Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Als twee mensen het voortdurend met elkaar eens zijn is één van hen overbodig …

Als twee mensen het voortdurend met elkaar eens zijn is één van hen overbodig …

Ontgoocheling leidt tot volharding en nieuwe inzichten. Ik begrijp heel goed dat velen, terecht, ontgoocheld zijn omtrent de klimaatonderhandelingen. Anderzijds weet elke groene vogel, die met beide poten op de grond staat, dat men van politici NIET moet verwachten dat zij de wereld redden. Je kan de juiste dingen verwachten maar nooit van de verkeerde personen, dat is naïef. Hun belangen zijn immers zo gemengd en ongebonden aan de wetten van de natuur. Een ideologie hanteren is het werk van het individu, jij en ik.

Ik hoef hier, in dit geïsoleerde medium als touch stone, niemand te overtuigen. We zijn allen eensgezind, teveel zoals op de duizenden sites die het Kopenhagen akkoord collectief verfoeien. Nochtans is dit wereldwijd een minderheid, de meerderheid leeft niet naar de omstandigheden, niet naar de economische en ecologische werkelijkheid. Het bewuste besef sterft af bij consumenten. Zij gaan ervan uit dat ook dat morgen consumeerbaar is. Misschien wel, maar met gevolgen die ze zelf misschien niet meer kunnen dragen. Er lijkt toch een verschil te bestaan tussen een volgschaap in een kudde en een schaap vastgeketend aan paal.

Ik denk in plaats van de krachten telkens gediversifieerd te bundelen in verzamelde werkgroepen, dat het zinvoller kan zijn om ook je krachten te verspreiden. Geef je mening eens aan iemand die het niet wil horen. Daar hoef je geen predikant voor te zijn maar als je een omgeving doorkruist waar de onwetendheid regeert is het dik ok om mensen bewust te maken van de impact die ze hebben op alle anderen. Wie zwijgt voor het goed fatsoen heeft er geen. Meesters in de dialoog zullen een pittige kortsluiting veroorzaken en het prettig houden. Maar de nasmaak zorgt ervoor dat het niet in dovemansoren valt.

So the thing is, what is YOUR next step? Nog meer gelijkgezinden opzoeken of mensen bewust maken dat hun besef niet mee is met de wetenschap over de werkelijkheid?

De juiste mensen waarvan men de juiste dingen mag verwachten is de samenleving zelf. Koop geen producten van de zwaarste vervuilers, probeer zelf te investeren in recyclage en groene energie (water, zonlicht, …). De business zal volgen, zij het met compleet andere belangen. Het zou niet slecht zijn mocht men op elke verpakking de vervuilingfactor aanduiden. Laat ieders menselijkheid dan maar beslissen in plaats van de consumeerbaarheid ervan. Misschien komt dat wel wanneer de industrie er commerce en concurrentie in ziet. Dat belang ontstaat vanzelf wanneer Europa het voortouw durft nemen.

No balls, no glory!
Tino

nvdr: Tino Biddeloo is muzikant bij Silver Junkie