[Fotoreportage] Townships in Zuid-Afrika: werken in de stad, slapen onder de golfplaten
[Fotoreportage] Townships in Zuid-Afrika: werken in de stad, slapen onder de golfplaten
Diederik De Mezel27 september 2006 – 11:33
Je kan er niet naast kijken als je bijvoorbeeld met het vliegtuig in CapeTown landt. Tussen de luchthaven en de stad liggen de veel genoemde Townships. Nog steeds is er in Zuid-Afrika een tekort aan woningen. De regering belooft om in 2010 iedereen een nieuwe leefbare woning ter beschikking te stellen maar dit is volgens Soraja Mentoor (AIDC: Alternative Information and Development Centre) een grote droom. AIDC is een ngo die in de context van globalisering, samen met sociale en volksbewegingen in Zuid- en Zuidelijk Afrika, werkt aan economische rechtvaardigheid en sociale verandering.

De gevolgen van het apartheidsregime zijn nog steeds zichtbaar, vooral in de townships waar de mensen in een erbarmelijke toestand wonen. Een hutje bestaat in het beste geval uit twee kamers. De grootste kamer fungeert meestal als leef- en slaapruimte. De kleinere kamer wordt meestal gebruikt als keukentje en opslagruimte. Meestal is er geen elektriciteit en water voorzien in de woning zelf. Water wordt wel toegevoerd via zeer eenvoudige buissystemen die meestal open zijn in de smalle aarden steegjes. In de nieuwe woningen krijgen de mensen elektriciteit en water gratis. Eens het verbruik boven het toegelaten niveau raakt, wordt het aangerekend, berekend volgens het inkomen.
In de townships zijn scholen gebouwd maar er is een groot tekort aan goed opgeleide leerkrachten. Meestal worden de kinderen ’s middags naar huis gestuurd door gebrek aan leerkrachten. Hoewel het herstel van de verwaarloosde scholen op gang is gekomen, zijn de verschillen tussen voorzieningen in de 'townships'-scholen en de blanke scholen enorm. Als je bedenkt dat de leerplicht voor zwarten pas in 1991 wettelijk werd vastgelegd en dit voor de blanken al van af 1953 vastlag, is het logisch dat er een grote inhaalbeweging nodig is om het onderwijs op een gelijk niveau te krijgen. In de Zuid-Afrikaanse grondwet is vastgelegd, dat iedereen recht heeft op onderwijs, inclusief volwassenenonderwijs en voortgezet onderwijs. Het onderwijs is nooit gratis (zelfs niet voor een staatsschool). Er is altijd wel een soort van jaarlijkse/maandelijkse kost in eender welke school. Die kosten(+/- 1000 rand, +/- 103 euro) variëren wel sterk naargelang de school. Daarnaast is er nog het verplichte uniform wat gemakkelijk 500 rand +/- 60 euro kost.
De organisatie CBOs (Community Based Organisations) werkt samen met verschillende pleeggezinnen die tussen de 2 en 25 pleegkinderen opvangen. Volgens het departement van Onderwijs zouden deze kinderen GEEN schoolgeld moeten betalen, maar de scholen in kwestie hebben daar geen oren naar. De kinderen (of de pleegmoeder) moet het geld betalen anders worden deze kinderen terug naar huis gestuurd of mogen ze op het einde van het jaar hun examens niet doen.
Het schoolgeld varieert niet alleen naargelang de school maar ook het studiejaar. Het schoolgeld gaat in stijgende lijn naar Grade 12 (laatste middelbaar). Vele kinderen stoppen school in Grade 10 of 11, omdat ze het schoolgeld niet meer kunnen betalen. Ze moeten trouwens ook voor elk examen betalen in hun laatste middelbaar.

De townships beginnen langzaam te ontwikkelen net zoals randgemeenten, je hebt er lokale winkels. Zo is er in Langa een plaats voorzien die fungeert als winkelcentrum. Je hebt er een telefoonwinkel, snoepwinkel, herstelplaats voor kleren en schoenen en voedingshops die in containers zijn ondergebracht. Onlangs is er door de Nederlander Theo Treffers het eerste internetcafé “African Access” geopend in de township Langa. Het is zijn bedoeling om de klanten een cv te helpen schrijven. De klant betaalt voor drie exemplaren 30 rand. 125 rand wordt betaald voor vier sessies van negentig minuten om de klant een bepaalde expertise in computergebruik mee te geven. Het gemiddelde inkomen is 800 rand per maand en 40 % van de bevolking is werkloos in Zuid-Afrika. Nobele taak.

