Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bahar Kimyongür vrijgesproken

Bahar Kimyongür vrijgesproken

BRUSSEL -- Het hof van beroep van Brussel heeft vanmorgen de radicale Turkse oppositiegroep, DHKP-C vrijgesproken van terrorisme. Na tien jaar en vier processen verlaat Bahar Kimyongür de rechtbank als een vrij man.

baharIMG_9330.JPG

Toen de rechter een punt zette achter zijn uitspraak gingen de handen op elkaar. Veel mensen waar voor de zoveelste keer naar de rechtbank gekomen om de beklaagden een hart onder de riem te steken.

Net zoals bij de vorige uitspraakvan het hof van beroep in Antwerpen was er reden tot juichen. Volgens het hof van beroep vallen de activiteiten van Bahar Kimyongür onder de vrijheid van meningsuiting. Kimyongür vertaalde in 2004 een persbericht van DHKC over springstoffen die per ongeluk ontploft waren op een bus.

Drie andere beklaagden - Musa Asoglu, Kaya Saz en Fehriye Erdal – zijn wel schuldig bevonden aan bendevorming naar aanleiding van de vondst van wapens en vervalste documenten in een appartement in de kustgemeente Duinbergen. Maar omdat de redelijke termijn overschreden is, krijgen zij straffen met uitstel. Erdal en Saz krijgen twee jaar cel met uitstel. Asoglu krijgt drie jaar met uitstel. Ook bij hen is er geen sprake van een criminele organisatie of van een terreurbeweging.

De advocaten van de beklaagden reageren opgelucht. “Het essentiële punt van deze uitspraak is dat informeren over gewapende conflicten in andere landen tot de vrijheid van meningsuiting behoort en dus niets te maken hebben met terrorisme. Dat is een belangrijke uitspraak voor onze democratische rechtstaat”, zegt Jan Fermon, advocaat van Musa Asoglu. “De zaak werd zo tot zijn ware proporties herleid. Er zijn een aantal wapens en vervalste documenten gevonden en de beklaagden zijn daarvoor veroordeeld voor bendevorming. Mijn cliënt heeft de feiten trouwens nooit ontkend. Bahar had met die feiten niets te maken.”

De federale procureur Johan Delmulle bijt zo voor de tweede keer in het zand. Hij heeft van deze zaak een testcase gemaakt van de Belgische antiterreurwetten. Volgens hem moet iemand niet persoonlijk aan aanslagen hebben deelgenomen om veroordeeld te worden voor terrorisme. Ook informeren over terreurdaden moet volgens Delmulle strafbaar zijn. De rechter maakt in zijn vonnis brandhout van die argumenten.

De federale procureur Johan Delmulle kan nu opnieuw naar het Hof van Cassatie stappen zoals hij ook al deed na de vrijspraak voor het hof van beroep in Antwerpen. Voor Bahar Kimyongür volgen dus nog twee weken van bang afwachten of Delmulle nog een verlengstuk breit aan zijn juridische lijdensweg.

Voor advocaat Jan Fermon is het stilaan genoeg geweest. “Het federaal parket heeft er alles aan gedaan om de zaak op te blazen tot een terreurzaak met internationale vertakkingen. Daarmee werd tien jaar tijd verloren. De uitspraak van vandaag had men ook kunnen doen zes maanden na de vondst van de wapens en de vervalste documenten in Duinbergen. Men zou eens moeten uitrekenen hoeveel dit de belastingbetaler heeft gekost.”

Volgens Fermon wordt het misschien ook eens tijd stil te staan bij de antiterreurwetten. “Het feit dat verschillende rechtbanken totaal verschillende uitspraken doen, bewijst dat dit een slechte wet is. Politici moeten eens nadenken over die wet die toelaat dat mensen tien jaar achtervolgd worden voor feiten waar ze niks mee te maken hebben.”

Tags