Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Argentijnse coöperatieve sportschoen zoekt fair trade-markt

Argentijnse coöperatieve sportschoen zoekt fair trade-markt

De Argentijnse coöperatie CUC maakt zich klaar om de Fair Trade markt te veroveren met een eigen sportschoencollectie. De vroegere Adidasfabriek van San Martín, ooit de modernste schoenfabriek in Zuid-Amerika, werd na faillissement toegewezen aan de arbeiders die voortaan zelf over productie en verkoop beslissen. Het nieuwe merk CUC is het resultaat van een jarenlange strijd.

P1010105.jpg

Gomez Jorge Osvaldo geeft een rondleiding in de immense fabriek waar ooit 450 arbeiders 2700 paar Adidasschoenen per dag produceerden. “In deze ruimte worden de zolen gemaakt.” De ondraaglijke geur van verbrand rubber komt ons tegemoet wanneer hij de deur opent. Een arbeider van in de veertig legt dikke repen rubber op een ijzeren mal die op een wafelijzer lijkt. Het deksel klapt dicht en een zwart rookgordijn stijgt op langs beide zijkanten van de machine. Enkele minuten later gaat het ‘wafelijzer’ weer open en komen twee hete schoenzolen te voorschijn. Om de indringende geur te ontvluchten wandelen we door naar de volgende afdeling en Gomez doet stap voor stap het productieproces van de sportschoen uit de doeken.

De arbeiders die vandaag in de fabriek werken, zijn geen werknemers, maar gelijkwaardige leden van de coöperatie CUC (Cooperativa Unidos por el Calzado). De horizontale organisatie plaatst de stiksters en de schoendozenvouwers op gelijke voet met de voorzitter en de productiechef. Over aankopen, productie en het dagelijks beleid wordt wekelijks vergaderd in de asamblea, waar de 104 collega’s de beslissingen gezamenlijk nemen. De coöperatie maakt komaf met de traditionele hiërarchische bedrijfsstructuur, bij CUC staat de basis aan de top.

Het zal wel de ultieme droom zijn van elke werknemer die met zijn baas overhoop ligt, maar de realiteit is minder fabelachtig. De arbeiders van CUC hebben een lange strijd geleverd om te komen waar ze staan en hun toekomst is nog steeds onzeker.

P1010019.jpg

De fabriek in San Martín was de hoofdzetel van Gatic, een bedrijf van de Armeense familie Bakchellian met 15 vestigingen, dat bekend stond als Adidas-Argentinië. Gatic maakte een jaarlijkse omzet van 300 miljoen dollar en stelde 6500 mensen te werk.

In december 2001 ging het bedrijf op bedenkelijke wijze failliet. Gatic maakte reeds schulden in de periode van de militaire dictatuur. Staatsleningen en subsidies, die voor het bedrijf bestemd waren, verdwenen op privé-bankrekeningen in het buitenland.
“De laatste jaren werden lonen niet meer uitbetaald en kregen we enkel nog voorschotten,” zegt Gomez Jorge Osvaldo tijdens de rondleiding. “De maanden voor de sluiting kregen we helemaal niets meer. Toch bleef de productie doorlopen en reden de geladen camions dagelijks de deur uit.” Het faillissement was een van de grootste in Argentinië, “Gatic heeft 70 miljoen dollar schulden bij het personeel,” volgens Gomez.

Argentinië zat in het dieptepunt van de crisis. Overal braken hongeropstanden uit. Supermarkten werden geplunderd, winkels werden gesloten en etalages dichtgespijkerd om de leegroof door verpauperde massa te voorkomen. 60% van de bevolking zakte onder de armoedegrens. Per jaar gingen gemiddeld duizend bedrijven op de fles en werkloosheid bereikte een recordhoogte van 18%. Deze uitzichtloze situatie vormde de voedingsbodem voor de beweging van gerecupereerde bedrijven –arbeiders organiseerden zich om hun job terug te eisen en de productie in eigen beheer te heropstarten. En dat is precies wat het personeel van Gatic deed.

Dag en nacht hielden ze de wacht in tenten om te voorkomen dat de eigenaars het machinepark en de stock zouden weghalen, want de fabriek, dat wisten ze, was hun enige hoop op schadeloosstelling. “We moesten voorbijgangers om eten schooien.” Zegt Jorge Omar Torres de voorzitter van CUC. “Zonder de buren, de gaarkeukens of de familie hadden we dit nooit overleefd. We leefden in absolute armoede.” Na bijna twee jaar onophoudelijk protest, braken de arbeiders de fabriek in om ze te bezetten.

