Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Israël Veolia 'Connexie'

De Israël Veolia 'Connexie'

Veolia heeft internationaal de aandacht van actiegroepen getrokken door zijn betrokkenheid bij de sneltram die Israël op Palestijns bezet gebied in Oost-Jeruzalem aanlegt. Na een artikel over het contact met Veolia’s hoofdkantoor in Parijs en een Nederlandse bank die in Veolia investeert (1), gaan we nu in op de achtergrond van de multinational Veolia Environment.

veolia.jpg

Veolia Environment
Veolia werd in 1853 in Frankrijk opgericht als de Compagnie Generale des Eaux (CGE). Op het moment dat Vivendi in 1998 de onderneming overnam, was CGE een van de twee grootste waterbedrijven van de wereld. De naam werd in Veolia veranderd nadat Vivendi in 2002 zijn aandeel in CGE verkocht.

De verschillende dochterondernemingen van Veolia die actief zijn op het gebied van water, afvalverwerking, energie en transport, zijn vorig jaar allemaal onder de merknaam Veolia gebracht. Veolia Environment is naar hun zeggen wereldleider op het gebied van milieu. Veolia had in 2005 meer dan 270.000 werknemers en 25,2 miljard aan inkomsten. Veolia Transport is actief in 24 landen over de hele wereld, waaronder België, Canada, Denemarken, Spanje, Ierland, Noorwegen, Nederland, Zweden en Zwitserland. Op de website van Veolia (2) is een overzicht te vinden van de activiteiten van Veolia Transport/Connex.

Veolia heeft samen met een groot reclamebureau in juni van dit jaar een grote reclamecampagne gelanceerd onder het motto 'Als iemand milieu zegt, waar denk je aan?'

Veolia in Israël
Op IsraelValley, de officiële website van de Frans-Israëlische Kamer van Koophandel (3), is een overzicht te vinden van Veolia's activiteiten in Israël. Een directeur van Veolia merkt in een interview op deze site op dat het bedrijf “zeer aanwezig” is in Israël. Via het bedrijf Onyx is Veolia betrokken bij de afvalverwerking in Israeli. Veolia Water is de belangrijkste partner in de exploitatie van een grote ontziltingsfabriek in Ashkelon. Veolia Energie (Dalkia) is ook actief en Veolia Transport (Connex) heeft recent opnieuw een contract verworven, nu voor de exploitatie van zestig bussen die tussen Tel Aviv en Nethanya gaan rijden. Volgens de hierboven genoemde Veolia-directeur verschilt het leven in Israël maar op één manier van dat van Europa: ‘af en toe is er een waarschuwing voor de Qassam raketten die vanuit de Gaza Strook worden afgevuurd’.

De Franse ambassade in Israël geeft ook informatie over Veolia Environment. De ambassade meldt eind augustus 2006 op haar website dat Veolia al sinds 1993 in Israël opereert en zich inmiddels heeft ontwikkeld tot het belangrijkste Franse bedrijf in Israël. (4)
De ambassade maakt ook melding van een gift van een miljoen shekel van Veolia aan "Voila! A French season in Israel", een cultureel festival om de Franse cultuur in Israël te promoten. Het festival vond dit jaar van mei tot juli plaats. (5) Veolia Israël is een belangrijke partner voor dit evenement. (6)

Veolia in troebel water
Veolia Environment, als onderdeel van Vivendi Universal, is berucht vanwege haar geschiedenis van corruptie. De Amerikaanse door Ralph Nader opgerichte consumentenorganisatie Public Citizen schrijft:

‘Veroordelingen wegens omkoping, invallen in kantoren voor het verzamelen van bewijsmateriaal, juridische aanklachten van aandeelhouders aan beide kanten van de Atlantische oceaan, kelderen van de waarde van aandelen en beursnotering, enorme schulden waardoor bezittingen snel moest worden verkocht om branden te blussen, een baas die in opspraak raakt, duizelingwekkende financiële onzekerheid, een identiteitscrisis – geen wonder dat Veolia probeert om afstand te nemen van het vorige moederbedrijf.’ (7)

Onderzoek op internet wijst uit dat Veolia nog steeds op een negatieve manier in de media komt.

