Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nepjobs op de VDAB-site?

Nepjobs op de VDAB-site?

Werkloos zijn in deze crisistijden is geen lachertje, al zeker niet als je verplicht moet solliciteren voor een vacature die niet blijkt te bestaan. Maar liefst 80% van de vacatures op de VDAB-site zijn mogelijk nep.

beeldlogo-VDAB_kleur.gif

Op 24 maart ll. ging het radio 1 programma ‘Peeters en Pichal’ o.a. over nepvacatures en vacatures die reeds ingenomen zijn maar blijven staan op de VDAB-site. Dit leidde vanzelfsprekend tot grote ergernis van de werkzoekenden. Vooral interim-kantoren zouden zich hieraan bezondigen.

Volgens luisteraars zijn zelfs 80 à 85% van de vacatures op de VDAB-site nep (d.w.z. niet bestaand of reeds ingenomen). Een 2de probleem is dat 70% van de werkgevers niet antwoordt op een sollicitatie. Als inderdaad zo’n groot aantal vacatures nep zijn, dan is het ook niet verwonderlijk dat sollicitanten geen antwoord krijgen. Bijzonder ergerlijk is het feit dat werkzoekenden door de VDAB verplicht worden om te solliciteren op de vacatures die de VDAB aan deze mensen meegeeft. Dit zonder dat de VDAB nagaat of de vacature wel echt is.

Die verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar de werkzoekenden die dan dikwijls veel kosten moeten maken voor niks. Een ander niet te onderschatten neveneffect van deze gang van zaken is een grote vorm van ontmoediging bij de sollicitanten. Wanneer je 50 keer of meer met je hoofd tegen de muur loopt is het maar normaal dat je het op den duur voor bekeken houdt. Je krijgt immers geen enkele feedback waardoor je je sollicitatiegedrag zou kunnen aanpassen.

In België is er een CAO (nr. 38) die werkgevers nochtans verplicht te antwoorden op sollicitaties. Jammer genoeg zonder sanctie indien de CAO met de voeten getreden wordt. Niet zo voor de werkzoekenden. In het kader van de sluitende aanpak worden werklozen zonder pardon geschorst wanneer ze niet solliciteren op al dan niet echte vacatures. Dit gebeurt op basis van een transmissie (een verkliksysteem) van de VDAB naar de RVA. In 2008 nam de RVA 21.989 beslissingen tot beperking of uitsluiting op basis van de ‘transmissies’. Daarnaast waren er nog eens 10.948 beslissingen tot beperking van de uitkering of schorsing omdat betrokkene weigerde een overeenkomst te tekenen. De VDAB en RVA organiseren dus drama’s die vergelijkbaar zijn met het VW-drama bij de vleet. Alleen komen ze niet in het nieuws.

Wat zijn de gevolgen van het publiceren van die nep-vacatures?

Annemie Peeters van het radioprogramma vroeg om uitleg aan interim-kantoren en VDAB. De interim-kantoren logen er op los. Alsof het weken duurt vooraleer je een vacature van het net krijgt. Dat duurt niet meer dan een minuutje maar dan moet je het wel willen. Interimkantoren lokken al jarenlang klanten met nepvacatures en VDAB weet dat zeer goed. Maar FEDERGON (de lobby van de interim-kantoren) zit in de Beheerraad van de VDAB en dus publiceert de VDAB rustig verder de nepvacatures en verplicht ze werklozen op straffe van schorsing daarop te solliciteren. Het is de interim-kantoren enkel te doen om werklozen in hun kantoor in te schrijven en daar zijn alle middelen goed voor. En dit met instemming van de VDAB.