“We beleven de absurde realiteit van India waar de mensen sterven van de honger terwijl de koeien voor hun neus lopen.” Verklaarde de voorzitter van de coöperatie voor de rechtbank. “In de fabriek liggen de grondstoffen waarvan wij schoenen kunnen maken, waarom zouden we nog langer verkommeren voor de poort?”
Weinig daarna gaf de rechter toestemming aan de arbeiders om de productie te hervatten.

Terwijl het machinepark klaar gemaakt werd voor de nieuwe start, werd ook het kinderdagverblijf ingericht. “We moesten in de wijk karton inzamelen, omdat we geen centen hadden voor kuisproducten en verf.” Herinnert Hebe Clarisa Falcon zich. Het meubilair en keukenmateriaal brachtten de coöperanten van thuis mee. In de refter zitten de kinderen aan grote witte tafels. Sommigen hebben nog rode saus van het middagmaal aan hun gezichtjes. Aan de muren hangen tekeningen in alle kleuren van de regenboog. 30 kinderen van 40 dagen tot vijf jaar worden in de watten gelegd door vijf toegewijde kinderverzorgsters. “Om uit de kosten te komen, verzorgen we ook kinderen van buiten de coöperatie.” zegt Deborah Palomo, de coördinatrice van de crèche. “In de toekomst zouden we graag beurzen willen geven voor kinderen van de sloppenwijken in de buurt,” gaat ze verder, “zo krijgen hun ouders tijd om werk te zoeken en om zich uit die uitzichtloze miserie tillen.”

CUC is meer dan alleen een schoenfabriek. Leegstaande ruimtes worden gebruikt om nieuwe projecten in onder te brengen, of worden verhuurd. Zo is er een schrijnwerkerij, een bandencentrale, een gespecialiseerde zeefdrukkerij die tegen december 35 coöperanten verwacht te integreren, een sportwinkel, en onlangs heeft een familie een restaurant geopend in een lokaal dat op straat uitgeeft. Samen met de overheid organiseert de coöperatie een beroepsopleiding voor bedienden en de cursisten schijnen succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. CUC heeft zelfs een lokale radiozender ‘Nueva Generación’, die voor de arbeiders en de buurtbewoners muziek en nieuws de ether instuurt.

De huidige schoenproductie ligt rond de 200 paar per dag, een fractie van wat het vroeger was, maar net genoeg om uit de kosten te komen en maandelijks 600 pesos (ongeveer 160 euro) per coöperant over te houden. Dat CUC de licenties niet heeft van Adidas, Asics, All Stars en andere grote merken die Gatic wel bezat, is een grote struikelblok. “Argentijnen zijn snobs en willen merkkledij. De huismerken van Gatic wil niemand, omdat ze onbekend zijn.” Bedenkt Alicia Perez van het CUC-verkooppunt in Buenos Aires. “Moesten we Adidasschoenen mogen maken, we zouden veel meer kunnen produceren en verkopen aan een hogere prijs.”

In samenwerking met de Amerikaanse NGO ‘The Working World’ lanceren de coöperanten een nieuwe schoencollectie met het eigen CUC-logo. De NGO bracht professionele sportschoendesigners en reclamemensen samen om de nieuwe collectie te ontwerpen en op de Argentijnse markt te brengen. Met deze schoenen zet CUC voorzichtige stappen in de Fair Trade wereld. In de VS, waar de sweatshop-problematiek gevoelig ligt, gingen reeds 5000 paar CUC-schoenen over de toonbank.

En ook Europa toont interesse. De Italiaanse Fair Trade NGO Altermercato werkt samen met CUC en andere coöperaties aan ‘Tejiendo el futuro’ (de toekomst weven). Met dit project wil de NGO CUC linken aan Argentijnse katoenboeren, Braziliaanse rubbertappers en de textielcoöperatie Piguë om zoveel mogelijk ‘eerlijke’ schakels in de productieketen te integreren.

“De eerste reacties uit Italië zijn positief,” zegt Debora Palomo enthousiast, “Zaterdag kregen we een bestelling voor 1140 paar schoenen. We hadden al eens 320 stuks opgestuurd en die gingen op een weekend de deur uit op een beurs voor ‘eerlijk’ handel.” De coöperanten hopen erop dat ze via de Fair Trade markt een betere toekomst zullen tegemoet gaan.

