Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACW-Limburg: minder gratis is meer sociaal

ACW-Limburg: minder gratis is meer sociaal

Verkiezingen zijn (gelukkig) niet alleen een zaak van politieke partijen en kandidaten. Ook verenigingen en hun vrijwilligers zijn druk bezig daaromtrent. We zijn niet weinig fier op het memorandum dat we vanuit ACW Hasselt gemaakt hebben. Daarin beleidsprioriteiten, zoals ze ervaren worden door de 'gewone Hasselaar'.

Want we hebben dit memorandum gemaakt op basis van een enquête die we in onze verenigingen gedaan hebben. Daarnaast hadden we gesprekken met diverse ervaringsdeskundigen. Een samenvatting van dat memorandum komt bij elke Hasselaar in de brievenbus einde september. Want inhoud moet de doorslag geven, als mensen gaan kiezen.

Opmerkelijk is de stelling 'minder gratis is meer sociaal'. Waarom gratis museumbezoek, gratis cinema, zelfs gratis Plopsaland? Vraag liever een (eventueel verminderd) inkomgeld, en gebruik dit geld voor de renovatie van jeugdhuizen, tewerkstellingsprojecten, energie-besparende renovatiewerken in sociale woningen enz.

Ook sociale economie kan én moet veel beter in Hasselt. ACW Hasselt vraagt dat er meer samenwerking komt met erkende invoegbedrijven die ervaring én kwaliteit kunnen voorleggen. I.p.v. telkens weer nieuwe bedrijfjes in de schoot van gemeentelijke diensten, of onder leiding van mandatarissen.

Hoe moet het sociale en culturele beleid van Hasselt eruit zien? Dat vroeg ACW Hasselt vorig jaar aan alle verenigingen van de christelijke arbeidersbeweging. In een enquête vroegen we wat onze vrijwilligers belangrijk vinden inzake sociaal gemeentebeleid.

Op basis van de antwoorden van deze enquête en een aantal gesprekken met bestuursleden en onze ACW-mandatarissen in de gemeenteraad en het OCMW hebben we een ACW-programma geschreven. Dit programma is in juli overgemaakt aan CD&V-Hasselt én opgenomen in hun partijprogramma.

U vindt hieronder de volledige tekst van het ACW-programma. Op- of aanmerkingen zijn natuurlijk nog altijd welkom. Elke Hasselaar zal einde september in zijn/haar brievenbus een stickervel vinden, met daarop in het kort onze ACW-prioriteiten. Kwestie van onze ideeën ruim ingang te laten vinden, en natuurlijk kan een beetje reclame voor onze verenigingen nooit kwaad!

1.Werk voor iedereen
Goede jobs en job-begeleiding voor jongeren en andere kwetsbare werklozen. Meer sociale economie en goede kinderopvang. Ook kwetsbare mensen hebben recht op zinvol werk ACW wil dat de stad werk maakt van een goed beleidsplan om jonge en andere kwetsbare werklozen zinvol werk te geven. Dit liefst in samenwerking met deskundige sociale-economie-organisaties die hen degelijk kunnen coachen en met bijzondere aandacht voor kinderopvang. Op deze manier worden ook bv. thuiszorg, buurtdiensten en groenonderhoud betaalbaar.

ACW vraagt aandacht voor sociale tewerkstelling en fair trade in elke openbare aanbesteding. De aankoop van werkkledij voor gemeentepersoneel moet gebeuren volgens de voorschriften van de ‘Schone Klerencampagne’.

2. Goede huizen voor alle Hasselaren
Meer sociale woningen en betaalbare bouwgronden, in alle dorpen – ook ‘buiten de grote ring’.

Woonzekerheid voor alle Hasselaren
ACW vraagt sociale woningen en betaalbare woningen en bouwgronden in alle dorpskernen. Speculatief bevriezen van bouwgronden (niet voor eigen kinderen) moet tegengegaan worden door belasting op niet-bebouwde bouwgronden. Het Autonoom Gemeentebedrijf moet ook voor sociale huisvestingsprojecten open staan.

Als een huurwoning opgeknapt wordt met renovatiepremies, mag de huurprijs niet stijgen.

ACW vraagt hulp en begeleiding voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om zelfstandig te wonen en helemaal op eigen benen te staan, opdat ze door onmacht hun (sociale of huur-)woning niet kwijt spelen.

Het gemeentebestuur moet erop letten dat in elke wijk een gezonde mix van leeftijd, inkomen, huidskleur woont.

