Parlement van Guinée wijst verlenging van staat van beleg af
Parlement van Guinée wijst verlenging van staat van beleg af
Silvie Roelans23 februari 2007 – 19:08
Het parlement van Guinée gaat niet in op de vraag van president Conté om de staat van beleg te verlengen. Het parlement geeft daarmee gehoor aan een oproep van de vakbonden. Volgens secretaris-generaal Guy Ryder van de wereldvakbond IVV is dat een eerste stap om een einde te maken aan de diepe crisis waarin het land verzeild is geraakt. Ryder roept op om het eerder bereikte akkoord met de vakbonden nu onmiddellijk uit te voeren.
De vakbonden van het West-Afrikaanse land Guinée hadden de parlementsleden opgeroepen de krijgswet die sinds 13 februari van kracht is niet uit te breiden. De president zei te zullen verdergaan met de staat van beleg en de avondklok zolang de algemene staking niet wordt afgelast. De vakbonden zijn echter niet van plan om de staking stop te zetten.
De krijgswet herstelde de rust weer een beetje na de weken van geweld waarin meer dan 100 mensen het leven lieten.
De vakbonden willen dat President Lansana Conte zijn absolute macht opgeeft, omdat hij te ziek en te oud zou zijn om over het land te regeren.
“Het is een bloedbad. Men probeert de mensen de mond te snoeren, maar dat zal niet lukken” vertelt vakbondsonderhandelaar Boubacar Biro Barry aan het nieuwsagentschap Reuters vlak voor een vergadering met de West- Afrikaanse bemiddelaars. “De staking blijft gehandhaafd. Dit initatief van Conte zal onze beweging enkel radicaliseren,” voegt hij daar nog aan toe.
Donderdag is Ibrahim Babangida, de voormalige Nigeriaanse militaire leider, voor de tweede keer in twee weken naar Guinea gekomen om te bemiddelen tussen de vakbonden en de overheid. De stakende arbeiders verwerpen een overheidsvoorstel om oppositieleden op te nemen in een consensusregering.
Volgens hen moet de eerste minister Eugene Camara worden vervangen aangezien hij te dicht bij president Conte staat. De hevige onrust in Guinea is overgewaaid naar steden aan de grens met Sierra Leone en Liberia, evenals naar de hoofstad Conakry. De naburige landen vrezen een plotselinge stroom van vluchtelingen.
De Liberiaanse President Ellen Johnson-Sirleaf zegt dat de West-Afrikaanse leiders op zoek zijn naar een oplossing en dat Conte met alle partijen moet overleggen. “Als er iets gebeurt in Guinea kan het zich gemakkelijk uitbreiden. Al onze grenzen zijn poreus.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme