Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaamse Mediaraad wil VRT met meer kwaliteit en meer overheidsgeld

Vlaamse Mediaraad wil VRT met meer kwaliteit en meer overheidsgeld

Een televisieaanbod op VRT met meer cultuur, informatie en duiding, naast sport en ontspanning, en dit op beide netten. Dat adviseert de Vlaamse Mediaraad aan minister Bourgeois van Media in de aanloop naar de nieuwe beheersovereenkomst tussen overheid en openbare omroep.

Daarvoor moet de VRT van de overheid meer geld krijgen uit de dotatie. Tegelijk mag de VRT niet mikken op nog meer reclame-inkomsten, want daardoor dreigt ze nog meer verzeild te raken in een commerciële logica die de diversiteit en de kwaliteit van het aanbod niet ten goede komt. Dat zeg de Vlaamse Mediaraad in haar negen aanbevelingen aan minister Bourgeois.

De minister had een jaar geleden aan de Mediaraad om dergelijke aanbevelingen gevraagd om het debat rond de beheersovereenkomst tussen overheid en VRT te stofferen. Die beheersovereenkomst wordt de komende maanden besproken en zal tegen half 2006 afgerond worden.

De Mediaraad baseerde zich voor zijn aanbevelingen op de resultaten van de openbare bevraging over de openbare omroep die minister Bourgeois begin dit jaar lanceerde, en op een studie over de rol van openbare omroepen in de omliggende landen.

Ongeveer 1.800 burgers en door 37 organisaties uit het sociale middenveld stuurden een antwoord op de openbare bevraging.

De studie over de openbare omroepen in ander landen ging kijken naar de omvang van dotaties (overheidsgeld voor de openbare omroep) in die andere landen en naar de manier waarop de andere landen meten hoe de openbare omroep zijn opdracht vervult (meten van de performantie).

De Mediaraad stelt alvast duidelijk dat kijkcijfers, zeker die van individuele programmas, niet het beste instrument zijn om te meten of de opdracht goed vervuld werd. Daarom zullen in de toekomst nieuwe instrumenten voorgesteld worden om de ‘performantie’ of het slagen te beoordelen. Slagen betekent voor zowel de Mediaraad als voor de minister dat ‘’de kijker vindt dat er een hoogstaand en evenwichtig aanbod is, en dat op beide netten.’’

Daarvoor moet de VRT middelen krijgen, een dotatie die jaar na jaar met een voorspelbaar aandeel opgetrokken wordt. Het betekent voor de minister en de Mediaraad ook dat de VRT niet mag putten uit nog meer reclame-inkomsten.

Extra inkomsten om het archief te digitaliseren wordt toegejuicht. Maar een forse enveloppe voor het uitbouwen van een pakket van (acht?) digitale kanalen is er niet bij. ‘’Zelfs een zeer grote omroep als de BBC heeft niet zoveel digitale kanalen ontwikkeld, hoe kan je dat verantwoorden voor een beperkt gebied als Vlaanderen?’’ stelt voorzitter prof Els De Bens van de Mediaraad.
‘’Bovendien moet het nieuwe digitale aanbod aangeboden worden aan alle distributeurs. En er mag zeker geen tendens inzitten naar betaaltelevisie’’, weet minister Bourgeois.

Over de centen nog de volgende rechtzetting van Bourgeois: ‘’een cijfer van 200 miljoen Euro of acht miljard frank per jaar op kruissnelheid voor de VRT werd in het publiek gegooid. Dat geld is er niet. We mogen niet toelaten dat dit cijfer een eigen leven gaat leiden, om dan in een te laat stadium te stellen dat het niet kan.’’

De Vlaamse Mediaraad word per 1 januari 2006 omgevormd tot een globaal orgaan dat alle media (en niet enkel de VRT) moet opvolgen. Daar hoort voortaan ook de opdracht bij om te controleren of de opdracht van de VRT en het beheerscontract behoorlijk worden vervuld. Daarvoor heeft de Mediaraad bij de start slechts 12 mensen beschikbaar, maar dat zou in de toekomst meer dan verdubbeld worden.