Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Plankskes in vuur en vlam

Plankskes in vuur en vlam

Het tweejaarlijks cultuurfestival ‘Wintervuur’ ging met een groot Openingsfeest van start. Het hart van dit festival is het Frederik van Eeden plein op Antwerpen Linkeroever. Tot 3 januari kan je er dagelijks terecht voor sfeervolle warmte in de koude winterdagen.

wintervuur.jpg

WINTERfestival

Wintervuur vindt voor de derde maal plaats en slaat zijn tenten steeds op een andere plek op. Dit jaar viel de keuze op het Frederik van Eeden plein op Linkeroever. Een week lang wordt de plaats tot winterplein omgedoopt.

Het festival probeert tijdens de cultuurluwe kerstvakantie een divers publiek te bereiken. Met culturele mijlpalen zoals ‘t Arsenaal en Brussels Jazz Orchestra spreekt het Winterfestival het cultuurminnende publiek aan. Een ruim aanbod circusvoorstellingen moet zowel jong en oud bekoren. Daarnaast kan je dagelijks genieten van thé dansants, café chantants en crazy cinématographe. Kortom, voor elk wat wils.

De lokale kleur van het festival

De organisatoren van het festival hechten veel belang aande verankering in de buurt. De lokale verenigingen worden zo veel mogelijk betrokken bij het festival. Op maandag 28 december kon het publiek bijvoorbeeld genieten van twee koren, het Sint-Annakoor en de Koninklijke Chorale Caecilia, van Linkeroever. Verschillende lokale verenigingen hebben een kraampje en verkopen lekkernijen. Kinderen van verschillende scholen op Linkeroever knutselden lampionnen die nog heel de week te bewonderen zijn.

Western op ‘Plankskes’

Tijdens de opening van het festival werd het kunstwerk ‘Plankskes’ onthuld. Drie maanden lang tekende kunstenaar Tom Clement samen met bewoners van Linkeroever portretten van ‘cowboys en indianen’. Daarvoor trok hij naar scholen, scoutsgroepen en rusthuizen.

De kunstenaar vond zijn inspiratie voor het thema bij de mensen zelf: “Er wonen heel veel verschillende mensen op linkeroever met heel verschillende komaf. Wat ik interessant vond, als je die mensen bezig zag, was dat die mensen hetzelfde willen, hetzelfde dromen en eigenlijk heel veel overeenkomsten hebben. Ik wou dat de mensen zichzelf protretteerden als cowboy of als indiaan. Twee figuren die elkaars uiterste zijn maar uiteindelijk alle twee gewoon mensen. Bovendien is het hier erg desolaat, net zoals in een western.”

Tot drie januari kan je je nog verwarmen op het carnavaleske plein. De meeste toneelvoorstellingen zijn reeds uitverkocht, maar iedere avond kan je ook genieten van een ruim aanbod dat gratis is.

Meer informatie vind je op www.wintervuur.be

© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen