Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Pascal Smet en de besparingen in het onderwijs

Pascal Smet en de besparingen in het onderwijs

Met veel toeters en bellen kwam Pascal Smet als nieuwe Vlaamse onderwijsminister het politieke landschap binnen gewandeld. Voor de verkiezingen had de man met het nodige tromgeroffel zijn brochure ‘een stad een visie’ voorgesteld. Daarin stonden voor het Brusselse onderwijs een aantal vernieuwende ideeën. Politiek links was tevreden. We ontsnapten zowaar aan een Vlaams Nationalist op de post van onderwijs. En dat zou een ramp betekend hebben voor veel Brusselse scholen. De extra GOK-uren voor het bijwerken van anderstaligen zouden er gelegen hebben.

Maar zie. Pascal Smet zit enkele maanden op post en zijn eerste beleidsmaatregel is de broeksriem. De komende twee jaar moet er 103 miljoen euro bespaard worden. 36 miljoen dit jaar en 67 miljoen volgend jaar (1). En waar gaat de man het eerst besparen? Juist, in het gelijke kansen onderwijs. Het steunpunt dat scholen begeleidt in het verwezenlijken van gelijke kansen moet dicht. Bij de NVA moeten ze zich een kriek lachen. Van verkiezingsbedrog gesproken. In zijn boekje “Eén stad, één visie” schrijft Smet nog over zaken zoals interculturele laboratoria voor de toekomst van Europa. En nu snijdt hij in het gelijke kansenbudget. Er is duidelijk een verschil tussen vòòr en nà de verkiezingen.

Er liggen nog besparingspistes op tafel. Enkele ervan zijn frontale aanvallen op de onderwijsmensen: de afschaffing van de Brusselpremie en een inlevering van 1% op het brutoloon. Ook inschrijvingsgelden voor muziek – en tekenacademies zullen duurder worden (2). Op die 1% loonsinlevering is Smet ondertussen teruggekomen. Feit blijft dat er een nieuwe besparingsronde in het onderwijs dreigt aan te komen.

Nochtans is het eenvoudig. Als ik met mijn auto ladderzat tegen een boom rij, dan draai ik daarvoor op. Zoiets noemt men verantwoordelijkheid. Maar als enkele bankiers met ons spaargeld op de beurs goochelen en daarmee een luchtbel doen uiteenspatten en dus één van de grootste economische crisissen veroorzaken, waarom moeten anderen dan daarvoor opdraaien?

Tientallen miljoenen euro’s heeft de overheid geïnvesteerd om de banken er terug overheen te helpen. Is het dan niet meer dan logisch dat die banken dat geleende geld aan de gemeenschap terugbetalen? De besparingen die Smet in het onderwijs wil doorvoeren lopen op tot 100 miljoen. Dexia en KBC, twee van de royaal door de overheid gesponsorde banken hebben op één kwartaal tijd samen 600 miljoen winst gemaakt (3) en (4). Is Pascal Smet minister van onderwijs of minister van banken?

De rol van het onderwijs is om mensen te helpen hun plaats in de maatschappij te vinden. Dat wil zeggen dat leerlingen niet alleen de nodige kennis en vaardigheden dienen te verwerven om hen alle kansen te geven op de arbeidsmarkt, maar ook om de wereld te begrijpen en hem rechtvaardiger te maken. Net in tijden van crisis moet deze rol verstevigd worden. Pascal Smet moet die fundamentele taak van het onderwijs nog maar eens goed bekijken. Want het is triest vast te stellen dat in tijden van crisis de onderwijsministers (en niet alleen de Vlaamse) als één van de eersten hun budget onder het slagersmes leggen. Ook de man van de visietekst “Eén stad een visie” vormt hierop blijkbaar geen uitzondering.

(1) Pascal Smet in het laatste nieuws van 27 september 2009
(2) De Morgen van vrijdag 25 september
(3) De tijd 13 mei 2009
(4) De Tijd 6 augustus 2009

Gaetan Carlier is leerkracht in het basisonderwijs te Brussel.

Het is nog erger

Het is wel meer dan 1% dat leraars moeten inleveren. Die 1% is maar de maar de maandelijkse inhouding. Op jaarbasis moet het totale loonverlies eerder naar de 2% gaan.
De lonen van de Vlaamse ministers en hun vrienden consultanten, bankiers ed dalen natuurlijk niet.

besparen

misschien is dat wel de reden waarom FvdB (hij) geen minister mocht blijven: kan iemand anders de kastanjes uit het vuur halen. Pascal Smets als kannonnenvlees? behoorlijk macchiavellistisch, niet?

werkzekerheid

De meeste leraars zijn vastbenoemd, de globale werkzekerheid is sowieso gegarandeerd, en de vakantie ook.

In de privé daarentegen zijn er velen die hun job verliezen, en veel die verplicht deeltijds werken of moeten inleveren, meestal meer dan 2%.

Logisch dus, en ergens ook rechtvaardig, dat leraars ook wat moeten inleveren, zeker nu de begroting zo dreigt te ontsporen.

begroting

@Jurgen

Die begroting ontspoort enkel en alleen omdat er in het voorjaar zoveel overheidsgeld is gepompt in banken. Uiteraard was dat volledig terecht. Het spaargeld van de mensen diende gered te worden. Gelukkig is daar dus niet lichtzinnig over gegaan.

Dat gat in de begroting was dus te voorzien. Maar nu die banken terug volop winst maken, is het ook terecht dat de overheid het geïnvesteerde geld terugvordert .... om de begroting te dichten. Ik hoop dat de overheid ook daar niet te lichtzinnig over gaat.

Als jij geld leent voor een auto of een huis, betaal je dat toch ook terug? En laat je dat toch niet doen door anderen?

Tags