Na een proefperiode van vijf jaar wordt CUC doorgelicht. Als blijkt dat de coöperatie groeit, meer coöperanten aanwerft en maatschappelijk relevant is, dan zal de fabriek definitief aan de coöperatie toegewezen worden.

P1010032.jpg
P1010100.jpg
P1010102.jpg
P1010187.jpg
P7090135.jpg
P7090085.jpg

Ik wil een paar van die schoenen

Ik wil zo'n paar schoenen.
Waar kan ik daarvoor terecht in België of ergens in de buurt?

idem hier!

idem hier!

hobby is hardlopen
dus kan het ook posten op enkele running-sites

CUC

Ik wil wel een paar CUC schoenen als ik die ergens kan kopen.

CUC

Schoenen voor gans 't gezin, maar waar te koop?

Heb net eens een mailtje

Heb net eens een mailtje gedaan naar die firma (hopelijk verstaan ze Engels) om te horen of ze al verdeeladressen hebben in België of elders in Europa.

Ik zal ook es mailen naar Oxfam (ben vrijwilligster bij de Wereldwinkel), misschien kunnen die dit in hun gamma opnemen.

CUC-schoen

Dag Han,
Voorlopig kan je in Europa enkel bij Altermercato, die Italiaanse Fair-Trade NGO terecht voor een CUC-schoen.
Een Nederlandse Fair-Trade internetshop heeft ook interesse getoond,
maar het kon niet doorgaan, omdat het bedrijfje te klein is om een grote bestelling te doen.
Ik heb zowat al de Belgische en Nederlandse Fair-Trade organisaties en bedrijfjes en naar de Schone Kleren Campagne geschreven. Ik was redelijk teleurgesteld, want niemand was geïnteresseerd, meestal zelf geen reactie.
Binnenkort ga ik terug naar Buenos Aires,
ik zal CUC bezoeken en ik zal nagaan of we iets kunnen regelen!!!
En dan een klein extraatje:
De CUC-collectie is ontstaan in samenwerking met 'the working world', een organisatie opgestart door door iemand die geïnspireerd werd door The TAKE, een documentairefilm van Avi Lewis en Naomi Klein over het gerecupereerde tegelbedrijf Zanón.
groetjes,
leo

OXFAM

Dag Cariline,

ik heb OXFAM al over de CUC-schoen gecontacteerd. Ze zijn niet geïnteresseerd!
Blijkbaar doet Oxfam de invoer van voeding en Magasins du Monde artisanaat.
Magasins du Monde vind het financieel risico (veel verschillende maten enz..) te groot.
Ik was nogal ongoocheld, vooral omdat OXFAM en de Schone Kleren Campagne ons bij elke Wereldbeker of Olympische Spelen een schuldgevoel inlepelen. En als er dan een eerlijk alternatief is, dan bekijken ze niet eens de mogelijkheid om het op te nemen in het assortiment. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening.

Ik vrees er een beetje voor dat er iemand je in het Engels zal kunnen antwoorden bij CUC. Via The Working World zeker wel.

Ik geef je nog een paar CUC-adressen:

aliciacuc@yahoo.com.ar (praat in het artikel)

Debora: 156-280-9623 (coordinatrice v/d kinderopvang en buitenlandse betrekkingen)
4713-2702

secretariaprensa@yahoo.com.ar (ik weet niet waar dit terecht komt)
cocotorres@argentina.com (idem)

Veel succes en
Groetjes,
leo

Misschien kan iedereen die

Misschien kan iedereen die geïnteresseerd is in die schoenen een mailtje sturen naar Magasins Du Monde? Of naar ketens van schoenwinkels...

Ik zou in ieder geval graag zo'n paar willen kopen, omdat het feit dat de werknemers het bedrijf rechtstreeks besturen een garantie biedt dat ze niet werden misbruikt.

Of het echt fair trade schoenen zullen zijn, dat is een andere vraag en hangt af van hoe groot het deel van de winst is dat bij de makers terecht komt...

Nog een kleine opmerking over het artikel:

>Per jaar gingen gemiddeld duizend bedrijven op de fles en werkloosheid bereikte een recordhoogte van 18%.

