Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo / "Na verkiezingen dreigt nieuw geweld" (Berlijn)

Congo / "Na verkiezingen dreigt nieuw geweld" (Berlijn)

Duitsland en Groot-Brittannië bereiden zich voor op nieuw geweld in Congo. Londen evakueert nu al ambassadepersoneel vanuit Kinshasa. Bonn acht een opflakkering van het geweld "waarschijnlijk" rond 19 november wanneer de uitslagen van de presidentsverkiezingen zouden worden meegedeeld. Duitsland zou overigens van zijn militaire betrokkenheid in Congo gebruik maken om de Franse invloed in Midden-Afrika terug te dringen.

De Britse ambassade in Kinshasa maakte op vrijdag 6 oktober bekend dat "niet-essentieel personeel" naar huis wordt gestuurd. "Niet dat we incidenten onvermijdelijk achten", zei een woordvoerder, maar verwijzend naar de gevechten in Kinshasa van 20-22 augustus neem Londen het zekere voor het onzekere. Op 20 augustus moesten de uitslagen van de presidentsverkiezingen van 30 juli worden publiek gemaakt. Maar 's namiddags leidden haatboodschappen via media van vice-president Bemba tot schermutselingen tussen Bemba's militie en de politie en nadien met de presidentiële garde van Joseph Kabila. Bemba en Kabila, zo bleek die dag, moeten in een tweede ronde (op 29 oktober) uitmaken wie er nu president wordt.

Twee Duitse instituten menen intussen te weten dat er "waarschijnlijk" een eskalatie van geweld komt, tussen de milities van beide kandidaten en dat de nieuwe gevechten rond 19 november zullen uitbreken. Deze inschatting komt van de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn en het Institut für Afrika-Kunde in Hamburg. Ze worden vandaag geciteerd op de website German Foreign Policy (http://www.german-foreign-policy.com/de/fulltext/56557?PHPSESSID=rarvcrq...). GFP zegt niet of deze waarnemingen overeenstemmen met die van de Duitse regering. De Europese interventiemacht Eufor in Congo wordt vanuit Potsdam in Duitsland geleid.

In Oost-Congo is de voortvluchtige krijgsheer Laurent Nkunda intussen weer aan het rekruteren. Nog volgens German Foreign Policy is hij zijn uitvalsbasis in de Masisi-streek in Noord-Kivu aan het uitbreiden. Onlangs circuleerden er berichten dat Nkunda niet meer met Rwanda zou accorderen. Maar voor heetzelfde geld is dat bewuste desinformatie. GFP bestempelt Nkunda nog altijd als een proxy van het bewind in Kigali, Rwanda. Nkunda heeft de afgelopen weken meermaals agressieve taal gesproken. Zo heeft hij het Congolese leger, de FARDC, bezworen zich niet in zijn gebied te ontplooien. En op 23 september heeft hij in een gesprek met de Duitse krant Tageszeitung gezegd dat "een clash onvermijdelijk is". GFP zegt nog dat Nkunda het bedrijfsterrein van het Duitse bedrijf Somikivu gebruikt om zich terug te trekken. De Duitse eigenaars van Somikivu zijn er meermaals van beschuldigd dat ze in Oost-Congo opstandige rebellen financieren en de smokkel van Congolese rijkdommen naar het buitenland vergemakkelijken.

Nog een pikanterie van German Foreign Policy: Duitsland gebruikt zijn deelname aan de troepenmacht Eufor om zijn invloed in Midden-Afrika uit te breiden. Een Duits troepencontingent is namelijk gestationeerd in Gabon, vanwaaruit het desnoods snel in Congo kan worden ingezet. Gabon heeft petroleum en staat traditioneel onder Franse invloed. Maar Duitsland heeft nu al gedaan gekregen dat het met Gabon een militair samenwerkingsakkoord kan sluiten.