Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Goudkoorts! interview met Inez Louwagie, woordvoerder Netwerk Vlaanderen

Goudkoorts! interview met Inez Louwagie, woordvoerder Netwerk Vlaanderen

interview met Inez Louwagie - woordvoerder Netwerk Vlaanderen - goudkoortsactie 23 11 2005

inez louwagie jpeg.jpg

Inez Louwagie - Netwerk Vlaanderen

-- Wat is de aanleiding tot deze artistieke interventie?

Wij hebben ontdekt dat de vijf grootste banken in België, namelijk Axa, KBC, Dexia, ING en Fortis investeringen hebben lopen in bedrijven die mensenrechten schenden. Het gaat hier over bedrijven die steun geven aan dictatoriale regimes, of die hun arbeiders zeer slecht behandelen - banken hebben er blijkbaar geen problemen mee om te investeren in deze bedrijven. Er vloeit geld naar dwangarbeid, kinderarbeid enzovoort- daar willen we tegen protesteren vandaag.

Wat is er vandaag concreet gedaan?

Vandaag hebben we de banken een gouden kalf aangeboden, dat gouden kalf staat symbool voor de afgoderij van het geld - van alles wat blinkt. We willen tonen dat de banken met meer moeten rekening houden dan met wat wat blinkt, met het geld, dat ze ook bepaalde principes moeten naleven. Ze moeten een grens trekken en zeggen: dà t soort praktijken financieren we niet daar staan we niet achter. Dat gouden kalf is gemaakt door Jens Galschiot, dat is een Deense kunstenaar die overal in de wereld artistieke interventies doet om discussies los te weken. Hij creëert altijd heel controversiële beelden, met veel symboliek, die mensen willen doen nadenken over bepaalde thema's - hij heeft het bijvoorbeeld over verrechtsing, of over egoïsme in de maatschappij. In dit geval heeft hij dit beeld speciaal gemaakt voor deze actie , het beeld van het gouden kalf als symbool voor de afgoderij van het geld.

-- Wat willen jullie bereiken met deze nieuwe campagne?

We willen in de eerste plaats mensen wakker schudden, we willen laten zien dat de banken weldegelijk het geld van de spaarder gebruiken om te investeren in bedrijven die dingen doen die totaal niet door de beugel kunnen. We willen de mensen daarrond bewust maken, maar we willen ook de banken tonen dat ze een verantwoordelijkheid dragen. Banken gaan met zoveel geld om dat ze daarmee de maatschappij in een bepaalde richting sturen, en ze kunnen dat zowel op een goede als een slechte manier doen. Zoals ze nu bezig zijn is het duidelijk niet goed.

We willen eigenlijk dat banken stoppen met investeren in bedrijven die zware mensenrechtenschendingen begaan, eerst en vooral in de bedrijven die we in ons onderzoeksrapport opnoemen. De banken zeggen eigenlijk vertrouw ons maar, we doen positieve dingen met uw geld. Daar willen we van af - we zeggen: toon ons dat je dat vertrouwen waard bent, toon ons waarin je investeert. Er moet transparantie in hun investeringspolitiek komen, zonder die transparantie valt er niet te controleren of ze effectief doen wat ze zeggen.

-- Ook van de overheid verwachten jullie stappen?

Wij willen dat de overheid de banken voor een stuk dwingt om meer naar transparantie te streven, om de klanten duidelijk te maken wat er met hun geld gebeurt. We willen ook dat de overheid een voorbeeldrol gaat spelen. Ook de overheid gaat met gigantische bedragen om, en we zouden graag hebben dat de overheid het geld van zijn burgers wijs investeerd, dat het niet gebruikt kan worden voor mensenrechtenschendingen.

-------------------------------------------------

Het dossier 'Waar ligt de grens?' waarin Netwerk Vlaanderen de financiële relaties tussen de Belgische banken en mensenrechtenschendingen aan het licht brengt kan je hier lezen (in een lange en een korte versie)
http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=vie...

Alles over Jens Galschiot, zijn collectief en hun artistieke interventies op http://www.aidoh.dk/

Alles over deze en vorige campagnes van Netwerk Vlaanderen op www.mijngeldgoedgeweten.be