Handicap International wil snel Belgische ratificatie van V.N. conventie voor personen met een handicap
Handicap International wil snel Belgische ratificatie van V.N. conventie voor personen met een handicap
Handicap International 15 december 2006 – 17:24
BRUSSEL -- De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren de “Internationale Conventie voor het vrijwaren en bevorderen van de rechten en de waardigheid van personen met handicaps” goedgekeurd in New York. Handicap International roept België op om de nieuwe conventie voor rechten van personen met een handicap te ratificeren. Deze eerste mensenrechtenconventie van de eeuw is mee geschreven door mensen met een handicap en hun verenigingen. Het is een belangrijk instrument om wereldwijd de rechten af te dwingen van mensen die dikwijls al dan niet gewild gediscrimineerd worden. Gisèle Mandaila Malamba, staatssecretaris bevoegd voor personen een handicap, bevestigt het belang van deze conventie en wil ook een snelle ratificatie.
Gisteren werd de conventie voor de rechten van personen met een handicap goedgekeurd door de Verenigde Naties. In maart 2007 zal ze geopend worden voor ondertekening door de verschillende staten. De conventie wordt pas van kracht één maand nadat er 20 ratificaties gebeurt zijn. “Handicap International vraagt de Belgische staat om een voortrekkersrol te spelen en de conventie in 2007 zo snel mogelijk te ratificeren.” zegt Angelo Simonazzi, directeur Handicap International.
Na vijf jaar onderhandelen is deze conventie een historische tekst geworden. Bij andere mensenrechtenconventies hebben de Verenigde Naties de civiele maatschappij nooit zo actief betrokken. Een zeventigtal mensenrechtenorganisaties en verenigingen van personen met een handicap vormden samen de International Disability Caucus. Handicap International maakt deel uit van de stuurgroep van deze caucus. Volgens de voorzitter van de ad hoc commissie, de ambassadeur Don MacKay van Nieuw Zeeland, bestaat de conventie voor 80% uit materiaal van deze International Disability Caucus. Wie de conventie leest merkt dat verschillende soorten handicaps elk een specifiek artikel kregen.
De veertig artikels van de conventie hebben als basisgedachte dat personen met een handicap volwaardige mensen met gelijke rechten zijn (1), hiervoor is er een aangepaste wetgeving en budget nodig.
In België verwachten men vooral veranderingen in de wetgeving rond toegankelijkheid en antidiscriminatie. Een proces waarbij de Belgische verenigingen van personen met een handicap betrokken moeten worden. Handicap International zal dit proces ondersteunen in België, net zoals in de verschillende landen waar we actief zijn.
“Handicap International werkt in meer dan 50 landen in het Zuiden en zal onze lokale partners op de hoogte brengen van het bestaan van de conventie. De eerste stap daarin is het vertalen van de conventie in de verschillende lokale talen van de landen waar we werken.” Mario Bucci, Head of Technical
Implementation en Quality Control.
De Staatssecretaris bevoegd voor personen een handicap Gisèle Mandaila Malamba gaf deze ochtend een interview in de gebouwen van Handicap International om haar steun te uiten aan het vrijwaren van die rechten en aan het ondertekenen van de conventie door België. “Dit proces zal België helpen om verbeteringen aan te brengen in de nationale en regionale wetgeving, onder andere qua tewerkstelling van personen van een handicap, waarin België de slechte leerling is van Europa.” aldus Mevrouw Gisèle Mandaila Malamba. Ze onderstreepte ook het belang van de samenwerking met het middenveld en voegde nog toe dat zij ook in Congo bij haar tegenhanger in de nieuwe regering de conventie zal bepleiten.
De bevoegde ministers van de verschillende regio’s konden zich daarvoor vandaag niet vrijmaken om te spreken over de conventie en verontschuldigden zich.
(1) Het opnemen van het thema handicap door regeringen zal toelaten dat "personen met een handicap al hun mensenrechten en basisvrijheden volledig kunnen uitoefenen, op gelijke voet met iedereen". (Vrije vertaling van artikel één van het verdrag). Het gaat in de conventie onder meer over: Toegankelijkheid, hulpapparaten, bescherming van kinderen met een handicap, inclusief onderwijs, het recht op gezondheid en revalidatie, discriminatie op de werkvloer, het recht op eigendom en toegang tot financiële diensten, het recht op een aangepaste levensstandaard, sociale bescherming, het recht op privacy en toegang tot medische gegevens en het recht op evenwaardige participatie in het culturele leven.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme