Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Havenblokkade-actie verhinderd door politie

Havenblokkade-actie verhinderd door politie

KOPENHAGEN -- Een 300-tal activisten wilden vandaag een blokkade-actie voeren in de haven van Kopenhagen. Ze werden halverwege door de politie ingesloten. Enkele tientallen activisten werden 'preventief' aangehouden.

foto5.JPG

Om 12h00 verzamelden enkele tientallen anarchisten in het centrum van Kopenhagen voor een betoging richting haven om daar enkele blokkades te houden. De haven is volgens de activisten het symbool van de vrije markt. En is de oorzaak van de ecologische-, economische- en sociale uitbuiting. Vooral de containterschepen zijn volgens een activist de boosdoeners. "Ze zijn enorm vervuilend omdat ze varen op giftige afval afkomstig van fossiele brandstoffen en daarenboven verschepen ze ook de producten die gemaakt worden door onderbetaalde werknemers in het Zuiden.

Op het kruispunt even verder duikt plots een kleiner groepje anarchisten met een muziekwagen. Ze ontrolden snel een spandoek met daarop 'Co2lonialism' en begonnen hun betoging met de slogan "Our climate not your business". De politie was aanvankelijk op afstand aanwezig en liet de betogers begaan maar enkele straten verder groeide het politiekordon aan. Op een kruispunt in een zijstraat werd de betoging helemaal ingesloten. De politie sprong plots op de muziekwagen en arresteerde onder luid protest hardhandig al de inzittenden.

De pers werd hardhandig weggeduwd naar de overkant van de straat. De betogers moesten in een kring zitten. De meeste activisten werden nadien geboeid en in bussen afgevoerd. Volgens de Deense wetgeving kan de politie iedereen 'preventief' aanhouden voor maximum 12h.

foto2.JPG

Activisten werden ingesloten door politie.

foto7.JPG
foto1.JPG

Politie springt op muziekwagen en arresteert al de inzittenden.

foto3.JPG

De pers werd weggeduwd.

foto4.JPG

Iedereen die niet meedoet aan de actie moest aan de overkant van het kruispunt staan.