Voor de VDAB zijn interimjobs immers volwaardige jobs en worden werklozen massaal verplicht zich in te schrijven bij interim-kantoren die hen vanzelfsprekend (kassakassa) zo lang mogelijk in deze precaire statuten houdt. Maar nogmaals. FEDERGON zit in de Beheerraad van VDAB en dus zijn interim-jobs volwaardige jobs. De VDAB zelf werkt niet met interimmers maar veelal met vastbenoemd personeel met alle voordelen vandien. Het is voor hen nogal makkelijk te zeggen dat interimjobs dan volwaardige jobs zijn. Zouden ze willen ruilen, denk je?

Na het teleurstellende antwoord van de interim-kantoren besloot A. Peeters de VDAB op te bellen rond de vele nep-vacatures op de VDAB-site. De studiedienst van de VDAB zei dat het aantal van 80% nep-vacatures zeer sterk overdreven (onmogelijk) was. Toen Annemie Peeters hem dan vroeg hoe hij dat wist antwoordde hij doodleuk dat 15 à 20% door VDAB zelf beheerd worden. Over 80 tot 85% van de vacatures kon hij niet zeggen of die al dan niet nep zijn. Volgens de VDAB was het onmogelijk dit te controleren.

Maar wat dan met de werkzoekende? Die wordt wel verplicht te solliciteren op deze 80% potentiële nep-vacatures. Op de vraag of werkgevers de VDAB-site niet (misbruiken) als gratis publiciteitskanaal antwoordde de VDAB doodleuk dat dit zo is en dat dat ook de bedoeling is van de VDAB-website. Niemand komt immers kijken naar een site met weinig vacatures. De VDAB heeft dus een louter kwantitatieve i.p.v. een kwalitatieve invalshoek. Een ander argument dat de VDAB dan maar bovenhaalde om aan te tonen dat er minder dan 80% nep-vacatures op hun site staan was het geringe aantal klachten van werkzoekenden daarrond (minder dan 10 klachten per jaar).

Nog maar eens een nep-argument dus. Het probleem is al jaren bekend maar de VDAB nog de verantwoordelijke Minister (ondanks beloften terzake) doen er iets aan. Komt daar nog bij dat indien je een klacht hebt over de VDAB je klacht moet indienen bij de VDAB zelf. VDAB is dus rechter en partij. De VDAB heeft onwaarschijnlijk veel macht tegenover de werkzoekende (zijn inkomen hangt ervan af). Het is dan maar normaal dat deze geen klacht wil indienen bij de instantie waartegen hij klacht wil indienen. Het is normaal dat klachten rond VDAB zouden behandeld worden door een onafhankelijk orgaan buiten de VDAB maar dit is niet zo. Vandaar dat er over VDAB heel weinig klachten zijn. Mensen zijn bang.

Het is dan ook maar normaal dat de werkzoekende die in het programma werd geïnterviewd onder geen beding wou dat zijn echte naam bekend werd gemaakt. Het argument dat de weinige klachten bewijzen dat er weinig nep-jobs zijn is dus een nep-argument. Hoe zou het anders komen dat er binnen de 15 minuten dat het programma over dit onderwerp duurde er al meer klachten waren dan de VDAB in een heel jaar ontvangt? Daar VDAB wel inzag dat dit nep-argument niet pakte zei men dan maar dat VDAB afhankelijk is van de klachten om te kunnen optreden. Dit is niet zo.

Iedereen die een website beheert is verantwoordelijk voor wat op die website verschijnt. Dit is maar normaal omdat anders iedereen om het even wat op om het even welke site zou kunnen plaatsen. Zo stond er in een niet zo ver verleden een vacature op de VDAB-site voor prostituees (‘animeermeisjes’). Maar dat zal ook wel een volwaardige job zijn. Het was slechts nadat een werkzoekende daarover een klacht indiende dat de VDAB de vacature van zijn site haalde. Gelukkig werd betrokkene niet geschorst wegens werkweigering.

Wat kan de VDAB doen?

