de parlementsleden onder meer de terugtrekking vragen van Amerikaanse kernwapens uit Europa blijven namelijk tot vandaag dode letter. De organisatoren veroordelen dit totaal gebrek voor onze democratisch besluitvorming waarbij de Belgische regering blijkbaar zwicht voor Amerikaanse druk en geen enkel initiatief ter zake neemt binnen de NAVO.

Op 9 augustus 1945 vielen meer dan 74.000 doden bij het bombardement van Nagasaki. De actie kadert in de wereldwijde campagne van de Mayors for Peace. Vandaag onderschrijven reeds 251 Belgische burgemeesters, waaronder de Gentse burgemeester Frank Beke, de oproep voor een wereldwijd verbod op kernwapens tegen 2020.

Vanaf 19 uur was er een Vredesterras met infostands, tentoonstelling, het aanmaken van Japanse lantaarnlichtjes, eerlijke dranken en hapjes. Vanaf 22u30 lieten de aanwezigen de Japanse lantaarnlichtjes te water op de Lieve. Deze herdenkinsgactie werd georganiseerd door het Vredeshuis van de Stad Gent i.s.m. ACW, Jeugherberg De Draecke, LEF, Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Vrede vzw en Voor Moeder Aarde vzw.

10.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
18.JPG
19.JPG
20.JPG
21.JPG
22.JPG

Ja, maffe actie...behalve

Ja, maffe actie...behalve dat de kaarsen liggen nog in de prinsenhof en alle de grachten rond de kasteel...voor een betere milieubezorg hè!?Waroom ze hebben de kanaal niet gekuist na de inspirererende toepraken?