In 2004 trekt de administrateur van een dochterbedrijf van Veolia dat betrokken is bij activiteiten in het Midden-Oosten, Emmanuel Petit, aan de bel over een omkopingszaak in Dubai. Veolia en/of Total zouden achttien miljoen dollar hebben ontvangen na het afsluiten van een contract voor de bouw van een ontziltingsfabriek waarmee tweehonderdmiljoen dollar was gemoeid. Een jaar later meldt Petit bij het Franse Openbaar Ministerie dat hij met de dood wordt bedreigd. Ook zijn vrouw was doelwit, zij werd aangevallen met een scherp mesje. (8)

De Sydney Morning Herald schrijft op 28 november 2005 dat tegen een van Veolia’s dochters in de Verenigde Staten een federaal onderzoek loopt vanwege vermeende vervalsing van rapporten over waterkwaliteit. Een ander bedrijf van Veolia werd door de stad Rockland, Massachusetts aangeklaagd wegens contractbreuk. (9)

Op 18 november 2005 werd een internationale actiedag georganiseerd tegen Connex om de medewerkers in Zweden te ondersteunen. Zij protesteerden tegen het beleid dat Connex tegen de vakbeweging voerde en tegen het ontslag van Per Johansson, voorzitter van de vakbond van metropersoneel in Stockholm. De vakbondsman Johansson besteedde veel aandacht aan veiligheid en een gezonde werkomgeving. (10)

Verder is er op internet nog informatie te vinden over nog andere stakingen van Connex medewerkers, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië werd gestaakt over veiligheid op het werk (11) en in Finland over het feit dat uitsluitend met tijdelijke arbeidscontracten werd gewerkt.(12)

Als iemand Veolia zegt, waar denk je aan?
Public Citizen heeft vorig jaar het onderzoeksrapport 'Veolia Environment: A Corporate Profile' uitgebracht in het kader van hun 'Water for All' -programma. In de conclusie van dit rapport, dat op de website van Public Citizen's is te vinden, staat:

‘Ondanks Veolia's wereldwijde geschiedenis van corruptie, verbroken beloften, aantasting van het milieu, prijsopdrijving, misleiding en geheimzinnigheid, blijft het grootste waterbedrijf ter wereld de steun genieten van machtige spelers in financiële en politieke kringen. In sommige gevallen heeft de geprivatiseerde water industrie op de oude manier - door omkoping van - steun verkregen..... Terwijl door de overheid gecontroleerde watervoorzieningen zich richten op het leveren van schoon, veilig en betaalbaar drinkwater voor u en uw familie ... Veolia is niet de oplossing. Het bedrijf heeft steeds weer bewezen, in alle uithoeken van de wereld, dat Veolia onderdeel is van het probleem.' (13)

Veolia's betrokkenheid bij de sneltram in Oost-Jeruzalem heeft al tot internationale protesten geleid. De Ierse sneltrammaatschappij Luas, die door Veolia wordt gerund, werd door het Ierse Palestina Solidariteit Komitee gedwongen hun contract met de Israëlische autoriteiten in Jeruzalem te verbreken. Israëlische staf zou in Ierland worden getraind. Amnesty International Frankrijk heeft aan Veolia gevraagd het contract voor de sneltram in Oost-Jeruzalem niet te tekenen, omdat het serieuze vragen oproept over schending van het internationaal recht. Veolia wilde Amnesty niet te woord staan.

Dus, als iemand Veolia zegt, waar denkt ù dan aan?

Adri Nieuwhof werkt als onafhankelijk consultant voor Samora advies. Dit artikel verscheen eerder op Electronic Intifadah.

Noten
[1] A. Nieuwhof, Isolate Israel - Campaign for justice!, Stop the Wall Campaign (25 June 2006)
[2] Veolia Transport
[3] Israel Valley: Official Site of the Israel France Chamber of Commerce
[4] Embassy of France in Israel
[5] Voila!
[6] Embassy of France in Israel
[7] Public Citizen
[8] Menaces sur un homme qui parle trop, Liberation (11 July 2006)
[9] Bidder's links to corruption claims, Sydney Morning Herald (26 November 2005)
[10] International Action Alert - Connex is a threat to security and democracy, Indymedia (18 November 2005)
[11] Rail strike brings victory, The Guardian, (9 February 2000)
[12] Finnish Embassy in Japan
[13] Veolia Environment: a corporate profile (PDF) Public Citizen, 2005