Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Regering verlengt crisismaatrelegen met een half jaar

Regering verlengt crisismaatrelegen met een half jaar

BRUSSEL -- Het kernkabinet heeft dinsdagavond beslist om de crisismaatregelen met een half jaar te verlengen. Het gaat om een vorm van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Arbeiders krijgen tijdelijk een hogere ontslagvergoeding.

Nadat de vakbonden en de werkgevers er vorige week niet waren uitgeraakt, was het aan de regering Leterme om de knoop door te hakken. De regering had nog een advies gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad (NAR), maar dat werd een verdeeld advies. Werkgevers en vakbonden bleven bij hun standpunten.

De verlenging werd in juni door de regering zelf gekoppeld aan een “significante vooruitgang in het dossier van de arbeiders en bedienden”. Die vooruitgang kwam er uiteindelijk niet.

De vakbonden vroegen een aantal bijsturingen aan het systeem. Die verbetering komt er ook. Bedienden die in het systeem stappen, behouden hun rechten op jaarlijkse vakantie, tijdkrediet en sociale zekerheid. Er komt ook een minimumtoeslag van 5 euro per dag voor de bedienden in crisiswerkloosheid zonder cao.

Maar ook de werkgevers halen een slag thuis. Het wordt voor bedrijven makkelijker om beroep te doen op het systeem. Het kan voortaan in bedrijven die kampen met een omzetdaling van 15 procent in plaats van 20 procent zoals het tot nu toe was.

Opmerkelijk is wel dat er toch ook iets gedaan wordt voor de minder beschermde arbeiders. Zij krijgen bij ontslag een premie van 1666 euro. Een derde daarvan wordt betaald door het bedrijf, de rest door de RVA. De werkgevers moeten niets betalen als ze daarvoor al beroep hebben gedaan op systemen van tijdelijke werkloosheid. Op de premie moeten geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen betaald worden. De maatregel is wel tijdelijk.

De regering vraagt de werkgevers en de vakbonden om de gesprekken over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden in januari verder te zetten.

Het ACV reageert tevreden op de verbeteringen, maar betreurt dat de regering de crisismaatregelen uitbreidt naar meer bedrijven. Volgens de christelijke vakbond zijn er ook onvoldoende garanties "voor een volwaardige sociale dialoog in sectoren en bedrijven over de crisismaatregelen".

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw noemde de extra ontslagpremie "een eerste symbolische stap".

De werkgeversorganisaties reageren furieus op de premie. "Een draak van een compromis", zei Pieter Timmermans van het VBO. Gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo kondigde al aan er alles aan te zullen doen om de premie te omzeilen. De premie kost bedrijven iets meer dan 550 euro per ontslagen arbeider.