Ook in Hasselt wonen ‘mensen zonder papieren’, vaak in erbarmelijke omstandigheden. ACW vraagt dat zij kunnen beschikken over basis-gezondheidszorg, redelijke huisvesting en onderwijs voor de kinderen.

Hasselt ligt ook buiten de grote ring
ACW vraagt sportmogelijkheden en speelpleinen, kleine of grote, in elke woonkern.

In sommige woonkernen is er nauwelijks nog een winkel of café. ACW wil dat de gemeente erop toeziet dat er overal basis-diensten aanwezig zijn, zoals een bakker, kruidenier, post-punt, eventueel mobiel (‘de reizende winkel’).

Alle wijken moeten bereikbaar zijn met openbaar vervoer.

3. Ieders stem telt
Het stadsbestuur moet luisteren naar alle Hasselaren, ook naar kansarmen, allochtonen, gehandicapten, mensen-zonder-papieren en hun verenigingen.

Ieders stem telt
De stem van alle Hasselaren moet gehoord worden. Er moet in het bijzonder aandacht zijn voor mensen die ‘minder hard roepen’. Ook minderheden en sociaal zwakkeren, kansarmen, allochtonen, gehandicapten en hun verenigingen moeten betrokken worden bij de voorbereiding van het beleid.

4. Comfortabel bejaard zijn
Bejaardenwoningen en ouderenzorg in alle wijken.
Centrale wachtdienst voor huisartsen, 7 dagen op 7, in de ziekenhuizen.

Comfortabel bejaard zijn
ACW vraagt aandacht voor de vergrijzing in de kleinere kernen. De gemeente moet initiatieven van zelf-zorg stimuleren. Daarbij zorgen senioren in eigen wijk voor mekaar, bv. samen koken, samen winkelen. Hiervoor is een aangepast dorps-service-centrum nodig in de wijk.

Dat wordt natuurlijk gebruikt i.s.m. de plaatselijke seniorenverenigingen. Ook de spreiding van de serviceflats over de woonkernen draagt er toe bij dat ouderen in eigen omgeving kunnen blijven wonen.

In Hasselt Centrum is de eenzaamheid van bejaarden een groot probleem. Ook hier zijn aangepaste ontmoetingsplaatsen en ondersteuning van verenigingen, buurtdiensten en thuiszorg nodig.

De fusie van de Hasseltse ziekenhuizen is een goede zaak, de centrale weekend-praktijk voor huisartsen ook. ACW vraagt om zowel in de Salvator als het Virgajesseziekenhuis een 24-uurs huisartsenpraktijk in te richten, zeven dagen op zeven open.

5. Fijne buurt
Respect voor vrijwilligers en hun verenigingen:
onmisbaar voor een fijne buurt

Cultuur in alle wijken: grote en kleine projecten, ook volkscultuur en amateurkunsten.

Vrijwilligers en hun verenigingen: écht onmisbaar in een fijne buurt
Cultuur moet openstaan voor iedereen, voor alle bevolkingslagen. Ook volkscultuur en amateurkunsten moeten gestimuleerd en gewaardeerd worden. Verenigingen zijn ideale partners om méér mensen te laten deelnemen aan cultuur.

Hasselt is provinciehoofdstad, maar ook de woonplaats van bijna 70 000 Hasselaren. Daarom zijn er naast de grotere toeristische en culturele producties ook kleinere initiatieven nodig, voor en door de Hasselaren zelf.

De stad moet verenigingen informeren over de nieuwe vrijwilligerswet, met de nieuwe afspraken over de verzekering van vrijwilligers.

6. Veiligheid
Veiligheid en een veilig gevoel: een zaak van de politie én elke Hasselaar.
Zorgzame buren = de beste beveiliging
Veiligheid: een verantwoordelijkheid van velen

Een eerste voorwaarde voor meer veiligheid en een veilig gevoel, is dat mensen elkaar kennen en voor mekaar zorgen. Een goede buurtwerking en plaatselijke verenigingen bevorderen ‘positieve sociale controle’.

De gemeente ondersteunt initiatieven van buurtbewoners en hun verenigingen, om samen speelweides, rustige parkjes en groene zones in te richten en te onderhouden, dit i.s.m. scholen, milieuverenigingen en regionaal landschap. Bewoners laten meehelpen bij de aanleg en het onderhoud van openbaar groen, zorgt ervoor dat ze zich mee verantwoordelijk voelen, en voorkomt zwerfvuil en vandalisme.

