Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Filmfestival verbeeldt Afrika

Filmfestival verbeeldt Afrika

Het 12e Afrika Filmfestival brengt een 70-tal pareltjes van films en documentaires op verschillende locaties in Vlaams-Brabant en Brussel. Tegelijk neemt het de invloed van de recente Hollywoodfilms over Afrika onder de loepe.

AFF cover.jpg

Op de affiche prijken dit jaar acteurs Alex Descas en Mata Gabin. (foto van Kris Dewitte)

Het Afrika Film begint vandaag op 20 april om 20u in Kinepolis Leuven met de avant-première van Un Dimanche à Kigali, een liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de Rwandese genocide van 1994, om op 5 mei te eindigen met Daratt, een drama uit Tsjaad dat op Mostra van Venetië de speciale aandacht van de jury trok.

In het Leuvense Cinema ZED zullen de films worden vertoond die voorlopig nog geen Belgische distributeur gevonden hebben. Verder zullen daar enkele muziekproducties ten beste gegeven worden. In de gebouwen van het ACW worden onder de noemer 'African Reality' documentaires vertoond waaraan ook enkele debatten worden verbonden, waarin dit jaar o.a. Rwanda en Burundi centraal zullen staan. Op zaterdag 28 april kan je gaan debatteren met kenners van de Afrikaanse filmwereld over de rol van recente producties zoals The Last King of Scotland en The Constant Gardner: kunnen zijn toestanden aankaarten terwijl lokale cineasten beperkt worden door repressie, of nemen ze juist de ademruimte voor lokale producties weg?

Naast een publieksprijs zal er dit jaar voor het eerst ook een prijs toegekend worden door een studentenjury die het studentenblad Veto samenstelde.

Hoewel het zwaartepunt zich in Leuven bevindt kan je ook de Afrikaanse filmpareltjes gaan bekijken in Aarschot, Asse, Diest, Dilbeek, Haacht, Halle, Rillaar, Rotselaar, Steenokkerzeel, Tienen en Brussel. Meer info vind je op de website.