Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Vette Os in Antwerpen

De Vette Os in Antwerpen

Grote Markt Antwerpen: Veel volk komt kijken naar de 'Vette Os' terwijl iedereen mager vlees wil. Vlees wordt vandaag zodanig verwerkt aangeboden, dat we de afkomst haast vergeten zijn.

L1000437.jpg

Interview met voorzitter René Vandekeere
Dit is de 152ste editie van de Vetten Os, ik veronderstel dat er onder andere tijdens de oorlogsjaren geen weging was. Wanneer is u begonnen met dit evenement?
De Koninklijke maatschappij Sint-Jan is in 1838 opgericht. Het doel van de maatschappij was om de arme mensen te helpen. In het begin van de 19de eeuw waren er oorlogen en toen schreef Willem II een wedstrijd uit voor vette varkens, schapen en runderen. Buiten de kannonnen had het leger ook eten nodig voor de troepen. Vet werd in die tijd ook gebruikt voor verlichting. Er was heel veel armoede in die jaren en de maatschappij schonk toen, een dag, vlees aan de armen. Dat heette dan de vette week, want dan kregen die mensen eens allemaal vlees.
In 2007 willen de mensen geen vet vlees meer, wat is nu de zin van de Vette Os?
Het evenement gaat nu over twee dagen. Vandaag ligt de nadruk niet meer op vet, maar op gewicht. Het zwaarste dier wint. Morgen is er een nationale wedstrijd voor het schoonste en beste vee. De kwaliteit staat dan centraal.
Wat drijft de deelnemers ?
Vandaag is het een prestige kwestie en het in stand houden van een stuk folklore in de stad. En ook promotie voor heel de vlees wereld. Deze is de laatste jaren de dup geweest met de dolle koeien ziekte en de hormonen kwestie. Gelukkig is deze periode afgesloten. Er zijn geweldig veel kontroles de fraudeurs zijn zwaar gestraft.De tijd van de 'cowboys' is voorbij.

L1070021.jpg

De vlag van de maatschappij is enkele jaren geleden gerestaureerd.

L1000446.jpg

Het was mooi weer en vele mensen kwamen kijken.

L1000444.jpg

Om het folkloristische karakter van dit evenement beter in de verf te zetten zijn de Antwerpse reuzen uit de kast gehaald.

L1000473.jpg

Hapjes

L1000466.jpg

De bruine koe rechts is duidelijk groter dan de andere dieren. Zij zal met haar gewicht 1136kg, de prijs van de Vette Os winnen.

L1000484.jpg

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je beter niet te dicht achter een rund staat.

L1000450.jpg

De dieren worden een voor een naar de weegschaal gebracht.

L1000496.jpg

De weegschaal

L1000511.jpg

De dieren zijn rustig.

L1000515.jpg

Onder het zeil ligt 800kg, zodat er niet te veel met de gewichten moet gesleurd worden.

L1000499.jpg

Een van de ogen waarmee de kabels bevestigd zijn plooit open onder het gewicht. Het wegen wordt gestopt.

L1000503.jpg

Je krijgt niet alle dagen de kans om stoer te doen terwijl iedereen toekijkt.

L1000487.jpg

De te winnen beker

L1000546.jpg

De winnaars krijgen de beker en een medaille, uit handen van schepen Voorhamme. Terwijl Julie de koe enkel een lint krijgt zoals bij een misverkiezing. Er is geen gerechtigheid meer.