Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Villa Drashhoek brengt Kunst in de slaapkamer

Villa Drashhoek brengt Kunst in de slaapkamer

GENT. Op 8 januari 2010 was het weer feest in ‘Villa Drashhoek.’ De Villa werd opgericht door Bert Jacobs (22) en Stijn van der Poorten (23), twee ex-studenten van het KASK in Gent. Uit de grote opkomst blijkt dat het concept op weg is om zich een flinke naam te veroveren in de opkomende Gentse kunstscène.

DSC_0049_1500.jpg

vlnr. Gino Coomans, Erik Heestermans, Gerard Herman (foto: K. Laura Liems)

Het is negen uur ’s avonds. De muzikanten arriveren in de kleine huiskamer van de villa, een gewoon rijhuis in Gent. Bert Jacobs, één van de oprichters, staat achter een kleine toog die hij voor de gelegenheid in zijn woonkamer heeft geïnstalleerd. Achter hem staat een oude piano met ingebouwde kandelaars en een kast met babypoppen in bokalen. Ze doen denken aan misvormde embryo’s op sterk water die men vroeger in een rariteitenkabinet kon vinden. Bert tapt pinten aan 1 euro. “Dat maakt mensen blij, dan kunnen ze hun vrienden nog eens trakteren,” zegt hij.

Ruimte om te experimenteren

Bert en Stijn studeerden allebei grafiek. “We hebben Villa Drashhoek opgericht omdat de expositieruimte die we op school kregen op niets trok,” zegt Bert Jacobs. “We kregen te weinig ruimte om te experimenteren. Dan doen we het beter gewoon bij ons thuis ‘Villa Drashhoek’ is sindsdien uitgegroeid tot een platform voor beginnende muzikanten, dichters en diverse kunstenaars. “Het concept werkt. Als er niemand was gekomen, waren we na twee keer gestopt. Maar mensen blijven komen. Er is een vaste kern, maar er komt steeds nieuw volk bij.”

Intiem concert

Een goed uur later klinkt er muziek van op de eerste verdieping. De band Sheldon Siegel treedt op in het schemerduister, in een kamer die normaal als slaapkamer dienst doet. Het publiek zit waar het kan, voornamelijk op de grond. Het is moeilijk om nog plaats te vinden. De sfeer is ongewoon intiem voor een concert. Het ensemble bestaat uit een cellist, een percussionist en een sopraansaxofonist. De gitarist is een gastmuzikant. Ze spelen improvisatiemuziek. De schelle tonen van de sopraansax domineren, maar alle muzikanten zijn op elkaar ingespeeld.

“Het hangt er echt vanaf,”zegt cellist Gino Coomans, “omdat we improviseren kan het soms helemaal de mist in gaan. Meestal ben ik niet tevreden over een optreden, maar als het lukt kan het echt fantastisch zijn.”

Na Sheldon Siegel treedt Summerbummerdownerfolk op in dezelfde kamer. Twee jonge kerels zingen melancholische songs begeleid door akoestische gitaar. Ze noemen het zelf “gewoon eerlijke muziek.” Je kan het daar enkel mee eens zijn.

Feestje

Beneden is het ondertussen over de koppen lopen. DJ Dürum Dürum, een andere incarnatie van twee bandleden van Sheldon Siegel, draait platen. Mensen doen ondanks het gebrek aan bewegingsruimte pogingen om te dansen. Sommigen trekken huiswaarts, voor anderen is het feestje net begonnen. De sfeer herinnert eraan dat Villa Drashhoek naast een kunstproject gewoon ook een plaats is waar jonge mensen komen praten en plezier maken. Wie de sfeer wil proeven, hoeft niet lang te wachten. Rep je op 25 januari naar de Warandastraat 58 in Gent vanaf 20 uur.

Meer info: http://www.myspace.com/villadrashhoek

© 2009 – StampMedia – K. Laura Liems