Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] "Gebroken beloften van G8 kan 5 miljoen mensen het leven kosten"

[Opinie] "Gebroken beloften van G8 kan 5 miljoen mensen het leven kosten"

In een nieuw rapport waarschuwt Oxfam dat de belofte van de G8-landen om tegen 2010 de hulp met 30 miljard dollar te vermeerderen waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dat gaat ten koste van minstens 5 miljoen mensenlevens, waaronder vooral kinderen.

Het Oxfam-rapport “De wereld wacht nog altijd” wordt een maand voor de volgende G8-top in Duitsland gepubliceerd. Voor het eerst wordt berekend hoever de rijkste landen verwijderd zullen blijven van hun vooropgestelde doel om jaarlijks 50 miljard dollar hulp te geven. Dit doel stelden Italië, Frankrijk, de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Japan zelf voor tijdens de G8-top van 2005 in Gleneagles. Maar Italië blijft 8,1 miljard dollar verwijderd van zijn belofte, Frankrijk schiet 7,6 miljard dollar te kort en Duitsland 7 miljard dollar.

Hulp reikt slechts tot 40% van vooropgestelde doel
“Het is een betreurenswaardige mislukking waarvoor miljoenen kinderen, vrouwen en mannen met hun leven zullen betalen! Deze beloften zijn niet zomaar wat onbeduidende cijfers in een boekhoudkundig document; ze hebben met het leven of de dood van echte mensen te maken. Zoals de 50.000 mensen die elke dag bezwijken aan ziekten die kunnen voorkomen worden en de 80 miljoen kinderen die nooit een klas van binnen zullen zien”, zegt Etienne De Belder, onderzoeker bij Oxfam-Solidariteit.

“De G8 moet bewijzen dat de gemaakte beloften meer waren dan holle retoriek. Ze moeten zeggen wanneer en hoe ze de hulp zullen verhogen. Er is geen plaats noch tijd voor excuses want de kostprijs is gewoon te hoog voor vele mensen”, zegt Etienne De Belder.

Ondanks de beloften van 2005 blijkt uit de OESO-cijfers van april dat de hulp in 2006 zelfs verminderde. Voor het eerst sinds 1997 schieten landen als Italië, de VS, Japan en Canada tekort. Met 103 miljard dollar zit de hulp net op 10% van de militaire uitgaven op wereldvlak en op 25% van hetgeen de VS-overheid voor de oorlog in Irak uitgegeven heeft. Het komt overeen met 1,7 dollar per week voor elke inwoner in een rijk land.

40 miljoen actievoerders eisen daden!
“Voor Duitsland, dat de G8-top dit jaar voorzit, is dit een vrij ongemakkelijke positie. Kanselier Merkel moet het goede voorbeeld geven en de G8 opnieuw tot de orde roepen zodat de gedane beloften ook gehaald worden. 40 miljoen mensen uit 36 landen die in 2005 campagne voerden om een einde te maken aan de armoede, zullen nauwlettend toekijken en daden eisen”, vervolgt De Belder.

"Het rapport plaatst de vrije val van de officiële hulpverlening in verschillende contexten die elkaar wederzijds beïnvloeden en als slotsom de armoedebestrijding nog problematischer dreigen te maken. Deze contexten zijn: de complexe noodsituaties in sommige delen van Afrika, het probleem van corruptie in Noord en Zuid, het instorten van de publieke dienstverlening in nationale basissectoren zoals de watervoorziening, onderwijs en gezondheid, de verspreiding van wapens en hun lokale impact, de onrechtvaardige handelsverhoudingen tussen Noord en Zuid. De synthese van dit alles is een klimaatverandering met wereldwijde sociale gevolgen voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving.

Uit het rapport ‘De wereld wacht nog altijd’ blijkt ook dat hulp echt het verschil kan maken. Dankzij de hulp heeft de Tanzaniaanse overheid het basisonderwijs gratis kunnen maken zodat nu 3,5 miljoen meer kinderen naar school kunnen. Dankzij de hulp is bij de Tanzaniaanse kinderen het sterftecijfer binnen het eerste levensjaar met bijna een derde gedaald.

Sommige hulpmechanismen zoals schuldkwijtschelding en onderwijsinvesteringen hebben daadwerkelijk een positieve impact. Er is nog tijd om meer solidariteit te betonen voordat "ieder voor zich" de crisis gaat trachten te bezweren en een duurzame oplossing buiten bereik is. Maar die tijd wordt krap. De G8-top in Heiligendamm van 6 tot 8 juni 2007 zal één van de belangrijke momenten worden op deze tijdsschaal.

Het rapport kan je hier downloaden:
www.oxfamsol.be