Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo / Spanning groeit na verovering Saké door rebellenleider Nkunda

Congo / Spanning groeit na verovering Saké door rebellenleider Nkunda

Troepen van de Congolese rebellenleider Laurent Nkunda hebben zondag het stadje Sake in de provincie Noord-Kivu ingenomen. Zo'n 20.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Nkunda's nieuwe offensief valt samen met een regelrechte oproep tot muiterij van Honoré Ngbanda, adviseur van vice-president Jean-Pierre Bemba. De gebeurtenissen verhogen de spanning in Kinshasa, waar het hooggerechtshof vandaag over een klacht van Bemba in verband met de presidentsverkiezingen beslist.

Great-Lakes_Sake.jpg

Het stadje Sake, op 60 km van de provinciehoofdplaats Goma, is zondag in handen gevallen van Nkunda's troepen. Daaraan ging twee dagen van gevechten vooraf, waarbij een tiental doden zou zijn gevallen.

De aanval op Sake is zaterdag ingezet door de 81-ste en 83-ste brigade van het Congolese leger die onder leiding staan van generaal Nkunda. Het Congolese regeringsleger (FARDC), dat Sake verdedigde, heeft hulp gekregen van Blauwhelmen van de VN-vredesmacht MONUC. Maar de FARDC heeft niet kunnen standhouden. Na de inname van Sake door Nkunda hebben FARDC en MONUC de hoofdweg naar Goma hebben geblokkeerd. Maandagochtend hebben MONUC-troepen ook Nkunda's troepen bestookt. Bij de operatie zijn 2000 regeringssoldaten en 1000 VN-Blauwhelmen betrokken.

Spanning neemt toe

Voor de verkiezingen in Congo heeft Nkunda verklaard dat hij dat proces niet zou verstoren. Deze operatie komt echter net op een moment van grote spanning in Kinshasa. Daar velt het hooggerechtshof vandaag haar verdict over een klacht van Jean-Pierre Bemba. Die vecht de uitslag van de presidentsverkiezingen aan. Propaganda uit Bemba's kamp heeft de jongste dagen aangekondigd dat Bemba gelijk krijgt. Dat is Bemba's beproefde taktiek, want draait het anders uit, dan zouden zijn militanten andermaal voor serieuze incidenten kunnen zorgen.

Ook rond Nkunda's basis in Masisi is vorige week de spanning weer gestegen. De gevechten van zaterdag zouden een vergelding zijn voor een incident aan een controlepost van het Congolese leger. Een soldaat uit Nkunda's militie heeft daar een wapen getrokken en is vervolgens gedood.

Nkunda is een notoir oorlogsmisdadiger. Hij heeft zich in Oost-Congo bijzonder gehaat gemaakt omwille van het bloedbad dat hij in juni 2004 in de stad Bukavu heeft aangericht. Toen opereerde Nkunda duidelijk als handlanger van het regime in het buurland Rwanda. Volgens sommige berichten zou Nkunda's relatie met Rwanda inmiddels bekoeld zijn.

Eind 2004 is tegen Nkunda een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Toch heeft de opstandige generaal al die tijd met zijn troepen een gebied ten noord-westen van Sake gecontroleerd, waar hij met rust werd gelaten. Kennelijk meende de MONUC hem in zijn gebied te kunnen neutraliseren. Tegelijk is onderhandeld over een regeling voor Nkunda's troepen. Die eisen de uitbetaling van maanden achterstallige soldij maar weigeren zich in het Congolese leger te integreren. Waarnemers verwachtten dat de affaire na de installatie van de nieuwe Congolese president en regering op de agenda zou komen.

Bemba-kamp: muiterij!

Vlak voor de nieuwe gevechten in Noord-Kivu is er andermaal bijzonder dreigende taal geuit door Honoré Ngbanda, adviseur van ex-rebel en vice-president Jean-Pierre Bemba. Bemba heeft de presidentsverkiezingen verloren. Ngbanda, gewezen chef van de veiligheidsdiensten onder dictator Mobutu, beweert nu via een communiqué van zijn Apareco-partij dat Joseph Kabila, de winnaar van de verkiezingen, een dictatuur wil vestigen. Kabila zou Angola om militaire steun hebben gevraagd, die ook al in Congo aangekomen zou zijn.
De internationale gemeenschap, aldus het communiqué laat gebeuren en is daarom verantwoordelijk voor de ophanden zijnde burgeroorlog ("la guerre civile imminente"). Daarom, zo suggereert Ngbanda's communiqué, moet er een muiterij komen. De politie en het leger moeten namelijk weigeren op te treden tegen diegenen die tegen Kabila's "dictatuur" in actie zullen komen. Ngbanda verwoordt hiermee de sentimenten van die Mobutisten die in Congo opnieuw de hoogste machtsposities willen innemen.