Misbruik, geweld, diefstal en drugs zijn dagelijkse kost. Uit verveling raken vele mensen verslaafd aan alcohol of drugs. In de townships is er ook een zelf gebrouwen bier “Xhosa” verkrijgbaar. De meeste mannen drinken dit de hele dag in de lokale pub,“shebeen”. Momenteel is Crystal Meth bijzonder populair in CapeTown - een synthetische drug die de Chinese maffia zeer goedkoop kan vervaardigen. Gebruikers nemen stukken van gloeilampen om op die manier een buisje te maken. In de scholen worden regelmatig stukgeslagen gloeilampen gevonden. Door het gebruik van stoffen die ook in verfverwijderaars gebruikt worden is Crystal Meth verslavender dan heroïne en kunnen er bovendien zware hersenbeschadigingen ontstaan. Bij de gebruiker ontstaat er tijdens de roes bovendien een onbeschrijfelijke geilheid waardoor condoomgebruik achterwege blijft. Hierdoor neemt de kans op HIV-besmetting toe. In Zuid-Afrika sterven gemiddeld duizend mensen per dag aan de gevolgen van aids.
Kinderen die deze drug gebruiken lopen zeer snel een achterstand op en maken minder kans om hun diploma te halen op school. Sommigen proberen hun kansen in de stad maar komen meestal terecht in de prostitutie. Ze vallen snel in de handen van geslepen dealers die hen via de drugs in hun macht houden. Deze dealers zijn meestal zelf verslaafd aan de drug en maken op hun manier misbruik van de zwakheid van de jongeren. De jongeren volledig afhankelijk van hun dealers, zijn elk contact met familie, vrienden, … kwijt. Ook voor buitenstaanders is het moeilijk, in sommige gevallen gevaarlijk om deze situatie aan te klagen of om aan slachtoffers hulp te bieden.

In elke grootstad is veel criminaliteit. In het centrum van CapeTown kan je mits betaling rekenen op prive-security, je huis ombouwen tot een fort door ramen en deuren te voorzien van tralies. Op elke hoek van de straat in het centrum staat security, schijnbaar om stadsbezoekers een veilig gevoel te geven. Regelmatig duiken echter verhalen op van inwoners en toeristen die worden overvallen. Op vlak van deze preventieve maatregelen zijn de townships aan hun lot overgelaten. Als er een melding is van misdaad komt de politie uren te laat. De politie blijft vaak achterwege in de Townships uit vrees overvallen of vermoord te worden. Vaak neemt de lokale bevolking het recht in eigen handen na een verkrachting, diefstal of moord.

Is de criminaliteit het grote probleem? Vooral de oorzaken hiervan moeten grondig onderzocht en aangepakt worden wil het land leefbaar worden voor iedereen. Wil men kunnen leven zonder tralies voor ramen en deuren! Zolang de kloof tussen arm en rijk groot blijft zal het er niet op verbeteren en misschien kunnen wij die het land af en toe eens bezoeken er beter aan doen onze rijkdom niet zo openbaar tentoon te stellen en de lokale mensen steunen door in hun winkels en markten onze aankopen te doen. Het is schrijnend als men in de stad rondloopt en al die luxe en weelde ziet. Ook de mensen uit de townships worden hiermee geconfronteerd als ze in de stad komen werken maar moeten ‘s avonds weer naar hun golfplaten huisje terugkeren.

FOTOTENTOONSTELLING OVER ZUID-AFRIKA
Van nationale parken tot de moderne armoede.
Fotoreportage over Zuid -Afrika voor het eerst in Gent. De tentoonstelling start op 3 november en gaat door in Het Magazijn, Penitentenstraat 24, 9000 Gent. Op de openingsavond kan je genieten van een Diavoorstelling en Afrikaanse muziek door dj Daguerro.Met de steun van Africa Matters, Kif Kif, Galerij Martens, Alltech Foto Gent, Linx+ en MO*
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme