Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

5000 betogers in Brussel: "Arbeiders zijn geen kleenex-zakdoekjes"

5000 betogers in Brussel: "Arbeiders zijn geen kleenex-zakdoekjes"

BRUSSEL -- Zo'n 5000 militanten van de socialistische en de liberale vakbond betoogden vrijdag in Brussel voor een betere ontslagregeling voor arbeiders. “Na de banken en de bedrijven is het tijd dat ook de werknemers gered worden”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

001_HAN_8195_600.JPG

foto's Han Soete

Gewapend met paraplu's en dikke regenjassen kwamen enkele duizenden militanten van het ABVV en ACLVB naar Brussel. De betoging begon aan het Madouplein waar een vakbondsdelegatie een onderhoud had met minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS).

Maandag waren de vakbonden ook al eens langsgeweest bij premier Yves Leterme, maar waren daar ontgoocheld terug buiten gestapt. “Wij kregen toen geen antwoord op onze vragen. Dankzij onze mobilisatie werd er vandaag wel geluisterd. De ministers geven het signaal dat er een betekenisvolle vooruitgang moet komen in de harmonisering van het statuut van arbeiders en bedienden en dat dat gekoppeld is aan de verlenging van de crisismaatregelen voor bedienden”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Ook algemeen secretaris van het ABVV Anne Demelenne noemt dat een belangrijk signaal aan het adres van de werkgevers.

De crisis zorgt er voor dat arbeiders de discriminatie extra scherp aanvoelen. “Arbeiders zijn vaak de eerste die ontslagen worden omdat dat het gemakkelijkst is”, zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst.

“Het is toch beneden alle peil dat een arbeider na twintig jaar werken amper 56 dagen opzeg krijgt. Arbeiders zijn geen tweederangsburgers. Zij hebben net als bedienden recht op 3 maanden opzeg per schijf van 5 gewerkte jaren. Crisistijden vragen crisismaatregelen, maar ook maatregelen om de arbeiders te beschermen”, zegt Rudy De Leeuw.

Maandag zitten werkgevers en vakbonden opnieuw rond de tafel. Onderhandelen en actievoeren gaan niet samen, vinden de werkgevers. Brengt de actie van het ABVV de onderhandelingen niet in gevaar? Rudy De Leeuw: “Onderhandelen zonder inhoud heeft ook geen zin. Dat hebben we de afgelopen maanden gedaan. Maandag hebben we gezien dat de regering het signaal niet helemaal begrepen had en dat de werkgevers er nog een schep bovenop deden. Hopelijk hebben de werkgevers het signaal nu wel begrepen.”

001_HAN_8185_600.JPG
001_HAN_8233_600.JPG
001_HAN_8255_600.JPG
001_HAN_8258_600.JPG
001_HAN_8319_600.JPG
001_HAN_8394_600.JPG