Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Huis van het Nederlands West-Vlaanderen officieel geopend

Huis van het Nederlands West-Vlaanderen officieel geopend

BRUGGE -- Officiële opening Huis van het Nederlands West-Vlaanderen en de nieuwe locatie van het Onthaalbureau Yambo (Provinciaal Integratiecentrum West-Vlaanderen vzw)

002.jpg

Yambo, de Brugse vestiging van het Onthaalbureau West-Vlaanderen en het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen werken samen onder één dak. In aanwezigheid van Minister van Inburgering, Dhr. Marino Keulen, en de Gouverneur van West-Vlaanderen, Dhr. Paul Breyne, werd de opening van het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen en de inhuldiging van het nieuwe gebouw van Yambo feestelijk gevierd. Talrijke genodigden klonken op maandag 19 december, op deze samenwerking in het Provinciaal Hof te Brugge. De raadzaal van het Hof werd opgefleurd met een tentoonstelling rond “diversiteit in de stad” van de drie Basisscholen uit Oostende (leefschool De Vlieger, kleuterschool Westdiep en Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Vuurtorenwijk).

Deze scholen versierden reeds op 16 november tijdens de internationale dag van verdraagzaamheid de zalen (www.pic-wvl.be).
De uitgebreide receptie werd verzorgd door de vzw Masomo (www.masomo.tk) die schoolprojecten ondersteunt in Afrika.

Het Huis van het Nederlands staat in voor de objectieve intake en doorverwijzing van iedere anderstalige die Nederlands wil leren. Ze informeren mensen over het aanbod dat het best aansluit bij hun profiel. Daarnaast probeert het Huis ook in samenspraak met de partners vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De bevindingen worden ook op regelmatige tijdstippen gerapporteerd aan de Vlaamse Overheid. Het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen heeft vestigingsplaatsen in Brugge, Kortrijk, Roeselare, Oostende en Ieper.

Het onthaalbureau West-Vlaanderen staat in voor het inburgeringstraject van de nieuwkomer. Binnen dat primaire inburgeringstraject krijgt de nieuwkomer een eerste kans om met de Vlaamse samenleving kennis te maken en Nederlands te leren. Het inburgeringstraject bestaat uit een vormingsprogramma Maatschappelijke oriëntatie, Nederlands als Tweede Taal en Loopbaanoriëntatie. Het inburgeringstraject wordt via een individuele begeleiding (trajectbegeleiding) opgebouwd. Trajectbegeleiders stippelen een trajectplan uit op maat van de nieuwkomer.

Samen met de nieuwkomer kijken zij of een educatief perspectief (ik wil nog bijleren), een professioneel perspectief (ik wil onmiddellijk werken) of een sociaal perspectief (ik wil een netwerk opbouwen) de betere keuze is. Het Onthaalbureau West-Vlaanderen heeft naast de maatschappelijke zetel in Roeselare vestigingsplaatsen in Brugge, Oostende en Kortrijk.

Wie informatie wil over Nederlands voor Anderstaligen of het inburgeringstraject in de regio Brugge en Roeselare, kan terecht in de Vlamingstraat 41. Tel. Yambo: 050/34.88.08 (of yambo@onthaalbureau-wvl.be / www.pic-wvl.be)
Tel. Huis van het Nederlands West-Vlaanderen: 050/49.08.98 (of info@hvn-wvl.be)

001.jpg
016.jpg
003.jpg
005.jpg
006.jpg
012.jpg
013.jpg
014.jpg
007.jpg
008.jpg
009.jpg
011.jpg
010.jpg