Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kopenhagen 2009

Kopenhagen 2009

Kopenhagen 2009

Kopenhagen.jpg

Download:

Weer een typisch staaltje

Weer een typisch staaltje van anti-Westerse propaganda vanuit extreem linkse hoek. Alles wat in de wereld fout gaat moet en zal de schuld zijn van het duivelse Westen! Zonder de tegenwerking van de Chinezen was er wel degelijk een akkoord geweest, hoe je dat ook draait of keert, maar jullie kunnen gewoon niet verdragen dat een niet-Westers land kritiek krijgt.

Typisch staaltje van anti-Westerse propaganda ???

Het gaat er niet over wie er nu al dan niet terecht kritiek krijgt.
Zo besloten heel wat Latijns Amerikaanse Landen gewoon weg te gaan van onderhandelingstafel omdat ze de voorstellen van "Het westen," niet langer pikten.
Zij hebben kritiek op China omdat die ook niet wegliepen en alsnog iets ondertekenden.

Kopenhagen was een confrontatie tussen het rijke Noorden en het Zuiden. Hier probeert men de zwarte piet naar de Chinezen door te schuiven omdat dat werkt bij de publieke opinie, zoals in het commentaartje hierboven geïllustreerd wordt.

Je hoef niet extreem links te zijn om tot dat inzicht te komen.
Lees misschien ook eens deze analyse in The Guardian
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/dec/28/copenhagen...

China is de boosdoener

China is de boosdoener en dat is gemakkelijk te onderbouwen. Hun industrie en hun welvaart groeit, dus groeit ook de vervuiling die zij uitstoten.
Maar ik vind dat kort door de bocht.
Mijn nieuwe iMac komt uit China. Het Amerikaanse Apple heeft hem daar laten assembleren. Ik koop hem hier in Europa.
Wie is dan de vervuiler?
De Amerikaanse opdrachtgever?
De Chinese industrie?
Of ik als gebruiker?
Ik ben geneigd te denken: De vervuiler betaalt! (ik dus)

Een CO taks op alle verhandelbare producten evenredig aan hun vervuiling, te betalen door de consument.

Chinezen

daar al eens over nagedacht? per persoon stoten de Chinezen maar een fractie uit van wat het rijke Westen uitstoot. en grotendeels ten behoeve van dat rijke Westen (ah ja, de chinese arbeider kan die - op het einde van de keten dure - spullen toch niet betalen. en dan kan het rijke Westen de pluimen op zijn hoed steken dat er minder vervuild wordt. de vervuiling wordt gewoon verplaatst, samen met de werkgelegenheid. maar straks kunnen al die werklozen hier al die dure spullen óók niet meer betalen. maar ... après nous le déluge, nietwaar? van korte-termijndenken gesproken?

Het "westen" is sowieso een

Het "westen" is sowieso een weinig veelzeggende term. Zo was Europa bereid tot veel meer (met die caveat dat wij minder zware industrie hebben) dan de VS (3% op 1990). De cartoon is ook een beetje kort door de bocht. De relatie tussen de "rijke" en de "arme" landen is er niet zuiver één van uitbuiting. In elk geval was elke klimaatconferentie waar zowel de VS als China harde maatregelen zouden moeten nemen gedoemd om te falen.