Het moet onmogelijk worden voor de VDAB om mensen te verplichten te solliciteren op vacatures waarvan ze zelf niet gecontroleerd hebben dat deze echt zijn. Er moet een klachtensysteem komen waarbij VDAB geen rechter en partij is. Het programma maakte immers duidelijk dat de VDAB het kleine aantal klachten beschouwd als een bewijs dat ze hun werk goed doen (is legitimatie van het gevoerde beleid). Dit is al te makkelijk.

Wat kan de werkzoekende doen?

Laat de VDAB de vacatures opsturen. Zeg dus niet dat je mail, telefoon of GSM hebt want dan wordt je zeker overspoeld met nep-vacatures. Wanneer je vacatures ontvangt, vraag dan aan VDAB om bij het betrokken bedrijf te checken of de vacature echt en nog openstaand is. Plaats nooit je CV op de VDAB-site. Interim-kantoren misbruiken die gegevens om je zonder een jobaanbieding te kunnen inschrijven.

aanvulling

Bovenstaande gegevens zijn m.i.grotendeels correct. Bovendien kunnen interimkantoren gebruik maken van vdab-lokalen om werklozen te rekruteren die zich verplicht dienen aan te melden. Diegenen die om één of andere reden niet ingaan op dergelijke jobaanbiedingen (altijd tijdelijk) dienen zich in bepaalde vdab-kantoren zich schriftelijk te verantwoorden! Verstrengeling privé-overheid? Niet belangrijk, want 'de werkgelegenheid' laat toe alle wetgeving opzij te schuiven. Ik wil er u trouwens op wijzen dat beide grote vakbonden eveneens in de raad van beheer van de vdab zetelen. Iemand onlangs iets van gehoord? Volgens de vdab is werkloosheid een individueel probleem, het gevolg van een foute attitude of mentaliteit van de werkloze. Er moet dus een juiste attitude aangeleerd worden door te leren solliciteren, cursussen volgen, beroepsopleiding enz. desnoods met inzet van repressieve middelen. Dergelijke redenering houdt geen rekening met de objectieve situatie op de arbeidsmarkt, zelfs niet met nep-vacatures. In 1941-1942, onder Duitse bezetting dus, werden werklozen die werkaanbiedingen in Duitsland weigerden, door de toenmalige RVA als werkweigeraars beschouwd en de schamele uitkering ontnomen.
Niets nieuws onder de zon.

Akkoord met bovenstaande

Akkoord met bovenstaande commentaar dat werkloosheid door de vdab geheel herleid is tot een individueel probleem. Vooral sinds de invoering vh activeringsbeleid. Naar het ruimere plaatje kijken is sindsdien verboden. Als je ze dwingt naar de ruimere economische context te kijken, zeggen ze alleen nog "dat is nu eenmaal zo".

En ook het concrete verhaal is waar, zoals rekruteerders privé toegeven. Voor die bedrijven 'staat het goed' om jobaanbiedingen van de juiste firma's 'in de portefeuille' te hebben (een beetje zoals makelaars die ondereen vechten om de meest markante panden te mogen verkopen).

En daarom laten ze vacatures veel te lang online staan, of vinden ze zelfs vacatures uit bij een bedrijf waarvoor ze (ooit) mensen hebben gezocht. Mooi voor de uitstraling, minder leuk voor de sollicitanten.

Ik volg je ook grotendeels

Ik volg je ook grotendeels in je verontwaardiging. Naast de onbestaande vacatures is er ook nog een hele markt voor jobbeurzen waar dezelfde truuken van de foor toegepast worden.

Je gaat echter wel zwaar de mist in wanneer je de RVA-schorsingen erbij betrekt. Je spreekt zelfs van verklikken alsof het één of andere laffe Stasi-activiteit zou zijn. Wie te lui is om te solliciteren, verliest zijn uitkering. Dat is een heel gezonde, noodzakelijke regel. De gemiddelde werkmens brengt 8 uren per dag op z'n werk door, dus is het niet teveel gevraagd om werklozen te laten solliciteren. Of de vacatures nu echt zijn of niet, doet er niet toe.

