Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV wil gat in de begroting dichten met rechtvaardiger belastingen

ABVV wil gat in de begroting dichten met rechtvaardiger belastingen

BRUSSEL -- Op de tweede donderdag van oktober legt premier Van Rompuy in het parlement uit hoe zijn regering de komende twee jaar een stukje van het gat in de begrotig wil dichten. Het ABVV pakt uit met een plan rond rechtvaardige fiscaliteit dat op korte termijn 5,6 miljard euro en op lange termijn zelfs 19,1 miljard euro kan opbrengen.

Door de economische crisis gaat de sociale zekerheid en de begroting diep in het rood. In 2009 zou er een begrotingstekort zijn van bijna 20 miljard euro en als er niets gebeurt kan dat tekort zelfs oplopen tot 25 miljard in 2015.

De regering-Van Rompuy wil de komende twee jaar respectievelijk 0,5 en 1 procent van het bbp besparen. “Als de regering de werknemers een tweede keer wil doen betalen voor de crisis dan gaan ze het ABVV tegenkomen,” zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van de socialistische vakbond.

Om de regering wat te helpen, heeft het ABVV het een reeks voorstellen klaar om de belastingen rechtvaardiger te maken. “”We willen niet dat de belastingsdruk stijgt, maar zorgen er alleen voor dat iedereen voortaan de belastingen betaalt, die hij allang had moeten betalen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Het ABVV gaat er van uit dat de fiscale fraude in ons land 30 miljard euro bedraagt. Om die fraude te bestrijden vraagt de vakbond om het bankgeheim op te heffen en om gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Volgens het ABVV moet ook de belastingsadministratie dringend versterkt worden.

“Op de 30.000 personeelsleden van de dienst financiën zijn er slechts 3000 controleurs. Onder minister Reynders verschoof de focus van controle naar dienstverlening”, zegt belastingsinspecteur en voorzitter van ACOD Financiën Aimé Truyens. Uit berekeningen van het ACOD blijkt nochtans dat elk extra personeelslid op Financiën 250.000 euro per jaar opbrengt. “Met duizend aanwervingen kom je dus aan een kwart miljard extra inkomsten”, aldus Truyens.

Notionele interestaftrek
Het ABVV wil ook het mes zetten in de notionele interestaftrek (waarmee vennootschappen een fictieve rente kunnen aftrekken van hun winst). Oorspronkelijk werd die begroot op een half miljard euro per jaar, maar de kost liep vorig jaar al op tot 3,3 miljard euro.

Samen met de crisisbelasting voor de banken en een betere belasting op alle financiële inkomens – dus ook op meerwaarden op aandelen - komt het ABVV aan 5,6 miljard extra inkomsten op korte termijn. Op lange termijn (als de fraude stilaan wordt uitgeroeid) kan dat zelfs groeien tot 19,1 miljard euro, meent de vakbond.

Fiscaal paradijs
Die reeks maatregelen moeten een stuk van het gat in de begroting dichten en de belastingen rechtvaardiger maken. “Want België is een fiscaal paradijs voor bedrijven en een fiscale hel voor werknemers”, zo vat Michèle Belot van het ACOD de situatie samen. De werknemers staan in voor het gros van de inkomsten van de overheid door de directe belasting op arbeid en de indirecte belastingen op consumptie (via BTW en accijnzen). Samen zijn die goed voor meer dan 70 procent.

Bedrijven dragen in de vorm van de vennootschapsbelasting maar 13 procent bij aan het inkomen van de overheid. Het kapitaal is goed voor 3 procent in de vorm van de roerende voorheffing. “Inkomsten uit kapitaal en eigendom worden weinig of helemaal niet belast”, aldus Anne Demelenne.

Volgens het ABVV worden inkomens uit arbeid dus te zwaar belast en schort er bovendien ook iets aan de progressiviteit van de belastingen. “De progressiviteit van de belasting op arbeid is te sterk in het begin en stopt ook veel te snel”, zegt Anne Demelenne. “Dat is zeker zo als er rekening wordt gehouden met de verschillende mogelijkheden om kosten af te trekken van de belastingen. Het zijn vooral de hogere inkomens die een levensverzekering, energie- en veiligheidsinvesteringen en intresten voor een tweede of derde woning aftrekken.”

"Geen verhoging accijnzen op diesel"
Indirecte belastingen vinden al helemaal geen genade in de ogen van het ABVV. “Het is een degressieve belasting die geen rekening houdt met de draagkracht. Bij gelijke consumptie wegen indirecte belastingen zwaarder door op de lage dan op de hoge inkomens”, zegt Anne Demelenne.

Het ABVV berekende dat de indrecte belastingen voor de laagste inkomens 12 procent van het gezinsbudget bedragen. Voor de hoogste inkomens vertegenwoordigen die slechts 6 procent. Bij de socialistische vakbond zijn ze dan ook niet gelukkig met het proefballonnetje van de staatssecretaris voor Financiën Bernard Clerfayt die deze week zei dat de accijnzen op diesel met 20 eurocent omhoog kunnen.

“Wij zijn gewonnen voor een groene fiscaliteit, maar die heeft wel geen plaats in een budgetair debat. Groene fiscaliteit is enkel rechtvaardig als er een evenwaardig alternatief is. Bij brandstof is dat niet zo want veel werknemers kunnen niet anders dan met de auto op hun werk geraken”, zegt Anne Demelenne.