Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luc Cortebeeck (ACV): "Tijd dat ook Europa de handen uit de mouwen steekt"

Luc Cortebeeck (ACV): "Tijd dat ook Europa de handen uit de mouwen steekt"

BRUSSEL -- "Ik heb geen enkel respect voor managers die zich op een schandalige manier blijven verrijken door zichzelf astronomische bonussen en gouden parachutes toe te eigenen", zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

U moest namens het Internationaal Vakverbond deelnemen aan het WEF in Davos, maar u verkiest om hier te zijn.

“Zelfs een bezoek aan Davos moest opzij voor dit. Ik voelde heel duidelijk dat het moment gekomen was: de dynamiek bij AB Inbev, de problemen bij Opel. Maar er zijn ook de vele werknemers van ondernemingen die met dezelfde problemen kampen, maar die niet in de media komen.”

En toen moest de campagne van de werkgevers nog komen.

“Die campagne lag al een tijd klaar, denk ik. Ze hebben het een paar keer uitgesteld om er dan deze week mee naar buiten te komen. Dat viel zeer slecht. Wij wilden helemaal geen betoging organiseren tegen de werkgevers of tegen de regering, maar de werkgevers hebben daar zelf die draai aan gegeven. Zij willen ondernemen, wel dat ze ondernemen.”

U bezorgt de werkgevers een slecht imago.

“Wij hebben nooit gezegd dat wij alle ondernemende werkgevers gelijkschakelen met Reilly of Brito (respectievelijk de ceo's van GM en AB Inbev, cc). Zij hebben die indruk gegeven.”

Met welke verwachtingen gaat u naar het overleg met premier Leterme?

“Als er een kans bestaat om tot iets te komen, moeten we die grijpen. Het water is te diep tussen werkgevers en werknemers en dus is het opportuun dat de regering een initiatief neemt.”

Gaat u met concrete vragen?

“Hier zijn de middelen beperkt, maar Europa kan toch veel meer doen. België moet er tijdens het Europese voorzitterschap voor zorgen dat Europa de handen uit de mouwen steekt.”

Een akkoord over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden lijkt niet meteen nabij?

“Ik dacht op een bepaald moment dat we dichter bij een oplossing waren en nu zijn we terug verder uit elkaar. Het voorstel van de werkgevers betekent een zware afbouw van de bescherming van bedienden. Dat is onmogelijk. Dat begrijpt iedereen. Het blijft één van de eerste dossiers die we moeten aanpakken. Ik denk dat we er alleen uitkomen als we het totale pakket van de verschillen nemen. Dan kunnen we nemen en geven in de verschillende dossiers.”