Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Duitse regering: “NAVO-kernwapens moeten weg”. En onze ministers?

Duitse regering: “NAVO-kernwapens moeten weg”. En onze ministers?

In aanloop naar de NPT toetsingsconferentie in mei 2010 groeit in heel Europa de politieke wil om de NAVO-kernwapens weg te krijgen. De nieuwe Duitse regering zet de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens in het regeerakkoord. De Noorse regering engageert zich om het debat binnen de NAVO te starten. Franse prominenten breken een lans voor nucleaire ontwapening. En onze ministers: geen commentaar.

Duitse regering: “Amerikaanse kernwapens moeten weg”

Vandaag kwamen in Duitsland christendemocraten en liberalen tot een regeerakkoord. Maandag wordt de definitieve tekst ondertekend. In het regeerakkoord staat dat “inspanningen zullen worden gedaan om de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland te verwijderen”. Dat zou moeten gebeuren in het kader van internationale onderhandelen en van de discussie over het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO.
Guido Westerwelle van FDP wordt minister van Buitenlandse Zaken. In interviews toonde hij zich meermaals een voorstanders van de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens: "We willen er voor zorgen dat de kernraketten, die nog als relicten uit de Koude Oorlog in Duitsland gestationeerd zijn, en onze veiligheid niet verhogen, in de volgende jaren teruggetrokken worden. Wij willen, dat Duitsland in de loop van de volgende vier jaar kernwapenvrij wordt."
Net als in Kleine Brogel liggen op de basis van Büchel een 20-tal B61-kernwapens. In 2005 trokken de VS al kernwapens terug uit de basis van Ramstein.

Noorse regering: “discussie over NAVO-kernwapens nodig”

Ook de Noorse regering, die op 17 oktober haar tweede termijn inzette, heeft begrepen wat er op het spel staat. In de regeringsverklaring belooft de regering van premier Stoltenberg dat ze “een actieve rol zal spelen als drijvende kracht in de internationale inspanningen tegen de verspreiding van kernwapens.” Als concrete stap engageert de regering zich om de discussie binnen de NAVO te starten, met name over de rol van kernwapens in de alliantie zelf.

Franse ex-premiers en topmilitairen: “kernwapenstaten moeten ontwapenen”

De laatste jaren spreken met de regelmaat van de klok prominente (ex-) politici of topmilitairen, vaak Koude Oorlog-figuren, zich uit voor nucleaire ontwapening. Ook in Frankrijk laat nu een viertal prominenten zich horen. In een opiniestuk in Le Monde van 14 oktober breken Alain Juppé, Bernard Norlain, Alain Richard en Michel Rocard een lans voor nucleaire ontwapening. De vier ondertekenaars zijn niet van de minste: Juppé en Rocard waren premier, Richard was van 1997 tot 2002 minister van Defensie en Norlain stond als generaal aan het hoofd van de Franse luchtmacht.
Volgens het opiniestuk ligt de bal in het kamp van de vijf 'officiële' kernmachten – VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Zij moeten “dringende en radicale intiatieven” nemen. Zo moeten ze hun plannen voor nieuwe kernwapens opbergen. Einddoelstelling moet volledige ontwapening zijn. Ook Frankrijk moet zijn conclusies trekken wat betreft zijn eigen kernwapenarsenaal.
Dit intiatief op het groeiende draagvlak voor nucleaire ontwapening. Politici en militairen beginnen in te zien dat het internationale raamwerk dat je onmogelijk de verspreiding van kernwapens kan tegengaan als je niet tegelijk aan ontwapening werkt.

En wat zeggen Leterme en De Crem?

Terwijl de Noorse en Duitse regering zich engageren om kernwapens weg te krijgen en in heel de wereld de toon wordt gezet in aanloop naar de NPT Toetsingsconferentie in mei 2010, blijft het aan Belgische kant oorverdovend stil. Van een duidelijk engagement om ontwapeningsinitiatieven te ondersteunen en van de NPT Toetsingsconferentie een succes te maken, is niks te merken. De NAVO-kernwapens ter discussie stellen kan nu zonder daar tegenover de Amerikanen een politieke prijs te betalen. Laten onze ministers Leterme en De Crem die kans aan zich voorbijgaan?