Als ik me niet vergis zou dit eerder 48% moeten zijn dan 18% (wat ik me meen te herinneren uit één of andere documentaire over Argentinië).

mijn kleine bedenkingen.

Hallo Leo,

Eerst en vooral geef ik toe, ik ben een oxfam-sympathisant... (dus niet dat ik echt neutraal ga zijn)
Verder ben ik ook supergeïnteresseerd in zo'n paar schoenen.

Maar, ik vind dat je oxfam wel een beetje te hard beoordeelt.

1/ schoenen importeren doe je niet van vandaag op morgen, hoe idealistische je ook bent, en hoe fantastisch dit project klinkt. Je gaat geen enkele organisatie vinden die van vandaag op morgen opeens schoenen gaat importeren uit Brazilië.

2/ oxfam is een vrijwilligers-beweging die voornamelijk met achtergestelde partners werkt. Eerst en vooral wordt een partner gekozen door de vrijwilligers na een grondige bespreking van een dossier. Hier wordt telkens voor de zwakke achtergestelde partners gekozen. De meer "robuuste" cooperatieven kunnen op eigen kracht verder. Daarna kijkt oxfam welk product ze kunnen importeren van die organisatie.

3/ weten we wel zeker dat dit fair trade is? (buiten de titel van het artikel?) Je kan vanaf een bepaalde standaard het fair trade noemen. Het onafhankelijk controleorganisme Max Havelaar kijkt hier op toe. Oxfam hanteert echter een hogere standaard dan Max Havelaar in zijn producten.

4/ Is het wel ecologisch verantwoord om schoenen in Brazilië te laten maken?

Dit zijn allemaal maar bedenkingen om je uitspraken te nuanceren. Ik hoop wel echter dat ik ooit gewoon in Belgïe fair trade schoenen kan kopen.

Groeten

ik ben ook

ik ben ook OXFAM-sympathisant. en dat is niet veranderd!
vandaar mijn interesse in die coöperatie en in die schoen.
ik ben zeer gevoelig voor de arbeidsrechtenproblemathiek, vandaar dat ik meestal in lompen loop om mij niet weer schuldig te voelen bij de volgende aankoop.

ik begrijp dat OXFAM niet zomaar een nieuwe schoen kan importeren, dat daar een soort studie aan vooraf gaat. dat moet nagegaan worden of het wel echt fair-trade is enz...
ik vond het gewoon jammer dat de mogelijkheid niet eens overwogen werd.
Bovendien kunnen vrijwilligers pas beslissen over een nieuw product als ze er over horen.

CUC werkt reeds samen met een textielcoöperatie Pigüe, en binnenkort zal de katoen afkomstig zijn van coöperaties uit de achtergestelde provincie Chaco, en het rubber van rubbertappers uit het Amazonewoud, die onmogelijk kunnen concureren met de veel efficientere rubberplantages in Azië. Als CUC en Altermercato daarin, dan is die schoen uniek. En het beste alternatief voor Nike en Adidas, waar ik van weet.

Of het al dan niet ecologische verantwoordelijk is om schoenen van zover in te voeren, wellicht niet. Maar op die manier kan je ook de Chileense wijn in vraag stellen, een grote ecologische (transport)kost voor een kort genot.

Sportschoenen komen nooit van de schoenmaker om de hoek. De rubber van Brazilie lijkt mij wel ecologisch verantwoord, want het Amazonewoud wordt er niet voor beschadigd. En de kleine boeren in Chaco gebruiken geen genetisch gemanipuleerd katoen.

Ach, ik wil gewoon de honderd CUC-coöperanten verdedigen die lang gestreden hebben voor hun recht op arbeid. En ik vind het goed wanneer de consument de keuze heeft om te kiezen voor een eerlijk product.

Over een tiental dagen ga ik wellicht terug op bezoek bij de fabriek.
Ik zal verslag uitbrengen!

Vriendelijke groetjes, leo

Als CUC nu al schoenen naar CTM

Als CUC nu al schoenen naar CTM Altromercato exporteert, is dat waarschijnlijk de weg waarlangs ze ook schoenen naar andere fairtrade-organisaties in Europa kunnen verkopen. Zoals bv Oxfam-Magasins du Monde nu al cosmeticaproducten afneemt van CTM, en ze in België doorverkoopt, eveneens in de Vlaamse wereldwinkels.