Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Reed Elsevier onder druk vanwege wapenbeurzen

Reed Elsevier onder druk vanwege wapenbeurzen

Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier komt onder toenemende druk te staan vanwege haar belangen bij de militaire wapenindustrie. Reed Exhibitions organiseert wereldwijd wapenbeurzen, hetgeen uit diverse hoeken tot weerstand leidt.

itec3.jpg

Protest tegen de wapenbeurs ITEC in Amsterdam, april 2005. (Foto: Arhem vd Merwe)

Wetenschappers, schrijvers en welzijnsinstellingen lopen te hoop tegen de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier. Op internet circuleert een open brief die reeds door meer dan duizend wetenschappers is ondertekend. Jan Hommen, de Nederlandse voorzitter van de Raad van Commissarissen van de uitgever, wordt erin opgeroepen de medewerking aan wapenbeurzen te staken. Reed Elsevier zou anders een cyclus van "menselijke, economische en ecologische vernietiging in stand houden."

Het bedrijf geeft behalve schoolboeken en weekbladen als Elsevier en FEM Business, ook vele honderden wetenschappelijke tijdschriften uit. Sommige wetenschappers zeggen op hun websites dat zij artikelen hebben teruggetrokken die op het punt stonden gepubliceerd te worden in een van die tijdschriften.

Het Joseph Rowntree Charitatieve Fonds, een Brits goed doel dat 200 miljoen pond (300 miljoen euro) beheert, verkocht eerder deze week zijn belang van 2 miljoen pond in het bedrijf, zo meldt de Britse krant The Guardian. De Britse fondsbeheerder F & C Asset Management deed zijn aandelen Reed Elsevier om dezelfde reden van de hand.

Het is niet voor het eerst dat Reed Elsevier om de wapenbeurzen onder vuur ligt. De Britse krant The Independent ontdekte in 2005 dat op een van zijn beurzen de dodelijke clusterbommen te koop werden aangeboden. Vorig jaar protesteerden romanschrijvers, onder wie J.M. Coetzee en Nadine Gordimer, tegen het bedrijf, dat ook de Londense boekenbeurs organiseert.

Ook in Nederland lag Reed Elsevier onder vuur. Zo werd in 2005 het hoofdkantoor in Maarsen tot tweemaal toe door de antimilitaristische actiegroep Onkruit beklad met leuzen en bestookt met verfbommen. Dit in het kader van internationale actiedagen tegen de DSEi wapenbeurs die tweejaarlijks wordt gehouden in Londen. Tevens organiseerde Reed Exhibitions in april 2005 de ITEC-wapenbeurs in Amsterdam, hetgeen uitmondde in protestacties.

Het Britse gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet haalde twee jaar geleden ook al fel uit naar de eigen uitgever. The Lancet wijst al geruime tijd op het effect van oorlog en geweld op de gezondheid van mensen. Namens de lezers en medewerkers riep het tijdschrift Reed Elsevier op afstand te doen van alle zakelijke belangen die een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid en welzijn.

Reed Elsevier verklaarde daarop niets kwalijks te zien in de defensie-industrie en het leger omdat die noodzakelijk zijn om "democratische waarden, vrijheid en veiligheid te beschermen." Door de samenwerking met het ministerie van Defensie bij de organisatie van de DSEi wapenbeurs is er bovendien de garantie dat alles binnen de wet plaatsheeft en met zorg is omgeven, aldus Reed Elsevier.

Wapenbeurzen zijn voor producenten van onschatbare waarde om hun dodelijke goederen aan de man te kunnen brengen. Naast DSEi (UK), de grootste wapenbeurs ter wereld, en ITEC (diverse landen) organiseert het concern wapenbeurzen als Latin America Aero & Defence (Brazilië), Taipei Aerospace and Defence Technology (Taiwan), Helitech (UK), Asian Aerospace and Asian Defence Technology (Singapore) en Unmanned Underwater Vehicle Showcase (UK).

bron (met links, o.a. naar protestbrief): http://www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/februari/17/17.php