Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Irak-rapport] Oorlog veroorzaakt vluchtelingenstroom

[Irak-rapport] Oorlog veroorzaakt vluchtelingenstroom

De oorlog in Irak ligt aan de basis van één van de grootste vluchtelingencrisissen die het Midden-Oosten ooit gekend heeft. Als er niet snel iets verandert aan het klimaat van geweld en onveiligheid, zullen dit jaar nog eens een miljoen Irakezen hun huizen moeten verlaten. Dat is de sombere voorspelling van de Internationale Organisatie voor Migratie.

irakvluchtelinge.jpg

(foto IOM)

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN schat dat 1,8 miljoen Irakezen vluchteling in eigen land zijn. Zij trokken weg uit hun streek op zoek naar een plaats waar ze minder gevaar lopen. Vorig jaar alleen al werden er 640.000 interne vluchtelingen geteld. Vooral sinds de bomaanslag op de moskee van Samarra kwam de vluchtelingenstroom op gang. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie leven velen van hen in zelfgemaakte onderkomens, zonder elektriciteit of sanitair. Nog volgens de IOM nemen ondervoeding, ziekte en infecties onder vluchtelingenkinderen toe ondermeer omdat ook veel dokters naar het buitenland gevlucht zijn. “Zij die ontheemd zijn, zijn vooral mensen die het geld niet hebben om het land te verlaten,” zegt Rafiq Tschannen, het hoofd van de IOM-missie in Bagdad.

Twee miljoen Irakezen vluchtten naar het buitenland. In Syrië zouden 500.000 tot één miljoen Irakezen verblijven. In Jordanië loopt het aantal op tot 700.000. Velen daarvan verlieten Irak voor het begin van de oorlog in 2003. Ze sloegen op de vlucht voor de gevolgen van de sancties tegen Irak, de oorlog tegen Iran, de eerste Golfoorlog of de repressie van het vroegere regime, maar de laatste tijd is er sprake van een echte exodus. Dagelijks steken 2000 Irakezen de grens met Syrië over. In totaal zouden dagelijks 3000 Irakezen een poging ondernemen om het land te ontvluchten. Dat zegt het Iraakse parlement op basis van cijfers van Iraakse transportbedrijven en ambassades in het buitenland. De komst van al die vluchtelingen ontwricht de Syrische economie. De huurprijzen schieten de hoogte in. De vaak hooggeschoolde Irakezen vinden enkel werk in de informele economie. Kinderarbeid en prostitutie komen alsmaar meer voor.

Nadat eerder al Jordanië en Egypte lieten weten dat ze niet langer in staat waren om nog meer Iraakse vluchtelingen op te nemen, wil ook Syrië maatregelen nemen om de stroom in te tomen. Als reactie daarop riepen de Verenigde Naties de VS en andere landen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. De gastvrijheid van de buurlanden van Irak staat immers in schril contrast met de krenterigheid van de VS en Europa. Sinds het begin van de oorlog in 2003 kregen 463 Irakezen een verblijfsvergunning in de VS. Van de 20.000 Irakezen die vorig jaar asiel aanvroegen in de Europese Unie kreeg minder dan 10 procent een vluchtelingenstatus. De VS beloofden dit jaar 7000 Irakezen op te vangen. De VN willen dat de VS ook met meer geld over de brug komen om de vluchtelingen in Irak en de buurlanden te helpen. De regering-Bush trekt dit jaar 20 miljoen dollar uit voor de opvang van vluchtelingen. Een aalmoes in vergelijking met de 8 miljard dollar die de oorlog elke maand kost.

Lees verder:
De IOM in Irak

(Dit is het tweede artikel in een reeks over Irak. Het Irak-rapport werd bijééngeschreven door Grégory, Christophe, Yannick, Tom, Keltoum, Christophe, Thierry, Paul, Marc-Antoon en Gilles)