Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De 'onbekende geherstructureerde' herdacht aan de Beurs

De 'onbekende geherstructureerde' herdacht aan de Beurs

BRUSSEL -- De werkzoekenden van het ACV herdachten donderdag de onbekende slachtoffers van herstructurering met een actie aan de Beurs in Brussel. “Bij de aankondiging van de herstructurering staan de getroffen werknemers even in de schijnwerpers, maar na een tijdje worden ze anonieme cijfers in de statistieken”, zegt Yves Van Hulsel van het ACV.

lillynexansIMG_1777.JPG

Van Inbev tot Agfa Gevaert over Van Pelt, het lijstje van bedrijven dat dit jaar een zware herstructurering doorvoerde is lang. “We zitten nu al aan 24 bedrijven en 4090 verloren jobs. Als we terug gaan tot 2003 komen we aan 147 bedrijven en 35.278 mensen die hun baan verloren,” zegt Yves Van Hulsel, nationaal verantwoordelijke van de werkzoekendenwerking van het ACV. Om de slachtoffers van die reeks herstructureringen te herdenken bracht het ACV een groep werkzoekenden samen op de trappen van de Beurs in Brussel.

“Voor beursspeculanten en aandeelhouders betekent een herstructurering: kassa! Voor de tewerkstelling van de werknemers is er weinig interesse. Terwijl dat nochtans het eerste punt op de agenda zou moeten zijn,” aldus Van Hulsel. De recente uitlatingen van werkgeversorganisaties en bepaalde politici over werklozen vindt Van Hulsel ergerlijk. “Het is misplaatst om te beweren dat werkzoekenden zich nestelen in de werkloosheid als je de cijfers van de herstructureringen ziet. Komt daarbij dat er elke dag 81.000 mensen aan de slag zijn als interim. En vorig jaar raakten maar 3100 van de 176.000 vacatures bij de VDAB niet ingevuld.”

Het ACV wil dat werkgevers en overheid meer inspanningen leveren om slachtoffers van herstructureringen aan een nieuwe job te helpen. “Dat mag niet enkel de verantwoordelijkheid zijn van de werknemer,” zegt Van Hulsel. ACV-secretaris Luc Gysemberg is stilaan een ervaringsdeskundige als het over herstructureringen gaat. Hij kreeg een reeks herstructureringen bij bierbrouwer Inbev te verwerken. De tv-camera's zijn dan wel verdwenen van de fabriekspoorten, de zaak is daarmee nog niet afgehandeld voor de vakbonden. “Wij willen dat er voor elke ontslagen werknemer een oplossing wordt gezocht. Het gaat niet altijd even vlot, maar van de 59 ontslagen in Hoegaarden, zijn er nog maar drie mensen meer zonder job. Toevallig zit daar onze hoofddelegee bij. Ze zijn hem wellicht liever kwijt dan rijk, maar we zullen niet rusten tot er ook voor hem een oplossing is,” aldus Gysemberg.

Voor het vinden van een nieuwe job voor slachtoffers van herstructureringen zijn er de tewerkstellingscellen. Sinds het generatiepact zijn tewerkstellingscellen verplicht bij een herstructurering. Bezorgt dat die dan geen slechte naam bij vakbondsmilitanten? Gysemberg: “Het generatiepact is ons door de strot geramd en de logica achter enkele maatregelen is soms ook hypocriet, maar dat neemt niet weg dat de mentaliteit bij het overleg wel veranderd is. Vroeger was het vinden van een nieuwe job voor ontslagen werknemers één van de laatste artikels in een CAO. Nu eisen we dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid opnemen.”

volvoIMG_1795.JPG
beursIMG_1785.JPG