Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Programma Infomania februari] Foucault for dummies

[Programma Infomania februari] Foucault for dummies

Michel Foucault is back! Terug van nooit weggeweest zullen velen denken, want de analyses van deze subversieve sociale wetenschapper over macht, (ab)normaliteit en seksualiteit lijken soms tijdloos. Tijdens deze driedelige Infomania-reeks spitsen we ons toe op de corebusiness van Foucault en vragen we ons af op welke manier macht vandaag de dag werkt; op basis van welke technieken, strategieën en technologieën worden onze levens en onze lichamen (individueel en collectief) gedisciplineerd, gereguleerd en gecontroleerd? We proberen hierbij een interessant debat op gang te brengen over Foucaults idee van 'biomacht en biopolitiek'

Maandag 1 februari: Introductie,
Rob Devos (KULAK)

Rob Devos bijt de spits af met een algemene introductie op het denken en het oeuvre van Foucault. Hij schenkt hierbij speciale aandacht aan het idee van 'biomacht'. Wat is biomacht en op welke manier verschilt het van vroegere vormen van machtsuitoefening?
Rob Devos is hoofddocent aan de K.U. Leuven en is gespecialiseerd in hedendaagse Franse filosofie, marxistische traditie en actueel marxisme. Hij legt de laatste hand aan zijn nieuw boek: 'Biopolitiek en post-fordisme'.

Maandag 8 februari: Biopolitiek en liberale oorlogsvoering, Hans Lammerant (Vredesactie)

Michel Foucault onderzocht de praktijken waarmee macht uitgeoefend wordt en toonde dat dit behoorlijk kon verschillen van het juridische discours erover. Een zelfde verhaal kan verteld worden over het internationaal recht over oorlogsvoering en de 'liberale' manier van oorlogsvoeren (van de kolonies tot de huidige humanitaire interventies). Volgens het juridische discours zijn burgers geen doelwit van oorlogvoering en zijn interventies gericht op het beschermen van mensenrechten en het begeleiden van de betrokken bevolking naar politieke zelfstandigheid.
Hans Lammerant van Vredesactie wil aantonen dat de militaire praktijk en doctrine een ander beeld geven en eerder passen in wat Foucault biopolitiek noemde.

Maandag 22 februari: Giorgio Agamben: biopolitiek en het naakte leven,
Christopher Parker (Vakgroep Studie van de Derde Wereld)

In navolging van Foucault probeerden een aantal denkers de 'reëel bestaande biopolitiek' in kaart te brengen. De Italiaanse filosoof Giorgio Agamben is één van die denkers. Hij stelde vast dat er vanaf de Oudheid tot de Moderne Tijden steeds een juridisch onderscheid werd gemaakt tussen het biologisch leven (zoe) en het politiek leven (bios) van mensen; een verschil dat ons volgens hem sinds kort voor eeuwig ontnomen werd. Vluchtelingen, sans-papiers en andere 'verstotenen der aarde' hebben geen politiek leven meer en worden verplicht zich terug te plooien op hun 'biologisch, naakt leven'.
Christopher Parker, professor aan de Vakgroep Studie van de Derde Wereld, analyseert de biopolitieke opvatting van Giorgio Agamben en linkt dit aan Foucaults idee van biopolitiek.

De lezingen gaan van start om 20.15 en vinden plaats in het Assez, Sparrenstraat 1a, Brugsepoort, Gent!

IEDEREEN WELKOM!