7. Onderwijs
Kwaliteitsvol en betaalbaar onderwijs voor elk Hasselts kind.
Opvoedingswinkel voor vragen van ouders en opvoeders
Extra studiebeurzen voor het hoger onderwijs
Kwaliteitsvol en betaalbaar onderwijs voor elk Hasselts kind

Elk Hasselts kind in elke school heeft recht op degelijk, betaalbaar onderwijs met betaalbare sport- en buitenschoolse activiteiten. Het stadsbestuur helpt opdat in elke wijk schoolgebouwen in goede staat zijn, en de schoolomgeving veilig. ACW vraagt ook dat de stad ouders en ouderverenigingen betrekt bij het stedelijk onderwijsbeleid.

Huiswerkbegeleiding is nodig in de buitenschoolse opvang, zodat kinderen niet ’s avonds laat nog moeten studeren. De stadsbibliotheek moet in zwakkere wijken de mogelijkheid krijgen om leerlingen en studenten te helpen met hun huiswerk.

ACW vraagt een Opvoedingswinkel waar ouders, grootouders, gezinshulpen, ouderverenigingen enz. terecht kunnen met vragen over opvoeding, onderwijs en begeleiding van kinderen. Dit i.s.m. gespecialiseerde diensten en verenigingen. De Opvoedingswinkel helpt verenigingen en scholen ook bij het organiseren van pedagogische’ info-avonden.

Nu Hasselt een universiteitsstad is, is het logisch dat meer dan ooit de talenten en capaciteiten van elke Hasseltse jongere gestimuleerd worden. Geld mag geen hinderpaal vormen om (hoger) onderwijs te volgen. Aanvullende beurzen vanuit de stad kunnen een hulp zijn.

8. Duurzaam Hasselt
Renteloze leningen voor zuinige verwarming en dubbel glas in alle huizen
Overal aparte riolering voor afvalwater en regenwater
Duurzaam Hasselt: een zaak van elke Hasselaar

20 % minder energieverbruik is haalbaar. Openbare gebouwen moeten daarom een voorbeeld zijn van duurzame verwarming en verlichting, met een lager energieverbruik, en meer groene stroom.

ACW wil dat zuinige verwarmingssystemen betaalbaar worden voor mensen met een laag inkomen, bv. door een renteloze lening voor een nieuwe verwarmingsketel of dubbele beglazing.

Het gebruik van Hasseltse boerderijproducten, groenten en fruit en andere voeding moet gestimuleerd worden.

We vragen een gescheiden rioleringsstelsel, met een aparte opvang van het regenwater, overal in de wijken, te beginnen in de sociale wijken.

ACW wil dat er meer initiatieven komen om de inwoners te leren tuinieren zonder pesticiden of onkruidverdelgers.

9. Rechtvaardige belastingen
Inwoner of bedrijf: iedereen betaalt rechtvaardig zijn belastingen voor het gebruik van parkeerplaatsen of bibliotheek, politie of riolering
Rechtvaardige gemeentebelastingen: iedereen betaalt mee

Om goed te besturen is geld nodig. Gemeentebelastingen moeten rechtvaardig en evenredig geïnd worden bij inwoners en bij bedrijven, d.w.z. het gemeentebestuur moet de belastingen heffen…, zowel op opbrengsten uit kapitaal als op inkomens, en dit zowel voor het gebruik van openbaar domein (markten, terrassen, parkeerplaatsen) als voor het gebruik van diensten van de stad (politie, technische en administratieve diensten)

10. Minder gratis = meer sociaal
Moet vrijetijd gratis? Graag goedkoop stadsmuseum, straattheater, bussen, wijkcinema enz. ipv gratis. Met dit extra geld wordt Hasselt meer sociaal: goede jeugdlokalen, meer ouderenzorg, meer werk, goedkopere huizen,….

Wat m(o)et gratis? Minder gratis – meer sociaal
Moet vrije tijd gratis? Gratis museum, gratis straattheater, gratis bussen, gratis …: wie betaalt gratis? Maak het vrijetijdsaanbod van de stad goedkoop i.p.v. gratis, en gebruik deze inkomsten voor een degelijk sociaal beleid, bv. goede woningen voor de armsten, werk voor laaggeschoolden en jongeren, betaalbare thuiszorg. Steun verenigingen en vrijwilligers om leven te brengen in de brouwerij, i.p.v. ‘gratis’ ambtenaren in ‘gratis’ dienstencentra voor senioren.

Surf naar http://www.acwlimburg.be/verkiezingen
Meer info:
Rita Grosemans
Bieke Jongen, bieke.Jongen@acw.be, 011 29 09 11