Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaams Palestina Komitee voert boycotactie voor warenhuizen in Vlaanderen

Vlaams Palestina Komitee voert boycotactie voor warenhuizen in Vlaanderen

ANTWERPEN -- Vandaag voerde het Vlaams Palestina Komitee VPK met een aantal ander solidariteistorganisaties actie op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Onder de slogan `boycott Israel´ gingen actievoerders voor supermarkten klanten informeren over de situatie in de bezette gebieden en vroegen hen geen Israëlische producten te kopen.

Pal13.JPG

In de voormiddag voerden verschillende lokale groepen actie voor de warenhuizen in Brussel, Leuven, Hasselt, Ieper, Blankenbergen en Antwerpen.

Even leek het erop dat de actie in Antwerpen in het water zou vallen. Omdat de Antwerpse groep in de voormiddag door de politie werd weggejaagd toen ze pamfletten uitdeelden voor Delhaize op het Antwerpse Zuid. Maar de namiddag verliep zonder problemen voor diezelfde Delhaize.

De lokale groepen, die in de voormiddag in andere steden hebben actie gevoerd kwamen in de namiddag samen voor het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. Daar vormden ze een levende slogan met de woorden boycot Israel. De actievoerders gingen nadien naar de Delhaize aan de overkant van het museum. Een aantal ging de Delhaize binnen en kleefden boycotstickers op Israëlische producten. Een deel van de actiegroep deelden informatiefolders uit aan de klanten en legden hen uit waarom het noodzakelijk is om Israëlische producten te boycotten. De reacties waren uiteenlopend. Soms met hevige discussies. Heel wat klanten ondertekenen de petitie waarin de gerant van de supermarkt gevraagd werd om Israëlische producten uit de rekken te halen. In Antwerpen alleen al ondertekenden een 90-tal klanten de petitie die op het einde van de actie aan de gerant werd overhandigd.

Jan Dreezen van het VPK was in de voormiddag bij de actie in Brussel. “Deze was ook heel goed verlopen” zegt Jan. “Het VPK en INTAL hebben in totaal 7 supermarkten bezocht waaronder Colruyt, GB en Delhaize. We hebben onder andere geflyert, stickers geplakt en ongeveer een 200 tal handtekeningen verzameld van klanten die we aan de gerant zullen opsturen.

Met de actie wil het VPK niet enkel de warenhuizen op hun verantwoordelijkheid wijzen maar ook een zekere politieke druk uitoefenen op Israël om de internationale rechten te respecteren.

Meer informatie over de boycotactie:

http://www.boycotisrael.info/

http://www.indymedia.be/nl/node/5105

http://www.actieplatformpalestina.be/

pal1.JPG
Pal5.JPG
pal14.JPG
Pal15.JPG
pal8.JPG

De petitie werd op het einde van de actie door Myriam Vandecan, voorzitster van het VPK overhandigd aan de gerant.