Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Studenten hekelen verkiezingsdatum"

"Studenten hekelen verkiezingsdatum"

Op 10 juni mogen we met zijn allen naar de stembus voor de federale verkiezingen. Dat heeft premier Verhofstadt woensdag bekend gemaakt. De studenten zijn niet helemaal gelukkig met die datum. Zij vrezen dat blokkende studenten geen gebruik zullen kunnen maken van hun democratische rechten.

Enkele maanden geleden waarschuwde de overkoepeling van studentenraden van hogescholen en universiteiten in Vlaanderen, samen met haar Franstalige tegenhanger, FEF (fédération des étudiants francophon(e)s) de regering al voor verkiezingen in de examenperiode. VVS roept de voltallige ministerraad op om de verkiezingsdatum toch nog te vervroegen naar de maand mei.

Bij de vorige federale verkiezingen van 2003, werd de verkiezingsdatum vervroegd naar 18 mei omdat men rekening wou houden met de studenten. VVS vraagt zich af waarom dit nu opeens geen overtuigend argument meer is voor dezelfde politici…. Nochtans lieten enkele excellenties als antwoord op de schriftelijke vraag van VVS eerder al weten dat ze bij het prikken van een verkiezingsdatum rekening zouden houden met de studentenbekommernis.

Voor de meer dan 300.000 studenten in dit land, is in juni elke minuut zeer kostbaar. Juni is immers dé examenmaand bij uitstek is (en dat geldt trouwens ook voor scholieren). Voor studenten op kot, betekenen verkiezingen dat ze moeten terugkeren naar hun thuisbasis. In examenperiodes betekent deze verplaatsing kostbaar tijdverlies. De kieswet voorziet wel in een speciale regeling voor studenten die omwille van studieredenen in de onmogelijkheid verkeren om hun stemplicht zelf te vervullen. Zo kunnen ze een volmacht verlenen indien ze een officieel attest van de onderwijsinstelling kunnen voorleggen. Deze volmachtprocedure is niet alleen omslachtig, studenten beschouwen ze bovendien niet als een volwaardige manier om hun stem uit te brengen. Daarbij komt dat studenten in deze periode ook minder tijd hebben om de actualiteit op te volgen en zich grondig te informeren om een onderbouwde stem uit te brengen.

Tenslotte is het inrichten van verkiezingen in blok- en examenperiodes allerminst bevorderlijk voor de politieke participatie van studerende jongeren. Omdat ze niet de tijd kunnen vrijmaken om campagne te voeren, zullen studenten minder geneigd zijn zich kandidaat te stellen. En wanneer ze toch kandideren, maken ze minder kans verkozen te worden.

VVS is van mening dat verkiezingen in blok- en examentijden de democratische rechten hypothekeren van een aanzienlijke groep burgers. Daarom vragen we met aandrang om de verkiezingsdatum te vervroegen naar mei en zo de beloftes toch nog na te komen. Deze maatregel zou zowel de studenten als de democratie ten goede komen.