Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geen overrompeling voor crisismaatregelen bedienden

Geen overrompeling voor crisismaatregelen bedienden

BRUSSEL -- De crisismaatregelen voor bedienden veroorzaken voorlopig geen stormloop. Volgens de vakbonden is er geen haast bij een verlenging van de maatregelen. “En als de maatregelen worden verlengd, moet dat met duidelijke verbeteringen gebeuren”, aldus de bediendenbonden BBTK en LBC.

Volgens de cijfers van de RVA gebeurden er in augustus 1332 betalingen voor het zogenaamde crisistijdskrediet. Voor de crisisschorsing deed de RVA 1205 betalingen. Die lage cijfers staan in schril contrast met de hoge vlucht die de tijdelijke werkloosheid bij de arbeiders neemt. In augustus waren 180.000 arbeiders tijdelijk werkloos.

De maatregelen die een alternatief moeten zijn voor de tijdelijke werkloosheid voor bedienden, kwamen er vlak voor de vakantie en gelden alleen voor dit jaar. Ze kunnen verlengd worden tot 30 juni 2010, maar die verlenging is afhankelijk van de evolutie van het debat over de harmonisering van het bedienden- en arbeidersstatuut en kan er ook pas komen na het advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR).

De vakbonden vrezen dat de kost van de maatregelen ook in de begroting van 2010 – die volgende week door premier Van Rompuy wordt voorgesteld - zal opduiken. “Dat zou een de facto verlenging zijn”, klinkt het bij BBTK.

“De werkgeversorganisaties willen deze maatregelen snel verlengd zien, en zelfs nog versoepelen. We mogen alleszins niet te hard van stapel lopen”, zeggen BBTK en LBC. De vakbonden wijzen er ook fijntjes op dat het debat over de harmonisering van het arbeids- en bediendenstatuut nog niet eens is begonnen.

De ijver van de werkgeversorganisatie VBO om de maatrelegen te verlengen, lijkt in tegenspraak met de realiteit op het terrein. “Veel werkgevers nemen liever meteen hun toevlucht tot drastische maatregelen zoals herstructureringen met collectief ontslag, dan op zoek te gaan naar alternatieven.”

Als de regering toch besluit om de maatregelen te verlengen, pleiten de vakbonden voor aanpassingen. Zij willen ondermeer dat er meer inspraak van de werknemers komt. Zij verwijzen daarbij naar de goede ervaringen in de metaalsector waar een sectorakkoord werd afgesloten tussen werkgevers en vakbonden.