Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Boek 'ik heb het gedaan' van Paul Jambers blijft scoren !

Boek 'ik heb het gedaan' van Paul Jambers blijft scoren !

De legendarische tv-journalist Paul Jambers vreest dat Nederlanders wellicht een wat vreemd beeld van België hebben gekregen door zijn reportages over opvallende Belgen. Jambers zei dat na de presentatie van zijn autobiografie ‘Ik heb het gedaan’, woensdagavond in Brussel. De Vlaming met zijn zachte hese stem toonde in de jaren tachtig en negentig het leven van bizarre Belgen, zoals een verarmde miljonair of een kneuterige SM-meesteres

PJ.bmp

“Deze mensen geven geen representatief beeld van Vlamingen of Belgen. Dat was ook niet mijn bedoeling. Ze vertelden gewoon over een bepaald thema,” aldus Jambers. ,,Ik zou hetzelfde soort programma kunnen maken over Nederlanders. En ik heb ook een aflevering gemaakt over een drugsverslaafde in Amsterdam.” Paul Jambers (64) is al een tijdje gestopt met zijn gelijknamige tv-reeks.

Hij verkocht zijn bedrijf aan Reinout Oerlemans’ Eyeworks en ging vooral zeilen met zijn veel jongere vrouw. Jambers kijkt met trots terug op zijn carrière waarin hij steeds de mensen zelf opzocht om hun verhaal te laten vertellen. Deskundigen of politici kwamen niet voor zijn microfoon. Al in de jaren zeventig maakte hij sociaal geëngageerde reportages zoals over een mijnstaking. “Mooi om als arbeiderszoon het lot van de arbeiders te tonen.” Bij de BRT kreeg hij de bijnaam ‘Pieken-Paultje’. Niet wegens zijn piekerig kapsel, maar vanwege de pieken in de kijkcijfers. Bij de commerciële omroep scoorde hij later ook in Nederland.

Samen met de kijkcijfers kwam echter ook de kritiek: zijn reportages zouden een freakshow zijn, een rariteitenkabinet. “Ik heb me altijd tegen dat beeld verzet. Ik zocht betrokkenen of ooggetuigen van een bepaald thema. Zoals de zelfmoord van een partner of drugsverslaving. Het maakte me niet uit als de mensen slecht uit hun woorden kwamen of er vreemd uitzagen. Wie bepaalt of je een rare kwast bent of niet? Ik niet.” Hij wilde slechts registreren, niet shockeren, provoceren of een maatschappelijk debat aanzwengelen.

Met genoegen ziet hij dat nadien meer media ontdekten dat gewone mensen een verhaal te vertellen hebben. Dezelfde soort reportages verschenen ook in tijdschriften en dergelijke: “Ik denk dat journalisten dat moeten doen: mensen opzoeken.” Jambers schreef een jaar lang aan zijn autobiografie. Hij hield er zelfs een schouderontsteking aan over. Het boekwerk, dat ook in Nederland verschijnt, telt maar liefst zevenhonderd pagina’s: “Die omvang heb ik bewust gedaan: om de lezer te verplichten een paar dagen ondergedompeld te zijn in het leven van Paul Jambers.”

tekst : ANP
Met dank aan Meulenhof - Manteau voor het recensie exemplaar

Meer info : www.standaardboekhandel.be

Paul Jambers, Ik heb het gedaan, in de betere boekhandel !