Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bond Beter Leefmilieu: Meer middelen voor afbouw varkensstapel

Bond Beter Leefmilieu: Meer middelen voor afbouw varkensstapel

Bond Beter Leefmilieu is niet te spreken over het voornemen van de Vlaamse regering om mestverwerking te subsidiëren. Het verlenen van subsidie aan afvalverwerking is in strijd met het principe 'de vervuiler betaalt'. Bovendien gaan de middelen die in mestverwerking worden geïnvesteerd, verloren voor de noodzakelijke 'warme sanering' van de varkenssector. Bond Beter Leefmilieu vraagt dat de Vlaamse regering ophoudt met rond de hete brij te draaien en snel met een programma komt om de varkensstapel op sociaal verantwoorde wijze af te bouwen via warme sanering. Enkel zo kan het mestoverschot duurzaam worden weggewerkt.

Vlaams minister-president en minister van Landbouw Leterme kondigde aan dat de Vlaamse regering, met instemming van Europa, wil overgaan tot het subsidiëren van mestverwerking. De vraag blijft of deze subsidie niet in strijd is met de concurrentieregels.
Bond Beter Leefmilieu heeft uitdrukkelijke bezwaren tegen het subsidiëren van mestverwerking:

- mestverwerking kan het probleem van het mestoverschot niet oplossen, er zijn maatregelen aan de bron nodig
- subsidie aan mestverwerking is in strijd met het principe 'de vervuiler betaalt'
- middelen die in mestverwerking worden geïnvesteerd gaan verloren voor de noodzakelijke sociaal verantwoorde sanering van de varkenssector
- het ondersteunen van de verwerking van mestoverschotten betekent ook een concurrentieel nadeel voor die bedrijven die extensivering of grondaankoop hun bedrijfsmatig overschot zelf reduceren.

Mestverwerking moet voor Bond Beter Leefmilieu aan strikte regels onderworpen worden. Ze moet de bestaande regelgeving inzake ruimtelijke ordening en leefmilieu respecteren. Grote mestverwerkinginstallaties moeten gezien worden als industriële installaties. Zij horen dus thuis in industriegebied. Niet in landbouwgebied.

Bovendien stelt mestverwerking een aantal emissieproblemen, waarvoor in Vlaanderen nog geen normen - of slechts uiterst zwakke normen - bestaan. Vlaamse normen voor ammoniakemissie zijn 10 maal zwakker dan in Nederland (50 i.p.v. 5 mg/Nm³) en normen voor het broeikasgas methaan (NH3) ontbreken. Er moeten meet- en controleprogramma's komen voor de verzurende emissies.

Bond Beter Leefmilieu vraagt dat de Vlaamse regering nu eindelijk werk maakt van een coherent beleid om het gigantische mestoverschot dat de intensieve niet-grondgebonden veeteelt in Vlaanderen produceert, weg te werken. Dit probleem moet bij de bron worden aangepakt. Centraal daarbij moet de afbouw van de varkensstapel staan, die op een sociaal verantwoorde wijze, via warme sanering moet plaatsvinden. Andere maatregelen, zoals mestverwerking, kunnen slechts als bijkomstig instrument, en onder strikte voorwaarden, worden ingezet.