Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wie wordt dit jaar “The Worst EU Lobby”

Wie wordt dit jaar “The Worst EU Lobby”

Het is weer zover, U kan weer Uw stem uitbrengen voor “The Worst EU Lobby”. Het lijstje is dit jaar weer om bij te huiveren. Een Farmaceutische producent die zich voordoet als patiënt, een petroleum gigant die studies besteld tegen die de opwarming van het klimaat tegenspreken, of wat dacht U van een onafhankelijk raadgever voor de commissie die betaald wordt door de farmaceutische bedrijven: GlaxoSmithKline, Novartis en Pfize.

lobby_logo.jpg

Ze zijn met meer dan 15.000 in Brussel die om en rond de Europese instellingen allerlei belangen komen verdedigen. Al die lobbyisten bestoken de EU parlementsleden, de EU commissie, en de hele administratie voortdurend met argumenten om het beleid in hun voordeel bij te sturen.
Corporate Europe Observatory organiseert samen met enkele andere NGO's dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van “The worst EU Lobby”

Dit jaar doorstond de farmaceutische industrie twee maal de voorselectie.
Roche wist zich te nomineren met een campagne voor betere toegang tot kanker verzorging. Het bedrijf huurde Weber Shandwick in die de Cancer United campagne lanceerde. Cancer United wilde 1 miljoen handtekeningen verzamelen om te ijveren voor betere toegang tot kanker genezend medicijnen. Roche produceert immers Herceptin – voor borst kanker, Avastin – tegen dikke darm kanker en Tarceva – tegen longkanker. Cancer United gerbuikte voor haar campagne een onderzoek het Zweedse Rarolinska Instituut, dat ook gesponsord door Roche, aantoonde dat de kans tot overleven van kanker-patiënten recht evenredig is met het bedrag dat overheden aan medicijnen besteden. Het onderzoek blijkt een constructie te zijn waarvan de conclusies volledig verkeerd zijn.

Een andere genomineerde uit de Farmaceutische industrie is David Earnshaw. Hij deed zich in het Europese parlement voor als onafhankelijke specialist in het Committee on Environment, Public Health and Food Safety (ENVI Committee). Als onafhankelijk specialist argumenteerde hij tegen de “national bans on advanced therapies regulation” toevallig ook het standpunt de farmaceutische industrie. Je kan David Earnshaw dan ook bezwaarlijk een onafhankelijk raadgever noemen, hij staat immers op de loonlijst bij GlaxoSmithKline, Novartis en Pfiz.

ExxonMobil mag er dan weer prat op gaan dat het voor het tweede jaar bij de genomineerden hoort. De Oliegigant blijft dan ook miljoenen investeren in wetenschappelijk onderzoek dat moet aantonen dat het nog zo erg niet is gesteld met de klimaatsveranderingen. Hun bedoeling is om een respectabele stroming te creëren die sceptisch is tegenover het hele verhaal van de opwarming van de planeet en de rol van CO2 uitstoot daarin. Wie af en toe de Knack leest weet dat ze daar trouwens aardig in lukken.

“It takes two to tango” en dus kan je dit jaar ook stemmen voor de EU instelling haar oren een beetje teveel liet hangen naar één bepaalde lobby. EU commisaris voor handel Peter Mandelson lijkt de beste kansen te maken om deze prijs in de wacht te slepen. Hij slaagt er immers is systematisch in om adviezen van vakbonden, NGO's, verbruikers-unies,... naast zich neer te leggen terwijl zijn deur steeds wagenwijd openstaat voor lobbyisten van de industrie.

Ook jij kan je stem uitbrengen op één van de genomineerden op http://www.worstlobby.eu
Je vind er ook heel wat achtergrond informatie over de genomineerden. Vraag misschien ook aan je vrienden en collega's om hun stem uit te brengen.

http://www.worstlobby.eu/