Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Advocaten Flightcare met nieuw bewijs in zaak van Maria Vindevoghel

Advocaten Flightcare met nieuw bewijs in zaak van Maria Vindevoghel

BRUSSEL -- Voor het arbeidshof in Brussel werd vrijdag opnieuw gepleit in de zaak Vindevoghel, de ACV-hoofdafgevaardigde die in de zomer van 2005 werd ontslagen door luchthavenbedrijf Fligthcare. De advocaten van Fligthcare kwamen met nieuw bewijsmateriaal op de proppen waaruit zou moeten blijken dat Vindevoghel de regels overtrad toen ze buiten haar werkuren de luchthaven betrad om haar syndicaal werk te doen.

vindevoghelIMG_3287.JPG

In december 2006 stuurde het ABVV een brief naar BIAC met de vraag of vakbondsafgevaardigden ook buiten de werkuren actief kunnen zijn op de luchthaven. In eerste instantie antwoordt BIAC dat dat kan als de vakbonden een lijst met de afgevaardigden bezorgt aan BIAC. Maar een paar dagen later komt BIAC op die beslissing terug en laat het bij monde van topman Luc Vanden Bossche weten dat vakbondsafgevaardigden niet het recht hebben om de luchthaven te betreden buiten hun werkuren. De verdediging van Flightcare ziet hierin het bewijs dat BIAC wel degelijk scherp toezicht houdt op het toegangsbeleid voor de vakbondsafgevaardigden en dat het dus niet klopt dat Flightcare de hele zaak in scène heeft gezet.

De advocaten van Vindevoghel - die ook vandaag weer op de steun van tientallen sympathisanten kon rekenen - waren niet meteen onder de indruk van die nieuwe stukken. “Dit bewijst alleen dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over wat er al dan niet kan,” aldus de verdediging van Vindevoghel. “BIAC vindt het bovendien niet eens nodig om de andere bedrijven op de luchthaven van de nieuwe regels op de hoogte brengen.”

De advocaat-generaal zal binnen de acht dagen advies uitbrengen. Beide partijen krijgen dan 14 dagen de tijd om daar schriftelijk op te reageren. Binnen de maand komt er dan een uitspraak. Volgens de verdediging van het ACV is het niet uitgesloten dat de voorzitter dan beslist dat er getuigen moeten worden verhoord. Zo zou BIAC-baas Luc Vanden Bossche kunnen komen uitleggen of BIAC al dan niet de veiligheidsbadge van Vindevoghel introk waardoor Flightcare zich verplicht zag Vindevoghel te ontslaan. Op VTM heeft hij ooit verklaard dat Flightcare daar over liegt.

De Brusselse arbeidsrechtbank had eerder geoordeeld dat het ontslag van Vindevoghel in strijd was met de antidiscriminatiewet van 2003, maar zei erbij dat ze Flightcare niet kon opleggen Vindevoghel terug in dienst te nemen. Zowel Flightcare als Vindevoghel gingen tegen die uitspraak in beroep, voor het Arbeidshof.