@ Mich, over je tweede

@ Mich, over je tweede punt

Ik vind ook dat je aan mensen mag vragen dat ze werk zoeken. Dat is immers de betekenis van 'werk-zoekend' :-) En dat daar een zekere sollicitatieplicht bij hoort, vanaf zoveel maanden werkloos, ook ok voor mij. (Op voorwaarde dat we voldoende clementie opbrengen voor mensen die om een of andere reden niet meer kunnen werken - en we die niet met onberedeneerde 'flinksheid' alleen maar verder in de armoede duwen).

Maar tegelijk moeten we echt naar het ruimere plaatje kijken. En moet iederéén zijn verantwoordelijkheid opnemen, ook de 'investeerders' die mensen afdanken hoewel ze (grote) winsten maken, en die hun vermogens niet nuttig maken (door bvb nieuwe industrieën op te bouwen), maar geheel doen verdwijnen in een steeds fictievere 'gefinantiariseerd' economie.

Dat is wat mensen boos maakt die in kwetsbare situaties zitten, dat het altijd alleen maar over de kleine mensen gaat die steeds grotere verantwoordelijkheden en verplichtingen in de schoot geduwd krijgen. Want de echte verantwoordelijkheden, "daar kunnen we niks aan doen". Op die manier creëren we een maatschappelijk onevenwicht dat steeds onhoudbaarder wordt.

Dat onevenwicht ondergraaft alles wat wij als Europese 'beschaving ' aanzien (en waar de hele wereld ons om benijdt). Die beschaving bestond/bestaat in een duurzaam compromis: de markt is maar ok als daar een hele stevige sociale zekerheid en de publieke voorzieningen tegenover staan. En als er tegenover de competitie ook reële verantwoordelijkheid blijft staan. Van àlle spelers in het spelletje.

this is not america?

sommige bedrijven (waaronder nogal wat kmo's) bieden permanent jobs aan, zoals vb het beruchte Daikin in Oostende waar ongeveer elke werkzoekende arbeider in Vlaanderen ooit voor opgeroepen werd. Bedrijven met een groot personeelsverloop, in het geval Daikin zo'n 50% op jaarbasis. Meestal gaat het om interimjobs; leuk voor de bedrijven die er op die manier goedkoop vanaf komen en over uiterst flexibel tijdelijk personeel beschikken. Voor de werkzoekende minder leuk omdat je in een interimval loopt en de kans klein is dat je ooit nog een voltijdse job met vaste uurregeling te pakken krijgt.
Wat ook verbaast zijn de vakbonden die eveneens sollicatiecursussen, motivatietraining voor werklozen organiseren. Dat wijst op een consensus tussen vdab en vakbondstop wat betreft werkloosheid: het is de werkloze die mentaal moet omgeturnd worden. Bovendien verschaffen werklozen heel wat mensen werk: consulenten, instructeurs, psychologen, ambtenaren, leerkrachten, vakbondsvrijgestelden, maatschappelijk werkers, enz.

Het laatst zag ik bij de

Het laatst zag ik bij de beschrijving van een vacature door een interimkantoor het volgende :

"stabiel werkverleden verwacht"

:)

Ze hebben geluk dat het overgrote gedeelte van de bevolking (99.99 +) makke schapen zijn bedolven onder allerhande verplichtingen zoals kinderen en zware leningen. Als men eenmaal een mens zover heeft is er veel mogelijk.
Wat de banken nu gedaan hebben is niet meer dan een moderne versie van een middeleeuwse rooftocht door rovers te paard.
De ironie wil dat dit de bedrijven in staat stelt nog meer te verlangen van werknemers voor nog minder.
Als de toestand niet zo ernstig was zou ik er tot tranen toe mee moeten lachen.
Dit hele systeem is als een afgrijselijk gezicht met een hoop make-up.