Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden bij HP helemaal niet opgelucht door ontslagen

Vakbonden bij HP helemaal niet opgelucht door ontslagen

Hewlett-Packard in Diegem wil 324 werknemers ontslaan. Bij HP België werken 2.500 mensen.

De vakbonden bij HP halen opgelucht adem. Zo klonk het toch in de eerste mediaberichten over de aangekondigde ontslagen bij de computer- en printerbouwer in Diegem. Beetje voorbarig zo blijkt. Die interpretatie bleek afkomstig van de woordvoerder van HP.

“Volgens de persverantwoordelijke van HP reageren de vakbonden opgelucht en zouden wij blij zijn dat er eindelijk duidelijkheid is. Een zeer boude stelling”, reageren de vakbonden.

De vakbonden zouden opgelucht moeten zijn omdat de servicedesk van HP, waar 472 mensen werken, niet verhuist naar Ierland zoals de Amerikaanse CEO eerder van plan was.

Maar de vakbonden zeggen “meer dan boos” te zijn over de 324 ontslagen. “De aangekondigde ontslagen zijn onaanvaardbaar. HP is een winstgevend bedrijf. 2009 was financieel zelfs een zeer goed jaar. HP wil evenwel de tewerkstelling delocaliseren naar landen waar loon- en arbeidsvoorwaarden voordeliger zijn. Dit om nog meer winst te maken, de beurskoers op te pompen en nog hogere bonussen te kunnen uitbetalen aan het topmanagement. Het HP management in de VS vergoedt zichzelf vandaag al bijzonder riant, zelfs in vergelijking met andere Amerikaanse IT bedrijven als IBM. Is het dan nooit genoeg?” Zo reageert het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persbericht.

Volgens de vakbonden brengt HP zijn eigen toekomst in gevaar door massaal informatici te ontslaan. “Maar voor Hurd en de beurs duurt een kwartaal blijkbaar al te lang. Personeel behouden, trainen en herscholen, voorbereiden op de groei… het is rationeel maar niet geliefd op de tradingvloer in Wall Street.”

Er worden voorlopig geen acties gepland bij HP. “Dat er niet meteen een stakingspiket voor de deur staat, betekent niet dat het personeel gelaten reageert of de ontslagen aanvaardt. Het betekent enkel dat wij voorlopig via onderhandelingen de ontslagen trachten tegen te houden. Het doel is 0.”